10 Godina

Dan nezavisnosti Crne Gore obilježen i u Moskvi: Svečani koncert u Kremlju

Svečani prijem upriličen je 18. maja u Kulturnom centru Uprave diplomatskog korpusa u Moskvi. Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, zakonodavne, izvršne i sudske vlasti Ruske Federacije, istaknute ličnosti iz kulturnih i obrazovnih krugova RF, predstavnici crnogorske dijaspore i crnogorski studenti koji studiraju na ruskim univerzitetima u Moskvi.

Nakon intoniranja crnogorske i ruske himne, goste je pozdravio ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji Zoran Jocović, ističući značaj jubileja desete godišnjice obnavljanja nezavisnosti Crne Gore za njenu istoriju i državnost, kao i važnost viševjekovnih veza, diplomatskih odnosa i saradnje između Crne Gore i Rusije.

Više od 120 gostiju

Dva dana kasnije, u svečanoj sali Državnog istorijskog muzeja Kremlja, održan je program. Priredili su ga istaknuti crnogorski i ruski umjetnici. Svečanosti organizovanoj u saradnji sa Državnim istorijskim muzejem Kremlja i Udruženjem “Moskva i Moskovljani” prisustvovalo je više od 120 gostiju.

Goste svečanog programa pozdravili su zamjenica direktora Državnog istorijskog muzeja Kremlja Olga Vorobjova i ambasador Jocović.

Vorobjova je izrazila zadovoljstvo da se u istorijskom Kremlju prvi put u dugoj istoriji kulturnih veza i saradnje Rusije i Crne Gore organizuje kulturni program i predstavlja kultura Crne Gore.

Ambasador Jocović je, između ostalog, ukazao i na značaj saradnje i veza crnogorske i ruske kulture, značaj kulturološkog dijaloga među dvijema državama i istakao da kultura i umjetnost imaju jednu od ključnih uloga u crnogorsko-ruskim odnosima i saradnji.

Istaknuti umjetnici

U bogatom programu učestvovali su poznati crnogorski i ruski umjetnici.

Slobodan Marunović, je na crnogorskom jeziku recitovao stihove Slobodana Tomovića “Potonja ura Njegoševa” i odlomak iz “Gorskog vijenca” i dočarao atmosferu nekadašnje Crne Gore.

Poznate operske dive Sara Vujošević i Sandra Plamenac izazvale su oduševljenje gostiju izvođenjem operskih komada poznatih svjetskih, ali i crnogorskih kompozitora.

Crnogorski flautista Boris Nikčević i gitarista Bojana Brajović uspješnim izvođenjem predivnih melodija svjetskih klasika, kao i crnogorski gitarista Rade Amanović izmamili su aplauze gostiju.

Gostima svečanosti u Kremlju uspješno se predstavio i crnogorski klavirski duo, koji su činile Ivana Pešić i Jelena Vukićević-Vukmirović, veoma uspješnim izvođenjem kompozicije “Vocalise op.34 14”, poznatog ruskog i svjetskog kompozitora S. Rahmanjinova.

Specijalni gost večeri bio je istaknuti ruski bariton, profesor muzike i laureat međunarodnih konkursa, profesor Dmitrij Trapeznikov, koji je otpjevao ariju “Don Žuana”, iz opere “Don Žuan”, autora WA. Mozarta i “Tost Orlovskog” iz opere “Leteći miš” autora J. Straussa.

Program je vodila Ljiljana Ražnatović, profesorica ruskog jezika u OŠ “Pavle Rovinski” u Podgorici.

Izložba sa motivima Crne Gore

Povodom 10 godina od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore, 16. maja na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO) organizovani su centralni svečani program za sve studente iz Crne Gore koji studiraju na fakultetima i univerzitetima u Ruskoj Federaciji i izložba fotografija sa motivima Crne Gore.

Svečani program i izložbu fotografija organizovao je Klub crnogorskih studenata MGIMO, uz podršku Ambasade Crne Gore u RF, Udruženja Crnogoraca u RF i uprave MGIMO.

Send this to a friend