Automobili

Auto gigant otpušta 15 hiljada radnika

Foto: EPA

Njemački proizvođač luksuznih automobila “Dajmler” planira da otpusti više od 15 hiljada radnika zbog mjera štednje.

Kako je objavio nemački list “Handelsblat”, “Dajmler” želi da do 2022. godine uštedi oko 1,4 milijarde eura.

Ovo nije prvi put da je taj automobilski div u javnost izišao sa takvom informacijom, piše portal novac.hr.

Kako navodi Yahoo Finance,  u novembru prošle godine najavio je kako će zbog ušteda doći do smanjenja broj radnika u administraciji i upravi.

Mjesec dana kasnije, iz kompanije su objavili kako bez posla ostaje gotovo 10 hiljada radnika širom svijeta dok će ulaganja biti ograničena na duži rok i drastično smanjena kako bi se ublažio negativan uticaj pooštrenih propisa o emisiji štetnih gasova.

Izvršni direktor Ola Kalenijus rekao je tada kako sa novom jasnom strategijom kompaniju žele da pripreme za temeljne promjene.

“Teret troškova koje donosi ostvarivanje zacrtanog nivoa štetnih gasova zahtjeva opsežne mjere kako bi se poboljšala efikasnost u svim djelovima naše kompanije. Nadalje, uključuje i racionalizaciju naših procesa i struktura”, rekao je Kalenijus u novembru.

Čini se kako ni te mere nisu bile dovoljne, pa tako po treći put mijenjaju plan i najavljuju dodatnih pet hiljada otkaza.

Inače, do naglih promjena u tom njemačkom divu, koji je ujedno i vlasnik luksuznog Mercedes – Benza te zapošljava oko 300.000 ljudi u čak 17 zemalja, došlo je zbog kaskanja za konkurencijom, pogotovo u segmentu proizvodnje električnih automobila, ali i sporog prilagođavanja na nove trendove.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MLAĐI ĐUTURUM
Gost
MLAĐI ĐUTURUM

Čim prođe konora virus sele proizvodnju u kinu

Po iskustvu
Gost
Po iskustvu

Na kraju je igranje sa kvalitetom došlo na svoje. Osim savršenog dizajna, mecedes nema ni kvalitet, ni dugu garanciju, ni trajnost vozila. Ne vrijedi ni pola tražene cijene.

Cika miki
Gost
Cika miki

Ovo je milo kriv sto je 15000 radnika otpusteno u njemackoj 😀😂

Toni
Gost
Toni

Za sad si smiješan samo sam sebi.

Send this to a friend