Automobili

Crna Gora dobila prvi javni punjač za električne automobile

Nakon pametnog parkinga i klupa, pametnih sistema za navodnjavanje i monitoring kvaliteta vazduha i nivoa buke, Crna Gora je dobila javni punjač za električne automobile, a tehničko rješenje je razvio Crnogorski Telekom.

Prvi punjač u našoj zemlji postavljen je na Svetom Stefanu i u vlasništvu je kompanije Adriatic Properties, pod kojom posluje luksuzni rizort Aman Sveti Stefan.

Iz Crnogorskog Telekoma je saopšteno da će, ovakvi punjači do juna biti postavljeni i u Žabljaku, Pljevljima, Cetinju i Tivtu, a ideja je, kako je objašnjeno, da se stvore uslovi da se električnim automobilom obiđe cijela Crna Gora, bez bojazni da će automobil tokom vožnje ostati bez struje.

Ekspert za razvoj softverskih rješenja u Crnogorskom Telekomu, Vuk Vukašinović, kazao je da je ta kompanija pionir u razvoju i primjeni pametnih rješenja u zemlji, a postavljanjem ekosistema punjača za električne automobile, kako je pojasnio, nadograđuje se koncept pametnog grada, koji Telekom implementira kao predvodnik procesa digitalizacije u zemlji.

“Osim što podstiče inovacije u privatnom sektoru, vjerujemo da je ovo značajan doprinos održivom razvoju Crne Gore, jer u isto vrijeme podstiče razvoj turizma i čuva životnu sredinu. Važno je napomenuti da Telekom, pored instalacije električnih punjača, nudi i softver koji omogućava registraciju korisnika, udaljeno upravljanje e-stanicom, statistiku i monitoring, a po potrebi i naplatu usluge punjenja”, rekao je Vukašinović.

Punjač nije rezervisan samo za goste hotela, već je dostupan svim građanima. Vlasnici električnih automobila treba da zatraže karticu neophodnu za aktivaciju punjača na ulazu u parking ispred ostrva Sveti Stefan.

PR i marketing menadžer komapnije Adriatic Properties, Sanja Miljanić, rekla je da je održivi razvoj i očuvanje životne sredine važan dio poslovne vizije te kompanije, „kako zbog poštovanja lokaliteta na kom poslujemo tako zbog budućih generacija“.

“Imajući u vidu naša partnerstva i saradnju sa renomiranim brendovima, kao što je hotelski brend “Aman” i svjetski poznati lanac restorana japanske kuhinje “Nobu”, prepoznali smo potrebu da odgovorimo zahtjevima najsavremenijih trendova. Investirali smo u nabavku električnog punjača za automobile kako bismo, ne samo našim gostima, već i prolaznicima i građanima Crne Gore omogućili korištenje ovog ekološki prijateljskog izvora napajanja“, kazala je Miljanić.

Ona je istakla da elitni turizam ne predstavljaju samo luksuzni hoteli, restorani, vrhunska usluga već i  „ovakve stvari, koje predstavljaju dopunu svemu prethodno navedenom, ali i šalju jasnu poruku da svi zajedno želimo da se još bolje i čvršće pozicioniramo na mapi evropskog i svjetskog elitnog turizma”.

Rukovodilac programa e-mobilnosti u Hrvatskom Telekomu (HT), Dino Novosel, smatra da će pionirski poduhvat pokrenuti lavinu inicijativa sličnog karaktera, s obzirom na karakteristiku crnogorskog priobalja, koje je izuzetno turistički orjentisano.

“Vjerujem da je Crnoj Gori od interesa privući jednu višu kategoriju gostiju, kojih ima sve više na jadranskoj obali“, kazao je Novosel.

Postavljanjem sistema za punjenje električnih automobila (e-mobilnost) širom zemlje, Crna Gora će se istovremeno upisati i na regionalnu interaktivnu mapu za električna vozila Puni.hr. Zahvaljujući tome, turisti iz cijele Evrope obilazak Mediterana mogu da nastave i u našoj zemlji, sigurni da će imati podršku za punjenje automobila tokom cijelog putovanja.

E-automobili nisu budućnost već sadašnjost, a za njihovo aktivno korišćenje neophodna je adekvatna infrastruktura. Zato Crnogorski Telekom kao lider u oblasti razvoja informaciono- komunikacionih tehnologija (ICT), intezivno radi na osmišljavanju pametnih rješenja za crnogorsko tržište, a privatnom i javnom sektoru nudi ekspertizu u njihovoj implementaciji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bole
Gost
Bole

Predlazem da posao sa elektricnim punjacima na nivou drzave damo ekskluzivno nekom rodjaku, a da povecamo PDV na 30% kako bi finansirali i pospjesili upotrebu elektricnih vozila i kako bi pokazali svijetu kako smo mi ekoloska drzava. Nece se gradjanin sa 250-300e plate buniti na skuplje cijene, samo da odredjeni pojedinac dobro zaradi i da se pokazemo u dobrom svijetlu.

Patriota
Gost
Patriota

U Evropi svaka benzinska pumpa ima električne punjače za automobile kada se to desi imaćem i više autombila na električni pogon jer će potencijalni kupci imati sigurnost u napajanju baterija i kontinuitetu transporta

Ćotek
Gost
Ćotek

A u Deltu?😭😭😭

Slavko
Gost
Slavko

Kasnimo za regionom 20 god… i obavezno da se doda ova stavka na racune gradjana!

Prč
Gost
Prč

Cudo, zalis se da kasnimo a kad pokusavam da ih donekle stignemo onda se trose pare. Nema toga ko nama moze ugodit. Ne znam dal imaju al po meni bi morali imati svi hoteli sa 4 i 5 zvezdica inace nista od kategorizacija. Jeste da je sada neisplativa takva stvar al je moras imati ako ces ozbiljan turizam.

Garbin
Gost
Garbin

Ma kakav hotel, grad ih treba imati, znaci opstine da se bave sa tim, nidje na svijetu se kategorizacija ne uslovljava tim da li imaju punjenje el automobila, znaci drzava i opstine prvo zbog ekologije a onda i zbog turizma, mada nismo pretrpani stranim gostima sa autima na struju

Extra
Gost
Extra

ovo da je srece treba svuda po primorju da bude, i da budu javni punjaci a ne u privatnom vlasništvu

Garbin
Gost
Garbin

Tako je

Marko
Gost
Marko

Nije tacno da je prvi, vec postoje instalirani punjaci za elektricne automobile u portomontenegro, lustica bay marina naselje, u Kotoru kod Jugodrva……

Jo ct
Gost
Jo ct

Aj procitaj text jopet

Garbin
Gost
Garbin

Ja procitao opet i ?

bob
Gost
bob

Ovo je super stvar,uskoro ce poceti da nam gase struju zbog visokih racuna,onda kupimo dugacak produzni kabl,prikacimo ga na ove punjace i eto nam struja doma!

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Straš o si bistar, bobi.

Wojo
Gost
Wojo

Svaka cast! Treba dati i poreske i druge olaksice za kupovnu elektricnih automobila. To bi mnogo smanjilo zagadjenost – narocito Podgorice. Takodje treba u Podgorici istalirati ove punjace i uvesti hibridne i elektricne autobuse te modernizovati sistem javnog prevoza sa aplikacijma i displejima. uvecati fekvenciju linija i privuci putnike da sto manje koriste automobile kroz grad. To bi smanjilo zagadjenost… Više »

hawara
Gost
hawara

je li stvarno mislis da ta sredstva ne bi otisla u ruke kumu, pobratimu i striku? ka i za sve sto je

Titograđanin
Gost
Titograđanin

A da li će se u tom slučaju povećati potreba za proizvodnjom el.energije i putem termoelektrane u Pljevljima, a koja troši ugalj, a koji ispušta značajne količine štetnih gasova u atmosferu….

Send this to a friend