Automobili

Električna vozila kao nova mogućnost za praktičnu saradnju Kine i Crne Gore

Ambasador Fan Kun

Autorski tekst ambasadora Kine Fan Kun-a

Početkom septembra u Njemačkoj održan je Međunarodni salon automobila u Minhenu, poznat kao „Olimpijada” svjetske automobilske industrije.

Poznati kineski brendovi novih energetskih vozila, kao što su SAIC MOTOR i BYD učestvovali su na sajmu, prikazujući najnaprednija rješenja za smart putovanja i postajući „nova snaga“ na minhenskom sajmu automobila.

Posljednjih godina, industrija novih energetskih vozila u Kini se veoma brzo razvijala.

Kineska proizvodnja i prodaja električnih automobila zauzima prvo mjestu u svijetu već osam godina zaredom.

Prema izvještaju „Global Electric Vehicle Outlook 2023“ koji je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), globalna proizvodnja i prodaja u 2022. godini premašila je brojku od 10 miliona vozila, od čega je 7 miliona vozila upravo kineske proizvodnje. U prvih osam mjeseci ove godine, Kina je izvezla 727.000 električnih automobila, što je povećanje od 1,6 puta u odnosu na prethodnu godinu.

Istovremeno, kineski materijali za električne baterije i primjena nove tehnologije nastavljaju da ostvaruju proboj na tržišu, a relevantni prateći objekti za potrebe električnih vozila nastavljaju da se usavršavaju.

Do kraja 2022. godine, Kina je izgradila ukupno 5,21 milion punjača i 1.973 stanice za zamjenu baterija, formirajući tako najveću svjetsku mrežu za punjenje i zamjenu.

Kineska nova energetska vozila osvojila su naklonost evropskog tržišta svojim inovativnim tehnologijama, konceptima usluga i odličnim kvalitetom.

Počevši od 2021. godine, Evropa predstavlja jednu od glavnih destinacija za izvoz kineskih električnih automobila. Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Slovenija su u 2022. godini bile prve tri zemlje u Evropi po uvozu kineskih električnih vozila, sa 198.000, 109.000 i 47.000 primjeraka vozila respektivno.

Udio novih energetskih vozila proizvedenih u Kini na evropskom tržištu porastao je sa 0,5% u 2019. godini na oko 8% trenutno. U prvoj polovini ove godine, prodaja električnih vozila proizvedenih u Kini dostigla je 160.000 primjeraka u zemljama zapadne Evrope, od čega je više od 75% vozila od proizvođača Morris Garages iz SAIC MOTOR-a.

Trenutno, kompanija SAIC MG je prisutna u 28 evropskih zemalja, uključujući i Crnu Goru i izgradila je više od 830 prodajnih objekata, dok njena prodaja i učešće na tržištu rastu iz dana u dan.

Kompanija BYD, još jedan poznati kineski proizvođač novih energetskih vozila, aktivna je na tržištu 15 evropskih zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku, Francusku, Italiju i Španiju i otvorila je više od 140 svojih prodajnih salona širom Evrope.

Kineska nova energetska vozila odlikuje visoka tehnologija, širok spektar proizvoda i visoke performanse, zbog čega postaju izbor sve većeg broja evropskih kupaca.

Istovremeno, kineske baterije za napajanje i njihova prateća oprema, kao i smart tehnologija vožnje takođe su široko prepoznati od strane evropskih automobilskih kompanija.

Kineski proizvođač električnih baterija CATL potpisao je 2021. godine sa njemačkom lokalnom vladom investicioni ugovor vrijedan 240 miliona eura i puštena je u rad fabrika baterija za električna vozila u Njemačkoj, sa proizvodnim kapacitetom od 14 gigavata. CATL je 2022. godine najavio izgradnju fabrike u Mađarskoj, koja će postati vodeća fabrika baterija sa najvećim proizvodnim kapacitetom u Evropi. Baterijske ćelije i moduli koje proizvodi CATL isporučuju se mnogim evropskim automobilskim kompanijama, kao što su BMW i Volkswagen.

Što se tiče smart tehnologije vožnje, pametni kokpit, interakcija čovjeka i računara i automatska vožnja postali su standardne konfiguracije za nova energetska vozila u Kini. Ovakva vozila postala su još jedan važan smart element integrisan u svakodnevni život ljudi u ovom vremenu napredne tehnologije.

Nedavno je kompanija XPENG, prepoznata kao kineska „nova snaga u oblasti proizvodnje automobila“, a koju naročito karakterišu vozila sa smart tehnologijom, postigla dugoročno strateško partnerstvo sa njemačkom Volkswagen grupom i ojačaće međusobnu saradnju u softverskoj tehnologiji i lancu snabdijevanja u budućnosti.

Crna Gora je prva u svijetu ustavom definisana ekološka država.

Promocija i popularizacija novih električnih vozila pomoći će Crnoj Gori da se što prije integriše u evropsku zelenu politiku na njenom putu pristupanja Evropskoj uniji, kao i da ubrza sami tempo sticanja članstva.

Crna Gora posjeduje određene temelje u primjeni i promociji novih energetskih vozila i ima veliku perspektivu za budući razvoj u toj oblasti.

Kina i Crna Gora imaju veliki potencijal za saradnju u ovoj oblasti. Stoga, električni automobili će sa sigurnošću postati nova tačka rasta u okviru praktične saradnje Kine i Crne Gore.

14

avatar
1000
11
3
0
 
14
Hotel bez zvjezPobroJovetaPrcPrcko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hotel bez zvjez
Gost
Hotel bez zvjez

Nijedna zemlja EU ne odbacuje kineska vozila već se koprcaju njihovi proizvođači da se izbore sa konkurencijom iz Kine.Ali im je najbolje rekao bgeneralni menadzer BMW: ako mi i dalje blokiramo ulazak Kine sa električnim autima u EU samo ćemo mi biti na gubitku ako oni nas izbace sa kineskog tržišta.Čovjek nudi nama saradnju npr.uvoz preko luke Bar.Sjećstr li se… Više »

Joveta
Gost
Joveta

Dok Njemacka I razvijene zemlje odbacuju electricina kineska voila mi ih trazimo.Uvjek cemo izgleda biti na pogresnpj strani istorije najvise zbog nase pohlepe i grabljivosti.Zalosno.

Prc
Gost
Prc

Zasto ambasador ne vozi neko od tih cuvenih kineskih brendova?

Prcko
Gost
Prcko

Neka nama daju da im mi pravimo ta auta! Smjestićemo proizvodnju u istu onu halu u kojoj se prave oni kineski kamioni od prije 10 godina.

Đuka
Gost
Đuka

Kolike će bit akcize? Mislim na struju kad se pune?

Primjećujem
Gost
Primjećujem

Koliko sam shvatio očekuje nas saradnja da Kinezi proizvode a mi kupujemo električna vozila i pravimo infrastrukturu za to o našem trošku. Možda bi za nas ipak bilo korisnije da nam oni ponude da naprave kakvu fabriku za neke od djelova tih auta.

Sasa
Gost
Sasa

Gdje u Crnoj Gori mogu kupiti kinesko elektricno vozilo?

Cool
Gost
Cool

Na pijacu

Pobro
Gost
Pobro

S Aliexpressa.

nemam ti kad
Gost
nemam ti kad

Nemamo mi majstore koji umiju napraviti podizac stakla a ne da odrzavaju elektricna vozila

Miloje
Gost
Miloje

Pa prilagodice se svi mehanicari valjda, kakvi ste za promjene dusu dalo

pg081cg
Gost
pg081cg

Imamo sve samo nemamo potecijal u našoj vladi kod naših doktora da realizuju sve ovo, nažalost.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Sjajan posao radi Kineski ambasador u Crnoj Gori, gospodin Fan Kun, sve pohvale. Bravo!

Milk EV
Gost
Milk EV

Da ima svijesti i znanja unutar institucija, trebalo bi koliko je odmah, početi sa strategijom o razvoju infrastrukture koja bi omogućila dostupnost punjača za električna vozila na svakom koraku. Upravo je Crna Gora najpozvanija da krene u ovu priču, iz razloga što smo Ustavom deklarisana ekološka država! Apel na sve relevantne medijske činioce da pokrenu snažnije ovu priču! Benefite bi… Više »

Send this to a friend