Automobili

Ford razvio specijalni boks za transport kućnih ljubimaca

​Mnogi smatraju pse dijelom porodice, ali istovremeno zanemaruju bezbjednost kućnih ljubimaca u autu.

Psi koji nisu vezani u vozilu u slučaju nesreće pri brzini od samo 40 km/h mogu da postanu projektil sa 40 puta uvećanom tjelesnom težinom. Zato je u mnogim evropskim zemljama zakonski obavezno da se životinje koje putuju u automobilu obezbijede što je moguće bolje.

Istraživanje koje je Ford sproveo među 5.000 evropskih vlasnika pasa pokazalo je da njih 32 odsto ne obezbjeđuje dovoljno kućne ljubimce u automobilu, pogotovo zato što ni životinje ne vole da budu vezane.

Njih 31 odsto je reklo da im nije potrebno osiguranje na kratkim relacijama, dok je 14 odsto odgovorilo da njihovo vozilo nije dovoljno veliko za transport kućnog ljubimca.

Neki anketirani vlasnici pasa su čak priznali da su im životinje iskočile kroz prozor automobila tokom vožnje, što je u nekim slučajevima dovelo do toga da je pas povrijeđen ili čak uginuo. Ispitanici su takođe rekli da su već doživjeli nesreće na putu jer su ih psi ometali tokom vožnje.

“Ako posjedujete kućnog ljubimca, vodite računa o njegovoj bezbjednosti kao da je bilo koji drugi član porodice”, kaže britanski trener pasa Graeme Hall, poznat i po nadimku The Dogfather i dodaje:

“Uvijek nosim svog psa Lily u posebnom boksu u prtljažniku, u kome može da se udobno kreće, a svi putnici su bezbjedni.”

Rene Berns, inženjer Forda, odlučio je da pomogne vlasnicima pasa. Zajedno sa svojim saradnicima je razvio poseban boks za pse po mjerama prtljažnog prostora karavanskog Ford Focus Turniera. Pošto je vlasnik 3-godišnjeg australijskog ovčara po imenu Emil, Berns je želio da kreira bezbjedan prostor i za veće pse. Emil je bio i izvor inspiracije i pravi kandidat za testiranje.

Bernsov tim je optimizovao sloj pjene na krovu boksa i promijenio dužinu šarki. Na kraju je stvoren boks koji omogućava transport i najvećih pasmina pasa poput, recimo, irskog vučeg hrta.

“Mnogo mi znači što mogu da vodim Emil svuda u automobilu, i ponosan sam što je pomogao drugim vlasnicima pasa da bezbjedno i udobno prevoze svoje ljubimce u Ford Focus Turnieru”, rekao je Berns.

Send this to a friend