Automobili

Gotovo 80 odsto prodatih automobila u Norveškoj su električni

Potražnja za “Teslinim” modelima srednje veličine podigla je udio električnih automobila u Norveškoj na gotovo 80 odsto ukupne prodaje vozila prošlog mjeseca, prema podacima Norveške federacije za ceste, kako prenosi Al Jazeera Balkans.

Norveška je postala globalni lider u prelasku na električna vozila, a na putu je i da postane prva u svijetu koja će prekinuti prodaju benzinskih i dizelskih motora do 2025. godine.

Električna vozila na baterije imala su prošlog mjeseca udio od 77,5 posto u ukupnoj prodaji novih automobila u Norveškoj što je značajan porast u odnosu na 61,5 posto godinu dana ranije, prenosi Tanjug.

Nulta stopa poreza

“Teslin” Model Y, kompaktni SUV, bio je najprodavanije vozilo sa tržišnim udjelom od 19,8 posto, a prati ga Model 3 s 12,3 posto, dok je na trećem mjestu Škodin Enyaq s daleko manjim učešćem od 4,4 posto.

Norveška, inače zemlja proizvođač nafte, uspjela je izuzimanjem elektičnih vozila od poreza na dodanu vrijednost koji važi za automobile na fosilna goriva, postati lider u smanjenju upotrebe motora sa sagorijevanjem, a 2020. godine su električna vozila prvi put stekla vodeću poziciju u ukupnoj prodaji automobila.

Međutim, norveška politika nultog oporezivanja električnih vozila mogla bi se promijeniti ako pobjednička stranka lijevog centra na prošlomjesečnim nacionalnim izborima nastavi s planovima o oporezivanju najskupljih modela, navodi britanska agencija.

6

avatar
1000
5
1
0
 
4
MaśaMoje Ime 1FF FERRARISembegar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maśa
Gost
Maśa

Aooooo sad ćemo ovo gledat ko ono za F1!

FF FERRARI
Gost
FF FERRARI

Zaslužio sam bmw 750IL pa možete da pričate šta hoćete zaslužio sam bmw 7 ili 6

FF FERRARI
Gost
FF FERRARI

Bmw 7 Bumblebee 50il

FF FERRARI
Gost
FF FERRARI

Tesla je 🇺🇸 Porsche

Moje Ime 1
Gost
Moje Ime 1

Mislis Porsche kasni za Teslom.

Sembegar
Gost
Sembegar

Srećna zemlja

Send this to a friend