Automobili

Ilon Mask najavio najjeftiniju Teslu ikada: Ovaj automobil će vlasnicima zarađivati novac

Ilon Mask, Foto: EPA-EFE
Ilon Mask, Foto: EPA-EFE

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask tvrdi da će se novi električni model ovog proizvođača automobila koristiti pretežno u autonomnom načinu vožnje.

Nakon što ga je Mask prvi put najavio 2020. godine, Tesla polako razvija novi model električnog vozila koji bi trebalo da nosi naziv Model 2, i da bude najpovoljniji automobil ovog proizvođača sa ciljanom cijenom od oko 25.000 dolara, piše N1.

„Postoji jasan put do izrade manjeg vozila, koje je otprilike upola jeftinije od proizvodnog troška našeg Modela 3. To vozilo će se koristiti gotovo u potpunosti u autonomnom načinu rada. Ono što je za Teslu veliki korak je autonomija“, rekao je Mask.

Dodao je da se lični automobili sada obično koriste samo 10-12 sati nedjeljno i rekao da bi vozila, kada bi bila potpuno autonomna, vjerovatno bila korišćena 50-60 sati nedjeljno.

„To je pet puta veća vrijednost automobila, a isto toliko košta i izrada automobila“, dodao je.

Kada je govorio o Modelu 2 i planovima kompanije za autonomnu vožnju, Mask je mislio na dugo obećanu uslugu robo-taksija gdje će vlasnici Tesle moći iznajmljivati svoja vozila kada im ne trebaju i tako dodatno zarađivati. S obzirom da će Model 2 biti pristupačan i moguće je da će se etablirati kao Teslin najprodavaniji model, za pretpostaviti je da će mnogi vlasnici svoje automobile reklamirati na robo-taxi servisu.

Naravno, Ilon Mask je tokom godina iznio niz smjelih tvrdnji o Teslinim sposobnostima samoupravljanja, pa njegovu izjavu treba uzeti s rezervom.

Send this to a friend