Automobili

Jaguar iz 1952. na aukciji, početna cijena 135.000 dolara

Ovih dana obznanjeno je da se na aukciji kuće “Bring A Trailer” prodaje otvoreni dvosjed Jaguar XK120 iz 1952. legendarnog glumca Klarka Gejbla. Ovaj bezvremenski klasik Klark je kupio i odmah ga odnio da se modifikuje.

Karoserija je zlatne boje “Barris Gold”, unutrašnjost kokpita i sjedišta su izrađena od crvene kože. Ima posebno dorađen donji trap oznake 672623, pokrivene zadnje točkove i “Carsonov” tvrdi krov. Automobil je 2010. godine u jednom skladištu pronašao kolekcionar iz Čikaga, koji je nakon toga naručio restauraciju u kompaniji “JK Restorations”.

Što se motora tiče, riječ je o originalnom 3,4-litarskom DOHC rednom šestocilindrašu, koji je uparen s četvorobrzinskim ručnim mjenjačem. Automobil je prikazan na “Pebble Beach Concours d’Elegance 2017”, na “Greenwich Concoursu 2019”, kao i na “Amelia Island Concours-u 2019. i 2020”.

Klark Gejbl

Legendarni američki glumac Klark Gejbl najpoznatiji je po svojoj ulozi Reta Batlera u klasiku iz 1939. “Prohujalo s vihorom”, a Američki filmski institut ga je proglasio sedmom po veličini legendarnom filmskom zvijezdom. Gejbl je više puta predvodio listu glumaca koji filmovima u kojima glumi donosi najveću zaradu. Takav uspjeh omogućio mu je da se prepusti užicima kao što je kupovina sportskih automobila “Jaguar”, čak i u posljednjim godinama karijere nakon služenja vojnog roka tokom Drugog svjetskog rata.

avatar
1000
Send this to a friend