Automobili

Koliko košta Putinov Rolls-Royce?

Ruska kompanija Aurus, prvi postsovjetski ultraluksuzni automobilski brend, otvorila je prvi izložbeno-prodajni salon u Moskvi.

Ova marka automobila je razvijena pod okvirom državnog projekta “Kortež”, pod patronatom predsjednika Vladimira Putina, koji je jednu od limuzina Aurus koristio tokom svoje prošlogodišnje inauguracije za predsjednika.

Ta limuzina bi trebalo da postane nasljednik limuzina ZIL, koje su decenijama prevozile sovjetske lidere, navodi agencija Rojters.

Ciljna grupa kupaca limuzine Aurus, čija je cijena oko 250.000 eura, su klijenti u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, ali je namijenjena i evropskim i kineskim kupcima.

“Očekujemo da se sličan salon otvori u Kini u periodu 2020-2021”, rekao je ruski ministar za industriju i trgovinu Denis Manturov tokom ceremonije otvaranja salona u Moskvi.

Ruska vlada je u projekat limuzine Aurus od 2013. godine uložila više od 180.000.000 eura.

Vozilo je proizveo Ruski istraživački institut, poznat po akronimu NAMI, u partnerstvu sa ruskim proizvođačem automobila Solers.

Na ceremoniji otvaranja prodajnog salona predstavljen je model limuzine Senat Aurus. Aurus Senat koristi isti 4.4 litarski V8 motor koji se nalazi i u Putinovoj predsjedničkoj limuzini, ali manje snage, oko 600 KS i 880 Nm.

Inače, ovaj motor razvijen je u saradnji sa stručnjacima Porschea.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Preko Morace
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Preko Morace
Gost
Preko Morace

Komedija, rusi ka rusi, pokusavaju da oponasaju zapad, ali im slabo to ide, nista bez njemaca i njihove tehnologije, standardno..😂

Send this to a friend