Automobili Na javnom parkingu

Na Teslin rođendan Tivat dobio prvu stanicu za punjenje električnih vozila

Simboličnim skidanjem zelene vrpce direktor Parking servisa doo Slaviša Ognjanović pustio je u rad prvu stanicu za punjenje vozila nove generacije – električnih automobila u vlasništvu DOO Parking servis Tivat.

Punionica na parkingu u Arsenalskoj ulici je javna, a ugradio ju je Hrvatski telekom u saradnji sa Crnogorskim telekomom.

Otvaranjem je simbolično obilježen datum rođenja Nikole Tesle.

“Od danas svi korisnici električnih vozila u Evropi su putem mobilne aplikacije Plugsarfing (a uskoro i sa ostalih mobilnih aplikacija), upoznati da na javnom parkingu u Tivtu mogu napuniti svoje vozilo. Ovo je javna punionica i svako ko dođe može besplatno tokom probnog perioda da napuni svoje motorno vozilo“, saopštio je Ognjanović.

Punionica ima dva priključka za punjenje pa može odjednom puniti dva vozila, aktivira se preko elektronske kartice koju korisnici mogu preuzeti na naplatnoj rampi parkinga.

“Punjenje obično traje oko jedan sat. Za jedan sat napuni se oko 20 kilovata, što je zavisno od motornog vozila, dovoljno da se pređe između 300 i 350 kilometara. Električna punionica je nastala iz više razloga a dva su najbitnija – da se podigne nivo i obim usluga koje pruža Parking servis i da se turistička ponuda grada Tivta poboljša i učini kvalitetnijom. Znamo da u svijetu ima preko 5 miliona električnih vozila, da ih je u Evropi oko milion“, rekao je Ognjanović, dodajući da je korišćenje punionice jednostavno.

Prva punionica je pilot projekat i na osnovu njega će biti procijenjena opravdanost daljeg razvoja ovog sistema, ali je izvjesno da će još jedna stanica biti instalirana na aerodromu Tivat.

Sve vrste električnih vozila, bez obzira na model, mogu puniti baterije. U pripremu terena, nabavku punionice i instaliranje, Parking DOO je investirao više od sedam hiljada eura.

S.Đ.

9

avatar
1000
3
6
0
 
9
awetinjaAnimusBlafE pa cus!Phell
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Animus
Gost
Animus

A ko ce placati tu mufte struju, oni koji je ne trose?

E pa cus!
Gost
E pa cus!

Da mi je da znam kako se “motorno” vozilo puni na ovoj stanici?

Przi
Gost
Przi

Ima elektro motor, je li pomoglo?

E pa čuš!
Gost
E pa čuš!

Nije pomoglo. Motorna vozila sa elektromotorom su hibridi. Tesla i ostala električna vozila za koja je ova stanica namijenjena nemaju motor, pa se ne mogu zvati motornim vozilima…

Phell
Gost
Phell

Evo da ti ja objasnim. Električna auta poput Tesle, Opel Ampera-e, Renault Zoe, Nissan Leaf i drugi koriste elektromotore kao pogon – neko jedan a neko više njih. Energiju skladište u baterijama. Kod plug-in hibrida se koristi i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem i električna energija kombinovano koja se takođe skladišti u baterijama. Postoje i čisto hibridi poput Toyote Prius čije… Više »

E pa cus!
Gost
E pa cus!

Sve je to meni jasno, nije bilo potrebe za opsirnim objasnjenjem, ali hvala na trudu u svakom slucaju. I sam sam vlasnik hibrida, tako da znam o cemu se radi. Samo sam misljenja da se Tesle, Ampere, Zoe, Leaf-ovi i vozila slicna njima ne mogu nazivati motornim vozilima, iako ih u sustini pokrecu elektromotori. Treba napraviti razliku izmedju motornih vozila… Više »

Blaf
Gost
Blaf

A sto je elektromotor? Kod nas je ustaljeno da se vozila sa motorom sa unutrasnjim sagorijevanjem nazivaju motorna vozila. I sto znaci elektricna vozila? Auta koja za pogon motora koriste el. energiju ili ti struju? Dodjosmo li na isto?

awetinja
Gost
awetinja

Dje radite vas 2 inzinjera??!

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Durat će koliko i one bicikle sa svim obelježenim stazama.

Send this to a friend