Automobili

Najveći američki auto-sajam održavaće u junu?

Salon automobila u Detroitu, koji se tradicionalno održava u januaru, trebalo bi od 2020. da bude organizovan u junu.

Proteklih mjeseci pojavile su se informacije da organizatori sajma u Detroitu, koji važi za najznačajniju manifestaciju tog tipa na sjevernoameričkom kontinentu, planiraju da promijene datum održavanja ove automobilske izložbe.

Jedan od glavnih razloga za promjenu termina odnosi se na nepovoljne vremenske prilike koje vladaju u ovom gradu na sjeveru SAD u januaru.

Zbog niskih temperatura i snijega, organizatori nisu u mogućnosti da tokom trajanja sajma dio aktivnosti izmjeste na otvoren prostor, van sajamskih hala, i tako prošire sadržaje i privuku više posjetilaca.

Spekulisalo se da će novi termin održavanja auto-salona biti u junu ili oktobru. Kako saznaje Automotive News, odluka je pala na jun, a uskoro se očekuje i zvanična potvrda vijesti.

Ukoliko se ispostavi da je ova informacija tačna, Detroit će popuniti prazninu u kalendaru velikih svjetskih sajmova i “uskočiti” između onih proljećnih i prvog jesenjeg koji se održava u Parizu ili Frankfurtu (u zavisnosti da li je parna ili neparna godina).

Aktuelni januarski termin nije povoljan za Detroit iz još jednog razloga. Posljednjih godina, veliku konkurenciju ima u sajmu elektronike Consumer Electronics Show (CES) koji se takođe održava u januaru, ali nedjelju dana ranije.

Ova manifestacija organizuje se u Las Vegasu i u posljednje vrijeme postala je privlačna za proizvođače automobila koji na CES-u predstavljaju nove, napredne tehnologije u svojim vozilima.

Kako je elektronika sve više zastupljena u auto-industriji, uključujući tu i električne pogonske sisteme, pojedini proizvođači odabrali su upravo Las Vegas za svjetsku premijeru svojih novih modela.

Organizatorima sajma u Detroitu svakako nije odgovarao ni previše zgusnut raspored auto-salona na sjevernoameričkom kontinentu, s obzirom da se sajam u Los Anđelesu, koji postaje sve značajniji, održava krajem novembra, a sajam u Čikagu već u februaru.

Sa druge strane, postavlja se pitanje da li je i jun pravi termin, jer promotivne aktivnosti u automobilskoj industriji najčešće utihnu početkom ljeta, kako zbog sezone godišnjih odmora, tako i zbog toga što je prerano za predstavljanje modela za narednu godinu, a prekasno za lansiranje automobila koji su planirani za tekuću godinu

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend