Automobili

Nakon 80 godina proizvodnje sa fabričke trake sišla posljednja buba

Njemački Folksvagen ove nedjelje obustavlja proizvodnju posljednje verzije čuvenog modela “bube” (beetle) u svojoj fabrici u gradu Puebla u Meksiku.

To će označiti kraj puta za vozilo koje je bilo simbol mnogih stvari tokom svoje 80-godišnje istorije, tačnije od 1938. godine kada je prva “buba” sišla sa proizvodne linije, piše agencija AP.

Taj automobil bio je dio najmračnijeg perioda Njemačke i nikada ostvarenog nacističkog projekta. Bio je simbol poslijeratne ekonomske renesanse i rastućeg prosperiteta srednje klase, ali i primjer globalizacije, jer je prodavan svuda, postavši prepoznatljiv u cijelom svijetu.

Takođe je postao simbol kontrakulture šezdesetih godina prošlog vijeka u Sjedinjenim Državama.

Ali povrh svega, “buba” ostaje orijentir u istoriji dizajna, prepoznatljiv kao i flaša od Koka-kole.

Originalni dizajn – zaobljena forma sa sjedištima za četvoro ili petoro, skoro vertikalno vetrobransko staklo i motor sa vazdušnim hlađenjem montiran pozadi – osmislio je austrijski inženjer Ferdinand Porše, koji je angažovan da realizuje projekat njemačkog diktatora Adolfa Hitlera i napravi “narodni automobil” po uzoru na “ford model t” u Americi.

Imao je sličnosti sa automobilom “tatra T97”, napravljenim u Čehoslovačkoj 1937. godine, i sa skicama mađarskog inženjera Bele Barenija objavljenim 1934. godine.

Masovna proizvodnja “bube”, koja u to vrijeme nosi službeni naziv “KdF-vagen”, otkazana je zbog Drugog svjetskog rata, a umjesto toga se u velikoj novoj fabrici istočno od Hanovera počelo sa proizvodnjom vojnih vozila, koristeći prisilne radnike iz cijele Evrope koji su radili pod mizernim uslovima.

Ipak, 1949. godine, Folksvagen ponovo postaje proizvođač civilnih automobila pod nadzorom britanskih okupacionih snaga, a VW-ova fabrika je prenijeta u vlasništvo njemačke vlade i pokrajine Donja Saksonija, koja je i danas djelimično vlasnik kompanije.

Do 1955. godine proizvedena je milionita “buba” u Volfsburgu, a najvažnije strano tržište za ovaj model postale su SAD, gdje je 1968. godine prodato 563.522 primjeraka, odnosno 40 odsto godišnje proizvodnje.

Proizvodnja u Volfsburgu okončana je 1978. godine sa dolaskom novih modela, poput “golfa”. Ali “buba” nije nestala, pošto je njena proizvodnja u Meksiku trajala od 1967. do 2003. godine, što je duži period od onoga koliko se proizvodila u Njemačkoj.

“Nova buba”, modernizovana verzija u retro stilu, napravljena na platformi “golfa”, stigla je na tržište 1998. godine pod nadzorom direktora VW-A Ferdinanda Piha, unuka Ferdinanda Poršea.

Posljednji primjerak iz završne serije od 5.961 automobila završiće u muzeju poslije ceremonije u Puebli 10. jula, kada će biti obilježen kraj proizvodnje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Taj auto se na ovim prostorima nikada nije nazivao ‘buba’ nego folcika.

Bole
Gost
Bole

Fala onoj stvari, sto prije u zaborav…

Prc CG
Gost
Prc CG

Auto ni za šta….

Send this to a friend