Automobili

Ovaj automobil može da pređe 725 km na struju, ali ima jednu manu

Studenti Tehničkog fakulteta u holandskom gradu Ajndhovenu predstavili su svoj ekološki prototip automobila koji bi mogao da se nađe u serijskoj proizvodnji od 2021. godine.

Koncept Lightyear One (u prevodu “Svjetlosna godina Jedan”) nadmašuje sve električne automobile svojim performansama.

Ima domet od čak 725 kilometara i potrošnju od 8,3 kWh na 100 kilometara, a osim napajanja električnom energijom na standardnoj mreži, baterije može da puni i dok se kreće pomoći fotonaponskih ploča.

Osim toga, Lightyear One nema spartanski dizajn, dugačak je više od pet metara sa dugačkim zadnjim krajem zbog aerodinamičkog dizajna.

Ovaj solarni automobil može primiti pet odraslih putnika i nudi ukupno 1.700 litara prtljažnog prostora, sa spuštenim naslonom zadnje klupe.

Za pogon su zadužene četiri elektromotora, montirani po jedan na svakom točku, koji osiguravaju mali gubitak energije u pogonu.

Tako Lightyear One ubrzava 0-100 km/h za 10 sekundi, a u kombinaciji s navedenom potrošnjom i solarnom opcijom, ukazuje na veličinu baterije 45-60 kWh.

U zavisnosti od godišnjeg doba i položaja sunca, primjera radi u nekom gradu u Njemačkoj koji nije poznat po mnogo sunčanih dana, trebao bi prelazi 6-37 kilometara na solarnu energiju, a u sunčanijim predjelima znatno više.

Problem za ovaj automobil predstavlja cijena – investitori procjenjuju da je potrebno čak 150.000 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
djuradj
Gost
djuradj

…nije to problem, vec naucna fantastika…promasaj totalni…

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Nije problem..može odma 50 kom.za crnu goru…😅

Realno
Gost
Realno

Ozbiljna mana.

Send this to a friend