Automobili

Pet tehnoloških trendova koji će obilježiti automobilsku industriju

Ilustracija, foto: Pixabay

Stručnjaci kompanije GlobalLogic iz Hrvatske definisali su, zajedno sa kolegama iz Poljske, pet tehnoloških trendova koji će obilježiti automobilsku industriju u sljedećim godinama. Kao što je i očekivano, ovi trendovi zasnovani su na softveru iz područja Industrije 4.0, proširene realnosti (AR), kao i Interneta stvari (IoT).

Sa razvojem tehnologije, dodatno se razvija kompleksnost softvera, pa je danas normalno da u automobilima postoji i po 100 miliona linija koda, dok je na primjer za Boeing 787 potrebno napisati nešto manje od 15 miliona, a za Google Chrome oko pet miliona. S razvojem trendova, ta složenost će se još povećavati.

LCD i AR ekrani s tečnim kristalima

Ova tehnologija postaje tržišni standard i već je uobičajena u modernim vozilima. Trenutno potrošači očekuju da LCD ekrane osjetljive na dodir karakteriše visoka rezolucija. U dolazećim godinama, standard će biti upotreba vjetrobranskog stakla kao glavnog mjesta za prikazivanje svih informacija, odnosno rješenje koje se naziva Head Up Display (HUD). To će vozačima omogućiti da voze automobil i istovremeno provjeravaju podatke bez sklanjanja pogleda sa puta, što će povećati bezbjednost vozača i putnika. Tako će se korišćenjem tehnologije proširene realnosti prikazivati informacije o događanjima u saobraćaju kao što su pješaci koji se kreću preko ulice ili održavanje bezbjedne udaljenosti od drugih vozila.

Crne kutije i novi sigurnosni sistemi u automobilima

Nova pravila o bezbjednosnim sistemima vozila (koje trenutno razvija Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u Evropskom parlamentu) stupiće na snagu najkasnije 2022. godine. Tako će za proizvođače automobila postavljanje crnih kutija postati standard i one će morati da pružaju informacije u periodu od 20 sekundi prije nesreće. Razvijaju se i druga bezbjednosna rješenja kao što je sistem za otkrivanje pješaka ili automatsko podešavanje brzine vozila saobraćajnim ograničenjima (takozvani ISA sistem).

V2X komunikacija

Komunikaciona tehnologija V2X (vozilo prema okolini) trenutno je brzorastući segment u automobilskoj industriji. Rješenja zasnovana na ovoj tehnologiji omogućuju vozilu komunikaciju sa bilo kojim uređajem putem posebnih prenosnih modula i saobraćajnih senzora. Zato je moguć kontakt između dva i više vozila (V2V), vozila sa elementima infrastrukture kao što je na primjer identifikacija saobraćajnih znakova (V2I), vozila sa električnom mrežom (V2G), kao i vozila s ljudima (V2P).

Autonomna vožnja

Automobili koji mogu prevladati određene rute bez intervencije vozača i ispravno izvesti manevre (npr. kočenje, parkiranje) više nisu naučna fantastika već postaju stvarnost koju testiraju divovi automobilske industrije. Za sve to se može zahvaliti tehnologijama koje se ubrzano razvijaju, odnosno naprednim sistemima pomoći vozaču – ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Među te sisteme spadaju Adaptive Cruise Control koja omogućuje održavanje odgovarajuće udaljenosti od prethodnog vozila, Lane Centering koja omogućuje održavanje automobila između linija na putu ili sistemi koji omogućavaju uočavanje praznog mjesta za parking i manevrisanje pri parkiranju.

Carsharing ili usluge deljenja vozila

Usluga se sastoji od pružanja usluga korisnicima vozila uz naknadu. Zahvaljujući mobilnim aplikacijama, korisnici imaju pristup voznom parku vozila koji se može iznajmiti za minute ili sate.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
hawara
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
hawara
Gost
hawara

ti trendovi su vec dio svakodnevnice i nijesu nista posebno

Send this to a friend