Automobili

Pogledajte kako se testiraju kočnice za Bugatti Chiron

Bugatti Chiron je jedan od najskupljih i najjačih serijskih automobila na svijetu i ima najsnažnija i najveća kočiona kliješta ikad ugrađena na neki serijski automobil.

Prije je koristio kočiona kliješta od kovanog aluminijuma, koja su težila 4,9 kilograma, a sada nova kliješta izrađena 3D print tehnologijom teže samo 2,9 kilograma.

Kočiona kliješta, koja vidite u priloženom videozapisu, proizvode se oko 45 sati, a proces uključuje postavljanje titanijumovog praha i taljenje materija sa četiri lasera od 400 W.

3D printer primjenjuje 2.313 slojeva titanijumovog praha prije nego što je kočnica završena.

Naime, da bi se zaustavio automobil koji može da ide više od 420 km/h, treba napraviti ozbiljna testiranja kočnica da se ne bi naštetilo sigurnosti putnika. Testiranja se provode u novom Volkswagenovom centru za proizvodnju posebnih dijelova, a vidljivo je kako se kočnice izlažu ekstremima. Prilikom testiranja disk postiže brzine veće od 400 km/h te se tada samo disk hladi, a nakon toga počinje kočenje pa se kočnice zagrijavaju do 1.000 stepeni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sok od visnje
Gost
Sok od visnje

Ako neko rayumije ovu recenicu nek prevede 3D printer primjenjuje 2.313 slojeva titanijumovog praha prije nego što je kočnica završena.

jorko
Gost
jorko

3d štampač štampa sloj po sloj, tako da ova kočnica ima 2313 slojeva, a kao materijal je korišćen titanijumski prah – a titanijum,jer je dovoljno čvrst da podnese stres izazvan kočenjem i visoke temperature koje se tom prilikom stvaraju

Send this to a friend