Automobili

Pola vijeka prije Tesle: Mercedes 250 bio je pionir autonomne vožnje

U zabludi ste ako mislite da je autonomna vožnja rezultat moderne automobilske ere. Jer, ideja kretanja automobila bez vozača upravo je proslavila 50. rođendan!

Foto: Continental

Prije pola vijeka, 11. septembra 1968. godine, na Continentalovoj probnoj stazi Contidrom u Njemačkoj pokrenut je prvi elektronski kontrolisan automobil bez vozača. “Na ovalnoj krivini s vozačem duhova”, pojavili su se naslovi u štampi.

Autonomni sistem za potrebe proizvođača guma Continental razvili su Siemens, Westinghouse, a uz pomoć naučnika sa tehničkih univerziteta u Munchenu i Darmstadtu.

Foto: Continental

Prvi autonomni sistem sagrađen je na bazi upravo predstavljenog Mercedesa 250 serije W114. Sistem je opremljen elektromehaničkim upravljanjem, elektromehaničkom kontrolom gasa i radio uređajem za povratne informacije.

Foto: Continental

Induktivni senzori pričvršćeni na prednjoj i zadnjoj strani automobila mjerili su intenzitet magnetnog polja stvorenog kroz struju prenosa.

Ako je lakše objasniti-ispod betona trkačke staze postavljena je žica. Na braniku su postavljena dva induktivna senzora, a iz kontrolne sobe, koja se nalazila na početku testne staze, automobil je dobijao komande za ubrzavanje i usporavanje preko provodnika.

Prvi automobil bez vozača je prema današnjim standardima bio opremljen prilično primitivnim sistemom, ali prije 50 godina sve je izgledalo fantastično. Nije bilo vozača, ali uvjek je bila osoba u vozilu koja je za svaki slučaj pratila proces.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
freeman
Gost
freeman

Ne volim Teslin koncept ni malo ali uporedjivati ovo ipak neautonomno rjesenje sa danasnjim otpuno autonomnim sistemima koji voze kroz potpuno nepoznate predjele bez ikakvih zica ispod asfalta i mogucnoscu prepoznavanja razlicitih situacija je nesuvislo. Ovo nije autonoman sistem vec pokusaj istog.

alo
Gost
alo

1968. godina druze, prije 50 godina. Mora da nemas preko 20

freeman
Gost
freeman

Imam 46 godina i solidno poznavanje auto-mehanike i izvrsno poznavanje elektronike i elektro-tehnike, sto mi je inace i struka. Ipak mislim da stvari treba nazivati pravim imenom. Autonomno znaci , potpuno samostalno, a ti vidi je li ovo gore navedeno autonomno ili je dovoljno bilo slikati da automobil ide bez vozaca…

Send this to a friend