Automobili

Prije prvih vrućina temeljno operite donji dio automobila

Foto: Autoportal.hr

So zaostala ispod vašeg vozila pri visokim temperaturama razara lim znatno brže nego zimi, pa je zbog toga poželjno već sada donji dio automobila temeljno operete, piše Autoportal.hr.

Mnogi ne znaju da je so za karoseriju opasnija ljeti, nego zimi. Naime, rđanje je intenzivnije na višim temperaturama, nego na nižim, pa so zaostala u procjepima donjeg dijela karoserije za vrijeme ljetnih vrućina djeluje razorno na lim.

So kojom se posipaju ulice, kako bi se spriječilo zaleđivanje, je natrijum hlorid, koji u dodiru s vodom stvara agresivnu hlorovodičnu kiselinu. U karoseriji, gdje se nakuplja i zaostaje, kondenzuje se vlaga i tako se stvaraju uslovi za rđanje dugo nakon zime.

Zvuči poput paradoksa, ali rđanju su izloženi automobili čiji vlasnici ih nakon vožnje posoljenim ulicama noću ostavljaju u toplim garažama. Po istom principu korodiranje ljeti može biti intenzivnije nego zimi, a rđa napada konstrukcijski najvažnije djelove.

Srećom, svi savremeni automobili imaju karoseriju od cinka, otpornu na rđanje, a najvažniji sklopovi su dodatno zaštićeni. Ipak, temeljno pranje unutrašnjosti blatobrana, pragova i poda izuzetno je važno za trajnost vitalnih djelova karoserije.

So s prljavštinom najviše se nakuplja u unutrašnjosti blatobrana.

Važno

1. Prilikom svakog pranja preporučljivo je temeljno oprati pod, jer nakupljene nečistoće zadržavaju vlagu i ubrzavaju rđanje.

2. Temeljno pranje poda nakon zime vrlo je korisno, jer so koja uđe u uglove i procjepe dugo zaostaje.

3. Izaberite perionicu koja koristi crijeva jakog pritiska s toplom vodom i sredstvom za pranje i zaštitu, jer se povećavaju pozitivni učinci.

4. Nakon prvog temeljnog pranja preporučljivo je, podizanjem automobila na dizalicu ili na kanalu, pregledati pod i karoserijski lak i sanirati uočena oštećenja, kako bi se spriječilo rđanje.

5. Ako uočite propuštanje kiseline iz akumulatora, odmah ga izmijenite, a lim dobro operite od ostataka kiseline.

Send this to a friend