Automobili

Prodaja automobila u EU najmanja od 1993.

Foto: dpa
Foto: dpa

Broj registrovanih novih automobila u Evropskoj uniji prošle godine je bio najmanji za skoro tri decenije, uprkos skoku prodaje u decembru na njemačkom i italijanskom tržištu. Podatke je juče saopštilo Evropsko udruženje proizvođača automobila.

Prošle godine je registrovano 9,26 miliona putničkih automobila, 4,6 odsto manje u odnosu na već slabu 2021. i manje nego bilo kada od 1993. Brojke su u decembru bile nešto bolje, kada je prodaja skočila za 12,8 odsto, na skoro 897.000 automobila.

U Njemačkoj, prodaja je u decembru skočila uoči ukidanja državnih subvencija za kupovinu hibridnih vozila, kao i pred smanjenje premija za e-automobile od 1. januara.

Među najvećim tržištima unutar EU, broj registracija je jedino porastao u Njemačkoj, ali za svega 1,1 odsto, dok su Italija i Španija zabilježeile pad od 9,7, odnosno 5,4 odsto.

Evropski proizvođači automobila žalili su se, prije svega, na manjak djelova, uključujući čipove.

Lider na tržištu je i dalje Folksvagen, sa nešto više od milion prodatih automobila.

Sa oko 2,3 miliona prodatih vozila, Folksvagen grupa u cjelini je bila ispred Stelantisa, grupacije u kojoj su Pežo, Fiat i Opel, sa 1,8 miliona. Na trećem mjestu je Reno grupa, sa nešto manje od 985.000.

BMW je, sa ostalim brendovima u svom vlasništvu, zaslužan za 624.940 novih registracija, a Mercedes za 549.023.

Send this to a friend