Automobili

Rimac preuzeo Bugatti

San se obistinio – proizvođač električnih automobila iz Hrvatske postao je većinski vlasnik čuvenog auto-brenda.

Činjenica da se jedna hrvatska kompanija udružila sa Bugattijem, istinskom ikonom auto-industrije, zvučala bi vjerovatno kao prvoaprilska šala da se dotična hrvatska kompanija ne zove – Rimac Automobili.

A day to remember! The creation of the best hypercar company, joining of two complementary forces – Bugatti and Rimac…

Posted by Rimac Automobili on Monday, July 5, 2021

Nevjerovatno zvuči i period u kome je Mate Rimac od inovatora koji je startap kompaniju osnovao u sopstvenoj garaži došao do toga da upravlja brendom kao što je Bugatti – sve se dogodilo za samo 12 godina.

U ponedeljak je iz Rimac Automobila potvrđena vijest o kojoj se spekulisalo već neko vrijeme – kompanija Mate Rimca postaje većinski vlasnik Bugattija.

Osim toga, Rimac Automobili postaje Rimac Grupa, podijeljena u dvije kompanije – Bugatti Rimac i Rimac Technology. Rimac Grupa biće najveći dioničar nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o., sa učešćem od 55%.

Mate Rimac zadržaće svoj postojeći udio u Rimac Grupi od 37%, Porsche ostaje na 24%, Hyundai Motor Group na 12%, a ostali investitori na 27%.

Razvoj, proizvodnja i isporuka baterijskih sistema, pogonskih sklopova i ostalih EV komponenata, po kojima je Rimac poznat i zahvaljujući kojima je stekao povjerenje brojnih proizvođača automobila, biće odvojeni u novi poslovni subjekt – Rimac Technology – koji će biti u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe.

Rimac Technology ostaje nezavisna kompanija koja sarađuje sa brojnim svjetskim proizvođačima automobila, navode iz Rimac Automobila.

Mate Rimac će biti na čelu nove kompanije. Kao glavni izvršni direktor Rimac Grupe, vodiće Bugatti Rimac i novu kompaniju Rimac Technology.

Mate tako i dalje upravlja svim segmentima poslovanja Rimac Grupe, koja sada uključuje i Bugatti.

Bugatti i Rimac nastavljaju kao zasebni brendovi, zadržavaju postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će sjedište i sav razvoj za oba brenda biti u Hrvatskoj.

Send this to a friend