Automobili

Sačuvajte motor vašeg automobila na velikim hladnoćama

Iako mnogi vozači znaju da je antifriz ključna stavka za ispravan rad motora na niskim temperaturama, mnogi ga nažalost uopšte ne provjeravaju i nemaju pojma koja im je tačka na kojoj lede.

Naime, uz kvalitetno motorno ulje rashladna tečnost je od presudne važnosti za ispravan i dugovječan rad motora. Tokom zime neophodno je dodavanje antifriza ne bi li se snizila tačka zaleđivanja, dok tokom ljetnih vrućina povećava tačku pregrijavanja.

Dakle, doprinos antifriza je dvostruk.

Antifriz se uglavnom proizvodi od monoetilenglikola (1,2-etandiola) i posebnih dodataka koji sadrže korozijske inhibitore neophodne za dugotrajnu zaštitu metala od korozije, uobičajeno korištenih u konstrukcijama sistema izmjene toplote, uključujući i aluminijum.

Krajnjem kupcu jeftinije je da kupi koncentrat, koji se razrjeđuje destilovanom vodom, ali moguće je koristiti i već razrijeđen. Koncentracija antifriza u rashladnoj tečnosti najčešće treba da iznosi oko 30 odsto, ali taj omjer varira od proizvođača automobila i vrste motora.

Uz koncentraciju od 30 odsto tačka zaleđivanja rashladne tečnosti motora iznosi -18, a pregrijavanja 104 stepena, dok koncentracija od 50 odsto ledište snižava na -36, a pregrijavanje povećava na 106 stepeni.

Dakle, u zavisnosti od podneblja u kojem živi vlasnik automobila, potrebno je da odaberete ispravnu koncentraciju antifriza u rashladnoj tečnosti.

Naravno, a obzirom na to da je antifriz otrovan potrebno ga je na adekvatan način prikupiti i zbrinuti. Antifriz ne smijete samo ispustiti u okoliš.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ciro
Gost
Ciro

Resenja sudova se pisu na hrvatskom jeziku, pa nemoj da te zabrinjava ovaj izvjestaj.
Ako i u jednom hrvatskom dokumentu i resenju nadete koju crnogorsku rijec, mislim da bi taj sudija trenutno dobio otkaz i ne bi se zaposlio vise ni kao bastovan.

milosav
Gost
milosav

i nikako gane sipati u tecnost za stakla da ne mrzne, kao sto rade neki!

Grmatica-Mortal
Gost
Grmatica-Mortal

Nisam znao da se na crnogorskom kaze:,, OKOLIS ?!”

anuscg
Gost
anuscg

pa hrvati su pisal crgorsku granatiku za kaj

Send this to a friend