Automobili

Skromni počeci Mazde: Prvi auto imao samo 16 konja, ali je jurio 90 km/h

Mazda R360 lansirana je davne 1960. godine, kao takozvani “kei” model koji se prodavao samo u Japanu.

Iako se ubraja među manje japanske proizvođače automobila, Mazda je posljednjih decenija doživjela veliki uspon na svjetskom tržištu, a njeni modeli su danas veoma cijenjeni u auto-industriji.

O tome najbolje svjedoči i ovogodišnji izbor za titulu najboljeg automobila na svijetu (World Car of the Year 2020), gdje su se među troje finalista našla čak dva Mazdina modela – Mazda3 i CX-30.

Ipak, počeci japanske kompanije u auto-industriji bili su skromni.

Prvi putnički automobil Mazda je napravila tek 1960. godine, četiri decenije nakon osnivanja te kompanije. Automobil je nosio oznaku R360, a pripadao je kategoriji takozvanih “kei” vozila, koja su Japanci osmislili za domaće tržište.

Ovi modeli, izuzetno skromnih dimenzija i male mase, sa ograničenjem kubikaže motora, idealni su za infrastrukturu skučenih saobraćajnica u japanskim urbanim sredinama sa manjkom parking prostora.

Čim se pojavila na tržištu, Mazda R360 je postala hit među Japancima, pa je već prvog dana prodato čak 4.500 primjeraka. Do kraja te godine, ovaj automobil osvojio je skoro dvije trećine tržišta u svojoj klasi vozila i preko 15 odsto tržišnog udjela u ukupnoj prodaji novih automobila u Japanu.

Za razliku od svojih konkurenata, koji su uglavnom imali dvotaktne motore, R360 imao je četvorotaktnu pogonsku jedinicu od 360 ccm, koja je proizvodila 16 KS (12 kW).

Mada to ne zvuči mnogo, zahvaljujući maloj masi praznog vozila od svega 380 kg, ova Mazda je mogla da razvije brzinu od 90 km/h. To je bilo više nego dovoljno ako se uzme u obzir kvalitet tadašnjih puteva u Japanu.

Mazda je uštede u masi postigla, između ostalog, zahvaljujući upotrebi aliminijuma u izradi motora i legure magnezijuma u proizvodnji mjenjača.

Hauba je takođe bila od aluminijuma, dok je zadnji prozor napravljen od pleksiglasa.

Dodatne uštede su postignute prilikom konstruisanja mehaničke osnove vozila, a sva četiri točka su imala nezavisno oslanjanje, što je uticalo na smanjenje vibracija i veću udobnost u vožnji.

Kada je riječ o prenosnom sistemu, snaga se na točkove prenosila putem 4-brzinskog manuelnog mjenjača, dok je kao opcija nuđen i poluautomatski mjenjač.

U vrijeme kada se pojavila na tržištu, Mazda R360 koštala je 300.000 jena, što je tada iznosilo oko 380 dolara. Preračunato u današnji novac, cijena bi bila oko 7.500 dolara.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Upucen
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Upucen
Gost
Upucen

Pa jedan konj moze da juri 60 km, zasto ne mogu 16 konja 90 km/h 🙂

Send this to a friend