Automobili

U BiH počinje proizvodnja dijelova za Teslu: Praviće se sve što ide “ispod haube”

Foto: Klix
Foto: Klix

Iz bijeljinske fabrike “Pass” koja proizvodi savitljive cijevi za autoindustriju, najavili su proširenje pogona i mogućnost dolaska u BiH američke kompanije “Tesla” koja je u vlasništvu Ilona Maska. Sada je ova informacija potvrđena od strane vlasnika fabrike “Pass”, piše Klix.

“Pass” je u većinskom vlasništvu Njemaca, a Rado Maletić iz Bijeljine u svom vlasništvu posjeduje 15 odsto dionica kompanije. Za Klix.ba Maletić je potvrdio da će Tesla doći u Bosnu i Hercegovinu.

“Njemci su još uvijek u pregovorima s Teslom, ali 99 odsto da će ti pregovori biti uspješni, te da ćemo mi vršiti proizvodnju većinu dijelova za automobile Tesla. Ja vjerujem u ovaj projekat”, otkrio je Maletić.

Takođe, on je objasnio zašto se takav finansijski i korporativni gigant kao što je Tesla odlučio na dolazak u BiH.

“Tesla kod nas dolazi zato što im je ovdje najjeftinija radna snaga, a kvalitet na vrhunskom nivou. Takođe, oni su odlučili da premjeste svoju proizvodnju iz Amerike u Evropu kako bi smanjili poreze i kamate koje moraju plaćati na uvoz dijelova iz Amerike u Evropu”, kazao je Maletić.

Budući da se bijeljinska kompanija bavi proizvodnjom savitljivih cijevi za automobilsku industriju, Rado je takođe otkrio kako će “Pass” proizvoditi sve dijelove za Teslu koji idu, što bi se reklo “ispod haube”. To je ogroman projekat koji će doprinijeti razvoju Bijeljine, Semberije, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Tags

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Jovankaisnogggoood
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovanka
Gost
Jovanka

Ilon musk je iz republike srpske, ako se ne varam…

isnogggoood
Gost
isnogggoood

Bosanci će da proizvode kofere??

Send this to a friend