Automobili

VW ulaže čak 80 milijardi eura u električna vozila

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) kreće u realizaciju ambicioznog plana da postane globalni lider na tržištu električnih vozila, u šta ulaže 80 milijardi eura, prenose agencije.

Ako VW uspije u svojoj namjeri, to će biti zahvaljujući radikalnoj i rizičnoj strategiji “rođenoj” nakon najvećeg skandala u njegovoj istoriji – Dieselgate-a, piše agencija Reuters.

Ta velika investicija trebalo bi da omogući kompaniji profitabilnu masovnu proizvodnju električnih vozila, a tome se nijedan proizvođač automobila u svijetu još nije približio.

Do sada su planovi za proizvodnju električnih vozila glavnih automobilskih kompanija imali jedan glavni cilj – zaštita dobiti stečene prodajom konvencionalnih automobila uz visoku maržu tako što će floti dodavati dovoljno vozila s nultom emisijom kako bi zadovoljili propise o čistom zraku.

Nadmašio Daimler

Volkswagen planira da poveća godišnju proizvodnju električnih automobila na tri miliona jedinica do 2025. u odnosu na prošlogodišnjih 40.000.

Njemački div vjeruje da će mu veličina kompanije pružiti prednost u proizvodnji električnih vozila, koja neće koštati više od sadašnjeg modela Golf, čija je cijena 20.000 eura, tako što će koristiti svoju nabavnu moć, kao najveći proizvođač automobila i kamiona u svijetu, da smanji troškove.

S budžetom za proizvodnju e-vozila VW je nadmašio svog najvećeg konkurenta, Daimler, koji je za tu svrhu izdvojio 42 milijarde dolara, dodaje britanska agencija.

1 Komentar na "VW ulaže čak 80 milijardi eura u električna vozila"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend