Automobili

Zašto je Norveška raj za vlasnike električnih automobila?

Norveška je postala mjesto ravno raju za potpuno električne automobile. Naime, skoro polovina od ukupnog broja prodatih novih vozila tokom prvih šest mjeseci ove godine je potpuno električno.

To znači da je ovoj godini prodat značajno veći broj novih električnih automobila nego u istom period prošle godine. Tada su električni automobili činili četvrtinu ukupnog broja prodatih vozila u toj zemlji.

Da zađemo u detalje. Naime, 48,4 odsto od ukupnog broja prodatih novih vozila od januara do juna, je potpuno električno, prenosi Rojters. To znači da je Norveška vodeća zemlja u svijetu po broju električnih vozila po glavi stanovnika.

Cilj Norveške je da do sredine sledeće decenije u potpunosti zabrani vožnju automobila sa SUS agregatima. Moramo priznati da je ta zemlja na dobrom putu da to i ostvari. Naime, kupci električnih vozila su oslobođeni velikih poreza koje plaćaju vlasnici konvencionalnih automobila. Takođe, oni dobijaju različite popuste na parking, putarine i transport vozila na trajektima.

Ova mala, skandinavska zemlja je tako postala polazna tačka za testiranje električnih vozila i prateće infrastructure. U Kini i SAD se proda daleko više električnih automobila, ali tamo ima i daleko više ljudi. Prema tome, električni automobili okupiraju norveške puteve kao nigde drugde na svijetu.

Tesla je najprodavaniji brend u Norveškoj sa 24,5 odsto od ukupnog broja prodatih električnih vozila. U junu je ovaj američki proizvođač prodao čak 3.760 vozila u toj zemlji. Najprodavaniji automobil je Model 3, a prodaja skupljih Model X i Model S je pala u odnosu na ranije godine.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
(18)➕Przilogika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
(18)➕
Gost
(18)➕

Da nijesu okupirali zemljista na kojim zive Inuti jos bi se pljackom bavili. Citave zalih? Plina i nafte se nalaze u tim krajevima, a ti mucenici zive u rezervate. Sad tu glume neku uzvisenu elitu.

logika
Gost
logika

“Ova mala, skandinavska zemlja” – mala??

Przi
Gost
Przi

Presmijah se.

Send this to a friend