Automobili

Zašto španci sve više kupuju polovne automobile

Ilustracija

U prethodnih nekoliko godina zabilježen je snažan rast prodaje polovnih vozila u nekoliko evropskih zemalja, uključujući i Španiju, piše portal AutoRepublika.

Tako su potrošači na Pirinejskom poluotoku prošle godine kupili za 4,8 odsto manje novih automobila nego što je bio slučaj 2018. godine. No, taj pad je bio značajno izraženiji kod fizičkih lica gdje je iznosio 12 odsto. Nasuprot tome, zabilježen je rast prodaje vozila starijih od 20 godina, i to čak za 17 odsto.

Eksperti kao glavni razlog za to su naveli političku nesigurnost i manju platežnu moć kupaca u Španiji. Još jedan razlog je činjenica da su se do 2016. godine mogli predati stari automobili i uz doplatu dobiti novi model, ali je ova praksa od tada praktično nestala u Španiji.

Kao još jedna od pogodnosti za kupovinu polovnjaka u ovoj zemlji navodi se porez. Porez na prenos svojine nad polovnim vozilom u Španiji iznosi maksimalno osam odsto od procijenjene vrijednosti automobila. Stručnjaci navode da kupce odbija i sve viša cijena novih automobila koja je u prethodnih nekoliko godina u stalnom porastu.

U Španiji su automobili A i B segmenta veoma popularni, a jedan od udaraca onima koji su željeli da kupe novog četvorotočkaša jeste odluka brojnih proizvođača da povuku iz prodaje modele iz navedenih klasa. Tako su u prošlost otišli Fiat Punto, potom Opel Karl, Ford Ka Plus i drugi.

Oni koji su upućeni u automobilsko tržište u ovom dijelu Evrope ističu da će se pad prodaje novih automobila nastaviti u narednom periodu. Oni navode da skupocjeni električni automobili i plug-in hibridni modeli nisu privlačni prosječnom španskom kupcu, te je jasno da će se prodaja polovnjaka uvećati i u narednom periodu, navodi portal AutoRepublika.

5

avatar
1000
3
2
0
 
5
Bruce WayneZoroPo iskustvuElPatronVasilije
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoro
Gost
Zoro

Treba kupiti Betmobil i cao

Bruce Wayne
Gost
Bruce Wayne

Imam ja jedan, slučajno sam ga kupio od Betmena. 4500€

Po iskustvu
Gost
Po iskustvu

Jednom sam kupio novog mercedesa i neću nikada više. Navrh godinu i po stalno po servisima.

Vasilije
Gost
Vasilije

Zašto ste Španci u naslovu napisali malim slovom? Brukate se.

ElPatron
Gost
ElPatron

Zato sto nijesu priznali tz Kosovo 😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

Send this to a friend