Auto - Moto

Poslije automobila bez vozača, stižu avioni bez pilota

ilustracija

Mogu li u budućnosti računari i vještačka inteligencija u potpunosti da zamijene pilote i u potpunosti nezavisno da upravljaju avionima. Kada se govori o budućnosti transporta, sve se više govori o autonomiji, pri čemu se prvenstveno misli na autonomna vozila, odnosno automobile, kamione i druga prevozna sredstva kojima će upravljati računari.

Automobili bez vozača već su prešli milione kilometara, testiraju se i kamioni u kojima ljudi volane prepuštaju mašinama, a Uber kreće s vrlo zanimljivim projektom autonomnih “romobila” i bicikala koji će, na poziv korisnika putem aplikacije, sami doći do njih i kada baterija bude pri kraju, sami će otići na punjenje.

O autonomiji ozbiljno razmišljaju i u avionskoj industriji te u budućnosti možda uopše više neće biti pilota u kabini jer će njihova mjesta takođe da zamijene računari i vještačka inteligencija. O autonomnim avionima više su puta govorili iz Airbus-a, a njihova izvršna tehnološka direktorka Grazia Vittadini vjeruje kako će napredak u vještačkoj inteligenciji zaista omogućiti potpunu autonomiju aviona.

Kako prenosi Bloomberg, Airbus je trenutno u tranziciji prema “operacijama samo s jednim pilotom”, dok se potpuna autonomija očekuje kasnije. Naravno, ta tranzicija neće biti brza niti jednostavna jer pored brojnih tehničkih problema – vještačka inteligencija trebalo bi da bude gotovo savršena kada je u pitanju polijetanje, slijetanje i upravljanje avionom. Pogotovo u nekim nepredviđenim i retkim situacijama, veliki izazov predstavlja i problem kako nagovoriti regulatore da im dopuste da koriste ovu tehnologiju.

Iako uopšteno direktori velikih aviokompanija ne vole da govore o ovoj temi, činjenica je kako bi u današnje vrijeme u kojem se govori o smanjenju troškova, kao i nedostatku pilota, njihove kompanije imale velike prednosti od takve tehnologije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NoFrksNoProblem
Gost
NoFrksNoProblem

Jos samo da osmisle i avione bez putnika koji ce letjeti avionima bez pilota – i nema problema 😉

milisav
Gost
milisav

Sve je manje potrebe za ljudima a planeta nikad nije bila brojnija, nego danas!

Ko E
Gost
Ko E

Ima li pilota u avioni

eto
Gost
eto

Ako budu bez pilota ja mislim da ce biti i bez putnika haha.Ko ce śesti u taj avion?

Send this to a friend