Društvo

Abramović: Tendenciozno i neistinito pisanje o Psihijatrijskoj bolnici u Kotoru

Ovih dana u pojedinim printanim medijima i gotovo na svim portalima ponovo je osvanula vijest da se pacijenti tuku, a da osoblje ne reaguje.

“Riječ je o događaju koji se desio prije godinu ipo. Radi se o verbalnom sukobu dva pacijenta bez fizičkog dodira, kako to i stoji u izvještaju ombusmana”, kazao je za Skala radio Petar Abramović, direktor kotorske Specijalne bolnice za psihijatriju, koji je ovoj redakciji stavio na uvid ovaj dokument Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Ombusman je poslao Komisiju koja je sačinila izvještaj o kome je riječ, iz koga se jasno vidi da je jedan pacijent ove bolnice verbalno napao drugog, a ovaj mu verbalno odgovorio, poslije čega se majka jednog od njih žalila Crne Gore, naveo je on.

Na pitanje Skala radija zašto se o ovome piše sad, godinu ipo poslije svega, i da li ga je neko iz medija kontaktirao po ovom pitanju, Abramović je kazao da ga niko nije zvao, ali da nije prvi put da se tendenciozno i neistinito piše o Psihijatrijskoj bolnici u Kotoru.

On smatra da je to proizvod uređivačke politike lista Dan, kako bi se po svaku cijenu nešto negativno našlo, što treba da ocrni rad ustanove na čijem je čelu.

“Kada ne mogu ništa da nađu, pronađe se događaj pa makar i onaj od prije godinu ipo. Bez obzira što je sve jasno i što se ništa ustvari nije dogodilo, osim kratkog verbalnog duela bez ikakvih posljedica”, kazao je Abramović.

Direktor kotorske Psihijatrije kaže da nije iznenađen ovakvim ponašanjem pomenutog medija, jer se takve dezinformacije pojavljuju periodično, na svakih par mjeseci, pa ako nema ništa loše novo, nešto će se već pronaći od ranije, kako bi se održao kontinuitet, kazao je on, i saopštio da će se oglasiti saopštenjem.

Javnost ima pravo da zna punu istinu, mada su se iz ove zdravstvene ustanove oglašavali i ranije, upravo povodom ovog istog teksta, ali da se ništa nije dogodilo. Zato se postavlja logično pitanje ima li uopšte potrebe odgovarati onima koji i sami znaju da to pišu nije istina, ali se ipak mora upravo zbog građana.

Nadalje, u pritužbi ombudsmanu od strane roditelja pacijenta je optužen pripadnik obezbjeđenja, ali ono što nije dovoljnio poznato je da pripadnici obezbjeđenja nijesu zaposleni u bolnici, već u firmi koja je na tenderu dobila ovaj posao.

“Što se tiče njihovog kadra i rasporeda, bolnica nema nikakvog upliva. Obezbjeđenje je u ovom slučaju obavijestilo dežurne ljekare koji su kako i stoji u izvještaju ombudsmana  odmah ispitali čitav događaj. Tada je dežurni ljekar obavijestio i MUP i zaštitnika prava pacijenata u Psihijatrijskoj bolnici i sve je urađeno profesionalno i po propisima”, tvrdi Abramović.

Počinje realizacija projekta energetske efikasnosti Evropske banke za obnovu i razvoj

U izvještaju ombudsmana je zaključeno da uslovi smještaja u bolnici nisu na odgovarajućem nivou i u suprotnosti su s propisanim standardima, te preporukama Nacionalnog preventivnog mehanizma.

“Uslovi nijesu po evrospkim standardima i to nije ništa novo”, kazao je direktor ove zdravstvene ustanove, koja je sagrađena 1952. godine i objekti su stari.

Ovih dana najavljuje Abramović početak sprovođenja novog, velikog projekta kojeg finansira Evropska banka za obnovu razvoj u vrijednosti do 400.000 eura, a sprovode da minsitarstva  zdravlja i ekonomije.

“Za ovaj projekat, koji podrazumijeva uređenje svih fasada na objektima i odjeljenjima Psihijatrijske bolnice u Dobroti, potpisan je ugovor i na osnovu njega radovi počinju sljedeće sedmice. Riječ je o tzv. dermit, termoizolacionim fasadama, koje će zadovoljavati sve standarde energetske efikasnosti, a takođe će se zamijeniti svi prozori i vrata u čitavoj ustanovi. Svih deset kotlova za centralno grijanje biće zamijenjeni takođe, a kompletna rasvjeta u bolnici će biti zamijenjena novom led rasvjetom, čime će se postići ušteda i do 80%. Projektom je predviđena i klimatizacija svih objekata i prostorija bolnice. Ovaj projekat  znatno će popraviti stanje i uslove u bolnici”, kazao je Abramović.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Muljavi@
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Muljavi@
Gost

Mogu komotno snimat horror filmove u toj ustanovi.

Send this to a friend