Društvo

Agresivni nacionalizam devedesetih i dalje na sceni

foto: Pobjeda

Od kada je Crna Gora postala nezavisna država 2006. godine do danas, Srbija nije prestala da se miješa u unutrašnje stvari te države, a neki su i negirali postojanje Crne Gore ocijenio je kopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov.

Na forumu koji je sinoć organizovalo Udruženje pravnika Crne Gore na temu “Zapadni Balkan između stabilokratije i vladavine prava”, u KIC-u Budo Tomović u Podgorici, on je kazao da režim u Srbiji želi da drži sve pod kontrolom.

Vojislav Koštunica je vašu državu nazivao kvazidržavom, a nedavno smo čuli izjavu i da je Crna Gora klasična srpska država”, naveo je Popov.

Kako je kazao, u Srbiji se teško može govoriti o podjeli na tri grane vlasti jer je, kako je istakao, sva vlast u rukama jednog čovjeka.

“Od toliko lokalnih samouprava u samo četiri SNS ne drži vlast. Loša je situacija i u medijima, jer su svi sem jedne nezavisne televizije pod kontrolom vlasti. Tako se, kada je riječ o medijima, idealno zida zid korupcije”,  smatra Popov.

Govoreći o odnosima sa inostranim zemljama, kazao je da se zahvaljujući medijima stiče utisak da im je Rusija najvažnija.

“To nije tačno, pa se unosi zabuna kod manje obrazovanih ljudi. U našim medijima se satanizuje Zapad, a nedavno smo imali i seriju neprijateljskih tekstova prema NATO paktu”,  kazao je Popov.

Koopredsjednik Igmanske inicijative za Bosnu i Hercegovinu Vehid Šehić smatra da situacija u toj državi nije mnogo bolja. Ipak, kada su posrijedi odnosi sa Crnom Gorom on ističe da su oni najbolji mogući.

“Sa Crnom Gorom nemamo neriješenih pitanja i problema. Ne mogu da kažem da je tako dobra situacija kada je u pitanju relacija sa Beogradom i Zagrebom”, rekao je on.

Bosnu i Hercegovinu nazvao je „državom apsurda kada je u pitanju politika”.

“Kod nas ne postoji ustavni ni ekonomski patriotizam. Nemamo ni vladavinu prava, ni nezavisno i odgovorno pravosuđe. Ne poštujemo odluke Ustavnog suda, ni EU suda za ljudska prava i ljudi zbog toga odlaze iz naše države i idu gdje je bolje. BiH je hermetički zatvorena septička jama gdje je na površini korov i ne znamo koliko duboko on seže”,  razočaran je Šehić.

Ispred inicijative za regionalnu saradnju (Crna Gora) govorio je Branko Lukovac koji je ocijenio da mir i stabilnost u našem regionu nijesu osigurani, ukazujući na “nefunkcionalnost države BiH, te prijetnje rukovodstva njenom integritetu, kao i prijeteća situacija između Crne Gore i Kosova”.

“Povremena su zaoštravanja između Crne Gore i Srbije. Ono što posebno prijeti je agresivni nacionalizam koji je i dalje prisutan. Snage koje su ga u 90-im godinama koristile i dalje su na sceni i nastoje ojačati”, rekao je Lukovac.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

DA, montenegro kasni da se među sobom pokomatimo

CarDusan
Gost
CarDusan

Da, Velika Albanija opet na sceni

free samples
Gost
free samples

taman tako .vidite sta nam gospodar radi u zadnje vrijeme..vraca se na devedesete kad je zario i palio dubrovackom zupom i konavlima,samo sad su neprijatelji sjeverno od nas

Send this to a friend