Društvo

Ahmetović: Problemi Roma zahtijevaju dugoročno rješavanje i strategiju koju će implementirati sve nadležne institucije

Nardi Ahmetović

Dan Roma se obilježava sa ciljem da ukaže na brojne probleme sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju. Izvršni koordinator Centra za afirmaciju RE populacije (CAREP) Nardi Ahmetović kazao je gostujući u jutarnjem programu E televizije kazao da institucije još uvijek ne rade dovoljno kako bi Romskoj zajednici obezbjedili adekvatne uslove za život, te da ni posljednja tragedija koja se dogodila u Romskom naselju u Baru, a koja je odnjela četiri života, nije bila dovoljno jak alarm za nadležne.

„Ovaj dan ne gledamo kao dan Romske zajednice, nekako je izgubio smisao, jer zapravo bi ovaj dan trebalo da proslavimo i da neđe govorimo o nekim stvarima koje su pozitivne, ne samo o negativnim, da zajedno dođemo do ciljeva za budućnost. Nažalost, slučaj koji se desio u Baru je crveni alarm, to sam već pomenuo, ove su porodice nažalost još na ulici i još uvijek nemaju regulisano stambeno pitanje.“ – kaže Ahmetović.

Kada je riječ o pravnom statusu Roma, što je posebna problematika, budući da prema podacima Nevladine organizacije „Koračajte sa nama“ u Crnoj Gori živi više od 600 lica bez pravnog statusa, Ahmetović kaže da UNHCR ima mandat od strane Vlade Crne Gore i dodaje da vjeruje da sarađuju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

“Mislim da se radi na tome, naravno, ali postoji problem, to jest odnos države koja bi trebalo da im olakša pristup, da im da potvrde, dokaze, za ljude koji još uvijek nemaju regulisan pravni status. Apatridija je jako veliki problem kada vi nemate nijedan dokument ili nemate državljanstvo neke države, to je apatridija i smatram da su upravo kolege koji su radili ovo istraživanje u pravu, da je zaista tako. Bez regulisanja tog statusa ne možete da ostvarite nijedno pravo. I kad odete kod doktora moraju da vas zavedu kao stranca.“ – objašnjava Ahmetović.

Na univerzitetu Crne Gore i drugim privatnim fakultetima studira ukupno 15 studenata RE populacije i već niz godina se taj broj samo smanjuje, kaže Ahmetović objašnjavajući da je obrazovanje izuzetno važno, jer vodi zaposlenju kao jednom od ključnih načina izlaska iz siromaštva, budući da Romi trenutno rade najteže i najmanje plaćene poslove.

„Kada vidimo takav broj studenata i srednjoškolaca koji je takođe mali broj, od 50 do 100 studenata, ne vjerujem da je više. Nažalost postoji problem, potrebno je da se kroz afirmativnu akciju vrati na fakultet i u školu, da đaci i studenti nađu mentorstvo koje će pratiti njihovo školovanje, kako bi uspješno završili obrazovanje. Bez obrazovanja nema zapošljavanja ni naporetka.“ – zaključuje Ahmetović.

On je kazao da važnu ulogu igraju i mediji, te da današnji dan treba da bude još jedan podsjetnik na sve zadatke koji su pred nadležnima, a tiču se života RE populacije u Crnoj Gori.

 

Send this to a friend