Društvo

Akcija za ljudska prava i Institut alternativa: Ukinuti zabranu javnih okupljanja

Akcija za ljudska prava HRA i Institut alternativa IA pozvali su danas Nacionalno koordinaciono tijelo NKT, odnosno nadležnog ministra zdravlja Kenana Hrapovića, da ukine zabranu javnih okupljanja u Crnoj Gori.

“Smatramo da je usled ukidanja većeg broja mjera za suzbijanje i sprječavanje širenja novog koronavirusa, prestala i potreba za postojanjem zabrane javnih okupljanja. Alternativno, ako to epidemiolozi zaista smatraju neophodnim, pozivamo da se javna okupljanja omoguće pod istim uslovima pod kojima je dozvoljeno okupljanje vjernika ili rad tržnih centara, uz poštovanje fizičke distance od dva metra i prostorne površine od 10 kvadratnih metara po učesniku”, navode HRA i IA u zajedničkom saopštenju.

Kako ističu, NKT je od 4. maja do danas donijelo više odluka o popuštanju i ukidanju značajnog dijela privremenih mjera, koje se odnose na okupljanje i kretanje stanovništva, pa je tako (iako pod određenim uslovima) dozvoljeno okupljanje vjernika u vjerskim objektima, rad tržnih centara, organizovanje javnog gradskog i međugradskog saobraćaja i taksi prevoza, bavljenje grupnim sportskim aktivnostima i u zatvorenim objektima i na otvorenom prostoru, dozvoljeno je da se lica koja nijesu članovi istog domaćinstva okupljaju u istom stambenom objektu, dozvoljen je rad kafića i restorana, a ukinuta je i zabrana kretanja i zadržavanja na javnim površinama više od dva lica.

“Nejasna je logika da se dozvoli i omogući okupljanje lica u zatvorenim prostorima, kao što su tržni centri, u kojima se u jednom trenutku nađu stotine ljudi, a da, istovremeno, organizovano ili spontano javno okupljanje više od 20 osoba i dalje predstavlja krivično djelo “Nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti” iz Krivičnog zakonika Crne Gore, koje je podložno ozbiljnom kažnjavanju”, ocjenjuju u HRA i IA.

Takođe, dodaju da su jučerašnja okupljanja građana na trgovima širom Crne Gore, koja su se desila u čast godišnjice sticanja nezavisnosti, i prećutno omogućavanje vladajućih struktura da se ta okupljanja održe bez ograničenja, očigledan su pokazatelj da javna okupljanja više ne predstavljaju realnu prijetnju po širenje koronavirusa, zbog čega su restriktivne mjere i uvedene.

“Pravo na mirno okupljanje Ustavom je zagarantovano svakom pojedincu u Crnoj Gori, pa tako i opšta mjera potpunog ograničenja ovog prava predstavlja jednu od najstrožijih mjera koje je NKT usvojilo. Evropski sud za ljudska prava je u više svojih presuda istakao da pravo na mirno okupljanje i pravo na slobodu izražavanja predstavljaju temelj demokratskog društva i da ograničenja koja države primjenjuju na ova prava moraju biti proporcionalne legitimnom cilju koji se time želi postići (Ezelin protiv Francuske, 1991). Ista zabrana ukinuta je u Hrvatskoj i Srbiji, a podsjećamo i da je Ustavni sud Njemačke zauzeo stav da se opšte mjere protiv širenja koronavirusa moraju uskladiti sa ustavnim pravom građana na javno okupljanje”, navode u IA i HRA.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Piksi
Gost
Piksi

Zelja ce vas biti da litate vise od sad mi branimo svetinje, izmislili smo virus samo da vas maknemo sa ulica, a ovo po svijetu je pomoc posto ste vi u nezbor sa svima osim Rusije. O skinite se vise!

Mikica PG
Gost
Mikica PG

Kakvi foliranti.Pa svi znamo da će, sko Bog da, 01.06 biti tačno 28 dana od poslednjeg oboljelog i da se tada na osnovu pravila o pandemiji SZO, proglašava kraj epidemije.Morate litijaši sačekati jun, poštujte Nkt

Anonimous
Gost
Anonimous

… A baš su htjeli popustiti. Ali sada kada vi to naređujete, ima da se produži još tri dana minimum, za inat, da ne ispadne da NVO mogu da narede Vladi. Svakako tek poslije vikenda da nam litijaši ne zagade praznik…

Convid 91
Gost
Convid 91

Kennane bre,uvedi ovoj rulji da moraju uz maske da nose roze lui viton torbice i obavezno u redovima bilo gde da stoje na jednoj nozi…ostroga ti !!

Bredli
Gost
Bredli

Sto je sporno nvo? Jucerasnja okupljanja su bila spontana. Sto vam nije jasno? Neka je vjecna.

Igor
Gost
Igor

Sram vas bilo, samo bi ste da rušite po ulicama.

Pejo
Gost
Pejo

A što je muka za javna okupljanja? Ne mozete bez javnih okupljanja? A da se malo motike dofatimo?

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

Pa posle jucerasnjeg slavlja po ulicama nema nikakvog smisla drzati zabranu i dalje na snazi.

4 C
Gost
4 C

Hoće da litijaju pa fora ljudska prava, Evropski sud i Bla Bla

Maša
Gost
Maša

ajde ne lupajte… juče je bilo spontano okupljanje… nije bilo na jednm mjestu puno naroda… a kao što smo vidjeli bile su kolone automobila… znači nije bilo masovnog okupljana. Sada bi da se ukinu te mjere kako bi krenule litije. Kako ste providni. Ove neke Akcije, NVO…. me porpuno izluđuju sve goli interes i uzimanje para… treba vas pola ukiniti,… Više »

Svjefol
Gost
Svjefol

Ko su ovi “dusebriznici” ?

Prozirni ste
Gost
Prozirni ste

Bi li to malo da litate?

KPJ
Gost
KPJ

Ionako je niko ne postuje

Tip Top
Gost
Tip Top

Dušebrižnici ko vas pita biće samo kako struka kaže,sjedite đeste ni za đeste nijeste !!!!

Send this to a friend