Društvo infektološkinja i članica Kriznog medicinskog štaba Marija Nikolić.

Ako imate simptome javite se domovima zdravlja, ne dolazite u bolnice

Marija Nikolić

Osobe koje imaju simptome zaraženosti koronavirusom ne treba da dolaze direktno u bolnice, nego da se prethodno jave ljekarima u Domovima zdravlja, kazala je infektološkinja i članica Kriznog medicinskog štaba Marija Nikolić.

Kako je pojasnila, pacijenti koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili osjećaju respiratorne tegobe, koji se mogu karakterisati kao blaži, treba da se jave svojim ljekarima u kovid ambulantama u Domovima zdravlja, koji će im dati dalje savjete.

“Oni će pratiti njihovo stanje, u zavisnosti analiza, kliničke slike i radioloških nalaza dalje savjetovati praćenje u kućnim uslovima ili pregled specijalista u nekoj od kovid bolnica”, kazala je Nikolić u Jutarnjem programu TVCG.

Zbog neobaviještenosti da pacijenti trebaju da se prvo jave ljekarima u kovid ambulantama, početkom nedjelje kapaciteti nikšićke bolnice bili su popunjeni usljed velikog priliva kovid pozitivnih pacijenata. Situacija je riješena smještanjem pacijenata u Bolnicu za plućne bolesti u Brezoviku.

“Većina pacijenata može da započne liječenje u kućnim uslovima, uz nadzor ljekara iz kovid ambulante, koji će ih pratiti i ako je potrebno uputiti na bolničko liječenje”, istakla je Nikolić .

Saopštila je da je za prijem kovid pacijenata ukupno u našoj državi određeno 566 kreveta, a trenutno je hospitalizovano oko 230 oboljelih.

“Situacija je, u tom smislu, i dalje pod kontrolom, uspijevamo da primimo sve pacijente koji zahtijevaju bolničko liječenje”, naglasila je Nikolić.

Poliklinika KCCG ne radi nakon vikenda

Zbog epidemiološke situacije, od ponedjeljka, rad Poliklinike Kliničkog centra biće suspendovan sedam dana.

“Molim pacijenta za strpljenje, naknadno će biti obaviješteni o novim terminima. Biće pregledani svi pacijenti kojima je neophodan hitan pregled i bolničko liječenje”, kazala je Nikolić.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Marko DG
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko DG
Gost
Marko DG

a kako vas nije sramota, na br telefona za covid se niko ne javlja. lokalne brojeve koje ste stavili za opštine se niko danima ne javlja. i? naravno da ću da odem u dom zdravlja pa ako imam Coronu zabolje me za vaše pozive o zarazi. neposobnjakovići!!!

Send this to a friend