Društvo

Ako nema termina u Kliničkom, na skener u drugu ustanovu

Vesna Miranović

Izabrani doktor ubuduće će, ako ne bude imalo termina za skener u Kliničkom centru u roku od mjesec, pacijentu moći da ponudi ovu medicinsku uslugu u nekoj opštoj bolnici u drugom gradu gdje bude mjesta, kazala je za Pobjedu pomoćnica ministra zdravlja Vesna Miranović.

Termini će biti dostupni u opštim bonicama Berane, Pljevlja, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor i Bar, dok se za Specijalne bolnice Risan i Brezovik priprema platforma za otvaranje termina za zakazivanje. U pripremi je i prostor za instalaciju CT-a u Opštoj bolnici Cetinje.

“Na taj način biće trajno riješeno brzo zakazivanje pacijenata za CT dijagnostiku. Prošla godina obilovala je problemima u pravovremenom pružanju usluga u oblasti CT dijagnostike. Dotrajala oprema koja više nije bila u stanju da odgovori naraslim potrebama, a dolazak nove čija je montaža dugo trajala, zatim obuka ljekara i tehničara za rad na novim aparatima, dovela je do toga da je na Klinički centar pravljen ogroman pritisak, a vrijeme čekanja na skener postalo je znatno duže nego obično. Srećom, ti problemi su iza nas”, rekla je Miranović.

Komentarišući to što izabrani doktori često pacijentima kažu da nema slobodnih termina, dok specijalisti tvrde drugačije, Miranović ističe da su nakon analize došli do zaključka da postoje termini za specijalističke preglede u opštim bolnicama i Kliničkom centru “koji nijesu dostupni izabranim doktorima”.

“To su takozvana “zamračena” polja u zakazivanju koja su specijalisti koristili da po sopstvenom nahođenju zakazuju pacijente. Pacijenti bi dobijali preporuku da će biti pregledani, ako donesu uput sa primarnog nivoa, bez zakazanog termina. To je pacijente dovodilo u neravnopravan položaj zato što su neki od njih uzaludno dolazili kod svog izabranog ljekara čekajući dodatne termine, dok su drugi pravili pritisak na izabrane ljekare da im po svaku cijenu daju uput bez termina u sistemu elektronskog zakazivanja. To je dovelo do samovoljnog formiranja paralelnog sistema zakazivanja”, ocijenila je Miranović.

Kako bi riješili taj, ali i ostale probleme koji su nastajali prilikom zakazivanja, Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa opštim bolnicama, Kliničkim centrom i Fondom za zdravstveno osiguranje, pristupilo izradi jedinstvene platforme za elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda na godišnjem nivou.

To, kako objašnjava Miranović, znači da će izabranim ljekarima biti dostupni za zakazivanje svi specijalistički pregledi za period od godinu, odnosno biće obezbijeđeni termini u kontinuitetu, “koji ne smiju da zavise od odsustva nekog specijaliste sa posla, niti pravljenja rasporeda za dežurstva za sljedeći mjesec”.

Zato će naziv specijalističkog kabineta biti naslovljen na “specijalistu u ambulanti” i u slučaju izostanka nekog od ljekara, drugi će preuzeti pacijente. Razlog za ovakvu odluku leži u činjenici da Ministarstvo zdravlja dosljedno zagovara koncept kontinuiteta pružanja zdravstvenih usluga i dostupnosti zdravstvene zaštite i efikasnost u angažmanu raspoloživog kadra naglašava ona. Nova platforma, prema riječima Miranović, omogućava da svi raspoloživi termini budu dostupni izabranim ljekarima, da svi pacijenti dobiju uput za termin za specijalistički pregled.

“To unosi red i svim pacijentima pruža iste mogućnosti. Specijalisti na sekundarnom i tercijarnom nivou će na bazi nove platforme imati mogućnost da sami sebi zakazuju prvi kontrolni pregled, ali za pacijenta koji je već prepoznat u sistemu elektronskog zakazivanja, a ne nasumično, bez ikakvog reda”, poručila je Miranović, naglasivši da namjera da se propusti u organizaciji rada pojedinih rukovodilaca zdravstvenih ustanova pripišu elektronskom zakazivanju nije uspjela.

I građani su shvatili da je elektronsko zakazivanje infromatički alat i ništa više.

“Ono ne može da zamijeni lošu organizaciju rada, ali je nepogrješivo otkriva. Jednostavnije rečeno: kada ima termina za specijalističke preglede elektronsko zakazivanje savršeno funkcioniše. Kada termina nema, sistem je u kolapsu. Zato ne odustajemo od mogućnosti koje pruža elektronsko zakazivanje”, dodala je ona.

KCCG da angažuje reumatologe iz susjednih država

Komentarišući pritužbe građana na dugo čekanje za pojedine specijalističke grane kao što je kardiologija, reumatologija, endokrinologija i radiologoja, Miranović naglašava da endokrinologija više ne predstavlja kadrovski problem, te da će boljom organizacijom na koju se obavezao Klinički centar i direktor Interne klinike sigurno biti dovoljno termina za preglede.

“Reumatologija je međutim i dalje u problemu iz razloga nedostatka dovoljnog broja ljekara iz ove oblasti. Na rukovodstvu Kliničkog centra je da pronađe rješenje angažmanom ljekara iz susjednih država kako se i do sada činilo kada su neke druge specijalističke grane bile u pitanju”, napominje ona.

Ipak, kako ističe, pacijenti koji su neposredno ugroženi zbog reumatoloških bolesti imaju svoje mjesto u okviru smještajnih kapaciteta Odjeljenja za reumatologiju i njihovoj Dnevnoj bolnici, te se ne može govoriti o tome da nisu na adekvatan način zbrinuti.

Kada je u pitanju kardiologija, Miranovič kaže da ima dosta ljekara, ali i kabineta.

Na Odjeljenju kardiologije i u Koronarnoj jedinici imaju veliki broj životno ugroženih pacijenata, što je njihova primarna briga. U takvim okolnostima, naš osnovni cilj je da pacijent dobije prvi pregled specijaliste u zakonskom roku, u prvih 30 dana od izdavanja uputa. Od značaja je, dodaje, i podatak da i kardiolozi sami doprinose produženom vremenu čekanja na pregled zakazujući kontrolne preglede koje može da obavi i ljekar na primarnom nivou, tako i internista čiji sadržaj rada u domovima zdravlja još uvijek nije dovoljno definisan, niti iskorišten na pravi način.

Konzilijum za magnet biće svakog radnog dana

Miranović je saopštila da sistem centralnog zakazivanja kada je u pitanju magnetna rezonanca nije prepoznavao prioritetne pacijente, kao recimo one sa malignom bolešću, te da su iz tog razloga predložili da pacijenti ubuduće dobijaju upute za Konzilijum za magnetnu rezonancu u KCCG koji će biti u trajnom zasijedanju.

“To znači da pacijenti mogu istom pristupiti u bilo koje vrijeme u toku radnog vremena, svakog radnog dana, a da će ljekari odluke o prioritetima u dijagnostici donositi odmah i o terminu zakazanog pregleda neposredno obavijestiti pacijenta”, kazala je Miranović.

Konzilijum za sebe, kako objašnjava, zadržava pravo da pacijente koji nijesu u prvoj liniji prioriteta zakaže pregled i u terminima za dva do tri mjeseca da bi za prioritetne pacijente uvijek bilo dostupnih termina.

“Imaće obavezu da procjeni potrebu za kontrolnim MR snimanjima naručenim u privatnim ordinacijama. Klinički centar se obavezao i da će „proizvesti“ 18.000 MR pregleda godišnje, nešto više nego što je prosječna godišnja potreba pacijenata za MR dijagnostikom (od 2015. do 2018. prosječno je na godišnjem nivou obavljeno17.600 pregleda), što će smanjiti odlivanje novca iz budžeta javnog zdravstva”, navela je Miranović.

18

avatar
1000
9
9
0
 
16
ŠTEDIONICADefinitivnoSindikatmilisavDr Jankovic
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vera
Gost
vera

E pa fino,ka do sad,ko ima koga bice odma na snimanja i drugu dijagn.,a ko nema,bez u obzira u kakvom stanju bio neka siba na sjever ili primorje.A tek izabrani i njihovi termini bruka i sramota,ali evo kaze g dja da ni dr spec. i nijesu nista bolji-zamracena polja za njihove.Te suma sumarum,sve isto s’ jadana na grdana…

Slavko pravi
Gost
Slavko pravi

Toliko je ovo botovsko trabunjanje smijesno i otuzno da moram da se ukljucim. Evo: predlazem botovima, zaduzenim za hejtovanje svega i svakoga sto ima veze sa KCCG, da se prebace na neku drugu temu. Prosto, koliko god mrznje sipali, gledajuci sve kroz politicku prizmu, toliko KCCG radi sve bolje. Svaka njima cast, a … karavani nek prolaze.

milisav
Gost
milisav

Eto recimo da je KBC dobar i jeste za nase prilike ali sta je sa drugim gradovima i bolnicama i njihovim uslovima i uredjajima? Sta je sa Bolnicom Meljine u HN koju pokusavaju da zatvore i koriste je za borbu protiv D. K! Sta je Sa sjeverom koji nema osnovne ljekove u Bolnicama? Ako je tako idealno sve zasto nam… Više »

Sindikat
Gost
Sindikat

Pa beže od malih plata, nemoći i nekulture što od pacijenata što od njihove podivljale rodbine koja se ponaša kao da su stigli na pijacu gdje pregovaraju sa doktorima koju terapiju žele ili gdje žele da ih pošalju na liječenje o trošku države….pa se vraćaju besni , jer bi još da idu o tuđem trošku. Zato odlaze doktori…pacijenti sve hvala… Više »

Sramno
Gost
Sramno

A ako nema termina npr u Centru za autizam, sjedi kuci dok ne bude.. sramno !

gugi
Gost
gugi

svaku ozbiljnu drzavu trebalo bi da je sramota sto privatne klinike imaju bolju opremu od drzavnih ustanova…nevjerovatno…ali su svi tu ugradjeni…vec vidjeno sve

Pacijent
Gost
Pacijent

Dođeom kod izabranog doktora da zakažem specijalistićki pregled.Dr.meni kaže da nema termina.Ja kažem, kako nema kada čekam godinu dana na termin.Dr.kaže da se slobodni termini brzo popune.Ja kažem da po toj logici treba da sjedim sa Dr. i čekam slobodan termin,umjesto da me upiše na čekanje.Ne tražim ništa preko reda.Rukovodstvo zdrastva ulaljaže velike napore da riješi ovakve ili slične probleme,ali… Više »

Aloalo
Gost
Aloalo

Neznanje i opstrukcija. Dobro ste rekli.

Aloalo
Gost
Aloalo

Postovana, ta Vasa prica ne pije vodu. Ne lazute nas bas toliko. Imam tumor pluca, zakazano mi je kontrolno snimanje skenera u decembru prosle godine za 18 jun ove godine, u Kotorskoj bilnici. Te ne talasaj. Vasa glupa i promasena elektronska zakazivanja. Snimice ko prezivi.

Vikotorija
Gost
Vikotorija

Znaci ovi sa primorja ce ici na sjever na skener a ovi dolje totalna glupost

Mojas
Gost
Mojas

Ova ne kapira da doktor nije salterski radnik I da je pravo pacijenta da ga pregledaju odmah.
ova ne razumije da dobar zdravstveni sistem ne cini broj vec kvalitet ljekara.
Ova nije za tu dje jeste.

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Da se, Mojasu, saglasimo sa Vasim misljenjm, ali sa vaspitanjem i nekulturom ne mozemo.
“Ova” ima pravo ime i prezime, pa nije OVA. Kao sto ti, vjerovatno, nijesi Mojas.
Ajde, dosta te COBANSKE KULTURE, cast cobanima…

Dobro je
Gost
Dobro je

To je vjerovatno mnogo bolja organizacija, nego ova do sada. Vrijeme će pokazati. Ali se vidi entuzijazam gospodje Miranović.

Nemila
Gost
Nemila

Gđa treba da vrati 50.000 evra koje je uzela za sebe za projekat Telemont koji ni posle 3 godine nije proradio. Toliko o entuzijazmu

dr...
Gost
dr...

Gđa svaki cent koji je zaradila, zaradila je poštenim i profesionalnim radom i rijetka je u ministarstvu koja zna šta radi, svaka čast

Dr Jankovic
Gost
Dr Jankovic

Dr… molim Vas da mi pojasnite kako ja koji imam iste kvalifikacije kao gđa ne mogu da zaradim za tako kratko vrijeme toliki iznos

Definitivno
Gost
Definitivno

Dr, pa rekoste da imate iste kvalifikacije, ali, ne i sposobnosti. Ovdje ne mislim nista lose ni u jednom smjeru.Kbalifikacija nije isto sto i sposobnost i nadogradnja, je l da?

ŠTEDIONICA
Gost
ŠTEDIONICA

Ha ha danas drugi put čujem izvorni termin “snašla se”. Zašto svi tu svoju sposobnost i nadgradnju jedino pokazuju kad rade u ministarstvu ili slično

Send this to a friend