Društvo Tvrdi da je laž da će biti crnogorski patrijarh

Amfilohije: Đukanović ne zna šta je crkva jer nije kršten

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je čovjek politike i ne zna šta je crkva, a ne može ni znati kad nije kršten, kazao je u intervjuu za RTS mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Istakao je da je Đukanović partijski čovjek i da mu je crkva isto što i partija.

“On podređuje crkvu politici, i onda i mene napadaju, kao ja sam sad eksponent neke velikoruske ili velikosrpske ideje. To je potpuna besmislica. Ja sam prije svega hrišćanin, episkop pravoslavne crkve, hrišćanske, i za mene je to osnovno svojstvo. A crkva kojoj pripadamo, ona se naziva srpskom, ruskom ili grčkom, s obzirom na njeno geografsko prisustvo, ili s obzirom na broj vjernika, ali ona je po svojoj suštini vaseljenska, nema nacionalni karakter”, ocjenjuje mitropolit.

Na konstataciju novinara da je 1997. godine sa Đukanovićem imao zanimljive odnose i da ga je ipak podržao umjesto Momira Bulatovića, mitropolit navodi da se on u tu priču nije miješao.

“U tom raskolu među njima Đukanović je bio očevidno sposobniji kao političar. Ja sam sahranio čestitoga Momira Bulatovića, a u to vrijeme ovaj je, ipak, kao političar bio promućurniji, pa je i tražio susret sa patrijarhom Pavlom. To je bilo pred predsjedničke izbore, i zaista patrijarh Pavle ga je sa svim poštovanjem primio. Tada je dolazio i u Cetinjski manastir kod ćivota Svetog Petra. Posijle je čak dolazio da loži badnjak, doduše Cetinjani su oštri, pa i danas mu pamte da ga naloži naopako – tako mu kažu Cetinjani, bila je velika vatra, a ni on nije bio vješt, pa ga je bacio onako, baš naopako”, kaže Amfilohije.

Prema njegovim riječima, ideja da država stvara crkvu je jedinstven fenomen.

“Nisam imao prilike da razgovaram i da se sretnem sa Đukanovićem nakon što je iznio tu ideju. Iako sam želio, pokušavao sam da neposredno sa njim, stupim u kontakt, međutim, on je čovjek valjda i prezauzet, i nije došlo ni do kakvog susreta. Mi smo se sreli lično posljednji put prije dvije godine, ali onda nije bilo ni riječi o ovome“, kaže Amfilohije.

Na pitanje kakva je atmosfera na Cetinju, budući da je u Prijestonici najviše onih koji se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci, mitropolit kaže da  e politika Liberalnog saveza i Slavka Perovića lansirala anticrkvenu atmosferu na Cetinju.

“Ona je postojala i ranije, samo je to sad bilo protiv mene i protiv naše crkve. I onda su bili dobar dio zato što se osjećaju samo kao Crnogorci, prestali su da dolaze u Cetinjski manastir. Mada istina, nisu ni ranije dolazili. Ja se sjećam kad sam došao na Cetinje 1990. godine nije troje bilo u manastiru. Oni su bili zatrovani brozomorom, to je najopakija bolest. I ne samo to nego činjenica da je upravo Broz bio onaj koji je formulisao to stanje poslije 1945. u Crnoj Gori. Broz je naredio da se sruši kapela na Lovćenu, to je njegova naredba. A on je najviše Crnogoraca poslao na Goli otok”, tvrdi Amfilohije.

O Zakonu o slobodi vjeroispovesti kaže da vlast može da traži crkve koje su građene za vrijeme kralja Nikole.

“Ali šta će biti sa manastirima Morača, Savina, Ostrog? Ostrog je bio sjedište Zahumsko-hercegovačke mitropolije za vrijeme Svetog Vasilija. Šta ćemo sa tim, ako se uzme princip države ili nacije, ako je neko Srbin, onda je Sveti Vasilije Ostroški iz Hercegovine. Ogromna većina naroda se odupire tom prijedlogu zakona, 100.000 ljudi je potpisalo tražeći da se taj zakon ne primjenjuje”, navodi on.

Za članove DPS-a kaže da ima mnogo onih koji su u vladajućoj stranci, koji se osjećaju nacionalno kao Crnogorci, ali koji pripadaju crkvi.

“Ja njihovu djecu krštavam. Mnogi se boje za svoj posao. Zato ja ponekad kažem treba nama Crnogorcima „slivati stravu“. Bojim se da su se danas moji Crnogorci nakupili straha, okupacija, pa revolucija, komunizam, a sad ovi su nastavili, ovo su djeca Brozova”, dodaje Amfilohije.

Prema njegovim riječima, apsolutna je laž da bi mogao da bude crnogorski patrijarh.

“To jedino ako bih izgubio pamet, savjest i svijest. To su laži koje se šire iz krugova iz Crne Gore, a bojim se i iz Srbije se takve laži pronose. Ja imam patrijarha moga, pošto sam bio jedan od kandidata, predao sam patrijarhu Irineju u svoje vrijeme u Saboru patrijarško dostojanstvo, jer sam zamjenjivao patrijarha Pavla i Bog mi je svjedok što sam srećan do dana današnjeg, da me mimiošla ta čaša, da bih ostao ovdje. I radujem se Bogu što imam patrijarha Irineja, našeg Čačanina, to je moj patrijarh jedini koga ja priznajem i do sada i dok sam ja živ, i dok je on živ”, dodao je on.

Priznao je da je posjećivao bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića u zatvoru.

“Jeste, ja se ne slažem sa njegovom politikom, ali ja poštujem kao čovjeka. Isti je slučaj i sa Đukanovićem”, kaže mitropolit.

Na konstataciju novinara da je mogao jače i oštrije da reaguje kad je Crna Gora priznala Kosovo, mitropolit navodi da je 2008. godine za Đukanovića rekao da je izdajnik Crne Gore, jer se time odrekao Metohije, Pećke patrijaršije i Dečana.

“Tamo ima grobova 700 Crnogoraca koji su poginuli 1912. i 1913. godine. Ja pripadam Crnoj Gori kralja Nikole, a u to vrijeme ova mitropolija koju sad oni poriču bila je državna vjera. Moji preci su sa kraljem Nikolom oslobađali Peć, Pećku patrijaršiju, Dečane, mitropolit Gavrilo Dožić je dobio ključeve Dečana i Pećke patrijaršije od kralja Nikole – evo ti ključeve mojih predaka Nemanjića. Krunu Stefana Dečanskog čuvamo u Cetinjskom muzeju, ti ključevi od Pećke patrijaršije i Dečana, eno ih kod nogu Svetog Petra Cetinjskog, kako ja mogu da se odreknem Pećke patrijaršije, Dečana i sve do Prizrena? Ili Metohije koja je pripadala Crnoj Gori, a posle Zetskoj banovini do 1945. godine”, zaključio je Amfilohije.

145

avatar
1000
69
76
0
 
103
BokaStara PodgoricaTajnovidacMasterOrvel 80.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boka
Gost
Boka

Mitropolite nas,svaka ti je na mjesto!

Master
Gost
Master

Pokazao si ti svoje hriscanstvo kad si nad mrtvim Djindjicem drzao politicku besjedu rijecima ‘ko se maca lati od maca strada’ zeleci da relativizujes njegovo ubistvo. Kad se upokojis u Gospodu ovaj svijet ce biti mnogo ljepse mjesto.,

Roki
Gost
Roki

Obuče starac žensku haljinu, stavi kapu dvorske lude i misli da je zato najpametniji na svijetu.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Maškare.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

PRICAJ ,BUDI STA HOCES MI SMO CRNOGORCI IMAMO SVOJU CPC.
TEBE CE ISTORIJA STAVIT DE ZASLUZUJES MEDU NAJVECE AL IZDAJNIKE CRNOGORSKOG NARODA

RistoAntihristo
Gost
RistoAntihristo

Sto je ovo, niko ne dolazi u nase crkve , vise nam nije biznis kao nekada u doba Arkana 🙁

ne vrdaj
Gost
ne vrdaj

daj baba glavu, plati porez đede

Tuta Bu Garin
Gost
Tuta Bu Garin

sad vam krivi ateisti, ovo nije srednji vijek, država iznad svega

oteto-prokleto
Gost
oteto-prokleto

plati ti porez pa ako zna ako ne zna

Goran
Gost
Goran

Milo je kršten kao i većina njegove pastve u komitetu, isto ti je to crkva, partija, stranka, religija je opijum za narod kao i politika

Biljana
Gost
Biljana

Od kad ste došli u Crnu Goru vjera je procvjetala I grade se I obnavljaju crkve I manastiri. Svaka vam je sveta vladiko.

kachawendica
Gost
kachawendica

jednom priliko vladika reče kako sam JA mnogo dao za crkvu

goran
Gost
goran

tako je vladiko

kachawendy
Gost
kachawendy

tako je povika pućanstvo

FENIKS
Gost
FENIKS

SVE SI SAMO NISI ŠTO SU BILI SV.PETAR CETINJSKI,P.P.NJEGOŠ CRNOGORCI.
VIJERNI CRNOGORSKOJ DRŽAVI I CRKVI

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Te sto pobroja to su bili srpske vladike, zapitaj se ko ih rukopolozi za vladike.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Milojka, preglup si ti za ovo. To ti je ka da kažeš da je Mercedes crnogorski auto jer si ga registrovao u Podgorici.

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Bolje bit nekrsten no krsten pa đavo…

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

Tako je, takvo smo mi dudukljanci

Nasa Plaza
Gost
Nasa Plaza

Koliko shvatam Amfilohija ova njegova crkva više nije Srpska neko neka međunarodno-kosmička. Evo i on izdade Srbe.

Cetinje
Gost
Cetinje

Ima i monopol nad prevozom od donjeg do gornjeg manastira sa mini autobusima. Garantovano najvece mjesovito preduzece u Crnoj Gori, a porez nula. E, tako je to pope kad su te pustili. A, valjda je dosao kraj ovome bezakonju.

Danas
Gost
Danas

Hoće li skoro poć

Send this to a friend