Društvo

Amfilohije: Vlada pokušava da donese zakon protiv crkve koja je temelj Crne Gore

Sa konferencije za novinare

Vlada pokušava da donese Zakon koji je protiv crkve koja je temelj Crne Gore, tvrdi mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i zatražio da se crkvi i drugim vjerskim zajednicama vrati ono što im je oduzeto poslije Drugog svjetskog rata.

Amfilohije je na pres konferenciji Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko nikšićke povodom Crkveno narodnog Sabora u Nikšiću, rekao da je Srpska pravoslavna crkva, Mitropolija crnogorsko primorska saborna crkva, koja u obliku u kojem je danas postoji već osam vjekova.

“Mi to i danas nastavljamo i u posljednje vrijeme nas je zabrinulo što naša Vlada pokušava da donese Zakon, koji je protiv te crkve, koja je temelj Crne Gore, koja je osnovala Crnu Goru”, kazao je Amfilohije.

On je kazao da bi sekularna država htjela da se, što se tiče imovine i hramova, prema Crkvi ponaša, na način “na koji se čak ni krštena država Crna Gora vremena knjaza Nikole nije ponašala”.

“Donositi Zakon da hramovi koji su građeni do 1918. pripadaju jednoj sekularnoj državi je neshvatljivo i neprihvatljivo u savremenoj Evropi. Crna Gora koja danas stremi Evropi bi prvo trebalo izvrši restituciju onoga što je komunistički sistem oduzeo od crkava i vjerskih zajednica poslije Drugog svjetskog rata. Tražimo da se crkvi vrati ono što joj je oteto”, poručio je Amfilohije.

On je kazao da Mitropolija crnogorsko primorska neprekidno insistira da se donese normalan Zakon u odnosu na crkvu i na ostale vjerske zajednice.

“A prvo što je u ovom Zakonu bezakonito je to što crkvu ne naziva crkvom. Mi imamo to ime dvije hiljade godina. Ovo nije vjerska zajednica, nego je Hristova crkva. Ona se tako zove. Prvo tražimo da se vrati ime. Svim vjerskim zajednicama treba da se vrati ono što je oduzeto, da ne kažem opljačkano poslije 1945. godine da bi se onda mogao stvoriti normalan, ljudski Zakon”, rekao je Amfilohije.

Vlast je, kako je kazao, sklopila temeljni ugovor sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom vjerskom zajendicom, sa Jevrejskom zajedicom “a mi smo ignorisani kao crkva, kao ona crkva koja je stvorila ovu državu”.

“Mi smo ignorisani i pokušava se da se predoči javnosti da smo mi kao neki uljez, jer samo zato što se zove srpska crkva, ili ne znam koji su to razlozi. I sada postoji neke nevladinu organizacija. Bilo koja nova vjerska zajednica koja se formira ne može da ugrožava postojeće crkve i vjerske zajednice, da uzima njihovo ime, njihovu imovinu, hramove. Dužnost je države da to zaustavi. I još pridodaju sebi naziv autokefalna. Šta to znači? Crkva da bi bila autokefalna, prvo mora biti crkva”, rekao je Amfilohije.

Govoreći o crkveno narodnom saboru najavljenom za 21. decembar u Nikšiću, kazao je da svugdje u svijetu postoje litije sa moštima svetih Božjih ljudi.

“Prirodno je to i sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog. To je potpuno normalna priča. Mošti svetih Božjih ljudi sabiraju narod, sabiraju sve odreda. U Ostrogu se sabiraju ne samo pravoslavni hrišćani, već i Rimokatolici, Muslimani”, kazao je Amfilohije.

On je rekao da su na sabor pozvani svi “pa čak i ovi koji se ljute na Mitropolita crnogorsko primorskog i vladiku budimljansko nikšićkog”“.

“Svi su pozvani na sabor, koji je sabor mira i pomirenja, bratske sloge i zajedništva. Nama nedostaje zajedništva svetopetrovskog i svetovasilijevskog. To je ono što je nevolja Crne Gore. Naročito, poslije Drugog svjetskog rata i taj rascjep i dubinski raskol nastavlja sadašnja vlast u Crnoj Gori”, rekao je Amfilohije.

Episkop budimljansko nikšićki, Joanikije, pozvao je cijelo sveštenstvo, narod, vjernike, sve ljude dobre volje da u Nikšiću dočekaju Svetoga Vasilija Ostroškoga i pomole se pred njegovim ćivotom.

“Najvažnija je stvar da svi dobijemo blagoslov i da se svi preporodimo kroz svetu sužbu, svete tajne, a onda kada se oduhovimo, preporodimo i prosvjetlimo onda ćemo ljepše razgovarati”, smatra Joanikije.

On je kazao da je namjera Zakona o slobodi vjeroispovijesti “vrlo zlokobna”.

“Ne samo da je cilj da se opljačka crkvena imovina, da se otmu hramovi, nego je praktično smišljen udar na našu vjeru, na pravoslavlje, da se naša vjera u odnosu na druge vjere koje su ispoštovane ugovorima, ponizi. Neka se daju sva prava koja i pripadaju drugim vjerskim zajednicama, ali ne možemo podržavati da budemo neravnopravni, diskriminisani u svojoj državi i ne možemo dozvoliti da nam se otima. A ko nam otima? Onaj ko se predstavlja kao demokrata i kao onaj koji poštuje zakone i poredak”, poručio je Joanikije.

On je poručio da će svoja prava braniti i pozvao je na dijalog.

“Ne borimo se mi protiv vlasti, nego protiv bezakonja. Mi vjerujemo u Božju milost i blagodat, a posebno u posrednjištvo Svetog Vasilija, da će sve nas molitvama Svetog Vasilija Božija milost preporoditi”“, rekao je Joanikije.

Nije dobro što je, kako je rekao, došlo do teških nesporazuma, i “zato pozivamo sve da se Bogu pomolimo, da nas Bog prosvijetli, osnaži svojom istinom i pravdom i onda da razgovaramo”.

“A ako razgovor nije moguć onda svak ostaje na svom mjetsu i svak se bori za onu viziju pravde i istine po svojoj savjesti i dužnosti i pred našim precima i pred nama samima i pred našim potomstvom. Ne možemo odustati od odbrane svojih svetinja i prava, jer je to nama skuplje od života. To su zavještanja i to je odgovornost i pred Bogom i pred ljudima. Mi ne tražimo nikakvu povlasticu u odnosu na sve druge, nego samo da se ono što je obezbjeđeno drugima da se obezbjedi i nama”, poručio je Joanikije.

250

avatar
1000
105
145
0
 
161
nnnnnnNURKO USAStara PodgoricaDragan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pata
Gost
Pata

Ti si se, moj Amfilohije, u Vatikanu školovao, tako da ‘o, sklipi usne, ne govori, ćuti…’

Srbija
Gost
Srbija

R,h 7,8 parola glasi,drmni Crnu Goru pa ne sve spasi,najgori mocu zemlju,ne zovem je drzvamo samo zemlja puna krsa i rusevina

nnn
Gost
nnn

Zaboravio si da popiješ terapiju

doneck
Gost
doneck

Problem sa SPC je u tome što to nije vjerska organizacija nego antidržavna partija čiji je cilj ukidanje Crnogorskog imena, Crnogorske crkve i Crnogorske države u paketu. Država treba da se brani svim sredstvima i treba da kupi od kineza tehnologiju vještačke inteligencije i da snima i identifikuje sve koji idu na skupove SPC. Ima ih mnogo koji primaju platu… Više »

Afrika
Gost
Afrika

Jače je 239 komentara na ovu vijest od 155 miliona eura za MA

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Vi iz crkve srba MCP-SPC ste temelj Crne Gore taman koliko je Grčka crkva temelj Rumunije !

Nikad 1918
Gost
Nikad 1918

Da se povrati ime slavne drzave Zete koje je na prevaru i podmuklost ukinuto od strane 4 nahije zvane Crna Gora. Ivan nas vladar Crnojevic je iz prestolnize Zabljaka uteka u zabit ne naseleni Cetinje sagradio manastir Vlasku crkvu da bi mu ime na kraju drzavno ZETA zatrli a njega su matletirali i poili na korito ko zivotinju zato danas… Više »

Fileopg
Gost
Fileopg

Boga moli Amfi da krv pane a da on glumi pomiritelja i da je u pravu. Ako nestane Crne Gore gore ime Amfilohija će biti upisano zlatnim slovima kao čovjeka koji je omogućio izlazak Srbije na more, a isto će biti prezren kao čovjek koji je izdao svoj narod…

doneck
Gost
doneck

Tačno ti je sve što si rekao.
Kako ide vrijeme i približava mu se ono što vrijeme svm živima na kraju donosi Amfilohije će biti sve radikalniji i ratoborniji.

NURKO USA
Gost
NURKO USA

File NIKAD VISE u sastav Srbije a od mora samo san jedini spas je sto prije prisjedinjenje Kosova i Crne Gore matici Albanijia i Makedonije

CPC Vranjina
Gost
CPC Vranjina

Aoh zlo nam u zlo cas Crnogorci.prije pola sata sam dobio poziv od osobe koja je bila prevodioc u Vatikan.Moram vas rastuzit da od CPC nema nista,bilo sto da se pokusa nema nam ulaska u EU a i Sankcije nijesu nemoguce toliko od mene sa aerodroma u Rimu

Dragan
Gost
Dragan

Putuj igumane…

Jovan Spasic
Gost
Jovan Spasic

TUUUUGA od portala

NiksicankaMNE
Gost
NiksicankaMNE

Hristova crkva je jedna, ali SPC nije crkva no politicka srbofilska partija…

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Jedina smo vecinska pravoslavna nezavisna drzava koja nema svoju nacionalnu crkvu I da nisu 1918 na fukarluk nas okupirali a crnogorsku crkvu pripojili srpskoj trebali bi kao vecinski narod da imamo svoju crnogorsku crkvu jer logika I zdravo razum Sam namece odgovor na anfilohijeve manipulacije I falsifikate

Ivan
Gost
Ivan

Dvije potpuno iste i pogubne pošasti u našem društvu su DPS I SPC odnosno Mitropolija crnogorsko primorska, na čelu sa Amfilohijem Radovićem.

Lojal1987
Gost
Lojal1987

Šic sotono

Garac planina
Gost
Garac planina

Temelj srba je u podanistvu prvoj bracnoj noci turcenju i prihvatanju turskih obicaja nosnja svi imucniji srbi su takodje ka turci imali hareme svestenstvo se turcilo lapot snasarenje sto sve nema nikakve veze sa temeljima crngorske drzave upravo je sve suprotno kad su Crnogorci bijezali s bojista a kad su srbi pomagali nekom komsiji u bilo cemu nikad no vaazda… Više »

Trt milojka
Gost
Trt milojka

prezivjesmo turke, aostrugare, mletke, njemce, talijane, fala cemo i ove antihriste, živjeja njegoseva cg.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Milojka, kad pominješ Njegoša zaboravio si da je on u nabrajanju zlotvora Crne Gore na prvo mjesto stavio “Nemanje”. Preživjećete vi popovi i ovo. Ali da bi zadržali crkve u koje ste ušli 1921-e, moraćete poneki dokument da pokažete. Više vam na riječ ne vjerujemo.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

da ti pokazemo dokument da su nemanjici napravili pola crkava po cg, bravo genije.a uostalom crnogorci su srbi i nemoramo ništa da dokszujemo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pokaži Milojka. Napravili su Manastir Moraču i Đurđeve stupove u okupiranoj Zeti. Znači li to da je Kalemegdan, džamije po Srbiji, kameni mostovi, koje su Turci napravili za 500 godina u Srbiji, vlasništvo Turske?

nnn
Gost
nnn

daleko bilo da su srbi

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, Njegoš piše da je u Crnoj Gori posle imena Dušanovog najsvetije ime Karađorđevo. A valjda znaš i da je najveće crnogorsko odlikovanje Obilića medalja.

MMM
Gost
MMM

Svima ste sluzili vjerno.

Send this to a friend