Društvo

Arheološki tim zadovoljan ovogodišnjim rezultatima istraživanja na Brskovu

Na arheološkom lokalitetu “Brskovo” završavaju se istraživanja za ovu godinu, a koja su počela 20. juna. Istraživanja sprovodi Centar za arheologiju i konzervaciju Crne Gore, uz kofinansiranje Ministrarstva kulture i tim povodom lokalitet je obišao i predsjednik Opstine Mojkovac Ranko Mišnić sa saradnicima.

Arheološki tim zadovoljan je ovogodišnjim rezultatima istraživanja. Glavni arheolog Miloš Živanović u toku posjete lokaciji Brskovo – Doganjice.

On je istakao je da je ovo jedan od najzanačajnijih srednjevjekovnih lokaliteta ne samo za Crnu Goru već i šire i najavio nastavak istraživanja u toku naredene godine.

Ove godine otkriveni su predmeti koji svojom autentičnošću i načinom izrade imaju posebnu vrijednost i ukazuju na to da je istraživanja potrebno intezivirati, a cijeli lokalitet na kvalitetan način i turistički valorizovati.

Opšina Mojkovac u okviru Programa očuvanja kulturne baštine spovodi projekat koji ima za cilj upravo turističku valorizaciju lokaliteta, ali i širenje znanja o značaju očuvanja kulturnih dobara.

U okviru projekta biće urađene turističke brošure i promotivni video materijal, a u narednom periodu u planu je i postavljanje mini centra za posjetioce na ovom lokalitetu, kao i postavljanje turističkih info tabli.

Predsjednik Mišnić istakao je da će i trenutno najveći izazov sa kojim se susreću arheolozi na terenu – otklanjanje jalovine, biti ubrzo riješen na kvalitetniji način.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Može bolje
Gost
Može bolje

Dajte informaciju kako treba. Npr, iz kojeg je perioda nalaz i koji je narod gradio.

Send this to a friend