Društvo Sačekati rezultate istraživanja

Backović o omikron virusu: Nema razloga za paniku, vakcinisati se, pridržavati se mjera…

Marija Backović

Doktor nauka i istraživač na Pasterovom institutu u Parizu Marija Backović govoreći o novom omikron soju koronavirusa naglašava da nema razloga za paniku, ali treba biti priparavan za još jednu potencijalno neprijatnu (u epidemiološkom smislu) zimu. Ona savjetuje svima koji nisu primili treću dozu vakcine da je prime, i svima koji imaju djecu stariju od 12 godina da ih vakcinišu. Takođe, apeluje da se svi pridržavaju epidemioloških mjera –  maske, vakcinacija i ventilacija.

Ona podsjeća da je omikron soj je prvi put detektovan 11. novembra u Južno Afričkoj Republici zahvaljući naučnicima koji budno prate virus i njegovu evoluciju.

Naučnici iz te države su svoja saznanja podijelili odmah sa inernacionalnom naučnom zajednicom, i zahvaljući tome ostatak svijeta može da se pripremi.

“Kao i svako istraživanje, kakav je i kako se ponaša omikron soj ćemo saznati kroz naučni metod, o kom stalno razgovaram sa djecom koja prate serijal Znanje je moć. Redosljed su opažanja, pretpostavke, eksperimenti, analiza podataka i zaključak”, navodi Backović na Twitteru.

Opažanja do sada su da je, pojašnjava ona, da je omikron brzo potisnuo delta, koji je do sada bio dominantan soj u svim zemljama.

“Spajk gen omikron soja ima visok broj mutacija u odnosi na druge sojeve, što je neobično. Razlozi za ovo su još nepoznati”, naglašava Backović.

Prema njenim riječima pretpostavke – zbog kojih je ovaj soj proglašen od strane Svjetske zdravstvene organizacije kao soj vrijedan pažnje su: na osnovu onoga što smo naučili iz prethodnih sojeva je da su neke mutacije na mjestima koja bi MOGLA da virus naprave lakše prenosivim.

“Neke mutacije su na mjestima koja su važne mete antitijela proizvedenih posle infekcije virusom ili vakcinacije, što znači da će sadašnje vakcine MOŽDA imati donekle manju efikasnost u neutralisanju ovog soja. Ono što sada slijedi su eksperimenti i analiza podataka, i timovi širom svijeta rade na ovom dan i noć (bukvalno). U toku naredne dvije-tri nedjelje ćemo znati da li se ovaj soj zaista brže širi, i kakva je efikasnost vakcina protiv ovog soja”, ističe dr Backović.

U međuvremenu i isčekivanju podataka i zaključaka o omikron soju iste mjere prevencije ostaju na snazi, a to su – maske, vakcinacija i ventilacija.

“Svima koji nisu primili 3. dozu bih preporučila da je prime, i svima koji imaju djecu stariju od 12. godina da ih vakcinišu. Nema razloga za paniku, ali treba biti priparavan za još jednu potencijalno neprijatnu (u epidemiološkom smislu) zimu”, poručuje dr Backović.

U novinama širom svijeta su se,kako ističe, pojavili naslovi da se ovaj soj lakše prenosi, da je bolest blaža, da pogađa vakcinisane itd.

“Sve ove informacije su ili netačne ili nepotpune (tj. važe za mali broj ljudi i nisu generalna pravila). Na novinarima je da dobro pročitaju i ispitaju izvore informacija prije nego što prošire tekstove u etar, što često izaziva opštu pometnju”, zaključila je Backović.

16

avatar
1000
9
7
0
 
15
Da li znateThe doctorTimoNadrealnoruss
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da li znate
Gost
Da li znate

Da ne znate uopste nista o Hipokratu
Da Vas podsjetim .Hipokrat je rekao HRANA JE ZDRAVLJE
CAO

russ
Gost
russ

Ha ha ha… Ove dvije eto ste primili protiv omikrona ka da ste popili čašu vode.

Hriscanin
Gost
Hriscanin

Bogu cu se moliti a vase vakcine necu primiti
Koliko sojeva unapred znate kao da pripadate sekti i ispustate viruse i valcine

Timo
Gost
Timo

Ti taman ne moraš.

ex yu
Gost
ex yu

Još se ne zna da li će ove vakcine biti korisne za novi soj,čak iz nemačkog instituta planiraju novu vakcinu koja će biti eventualno u opticaju za 100 dana.A ova non stop savetuje samo se nosite i ne brinite.Đe je nađoste izgleda samo nek ima mr.dr. ispred imena i to je i više nego dovoljno da nas vaspitavaju.

Bravo
Gost
Bravo

Ekspertkinja koja je za razliku od svih svjetskih naucnika odmah provalila novi soj

Gara
Gost
Gara

Sreća naša,mi smo još u srednjem vijeku

Baki 🇲🇪
Gost
Baki 🇲🇪

Savjete zadrzi za sebe. Vakcina je moja stvar-moj izbor !!!

Anja
Gost
Anja

Zbog vas nevakcinisanih ovo se i desava. Da imate imalo pameti do sad bi vecina bila vakcinisana i odavno bi ova posast stala.

Rampage
Gost
Rampage

Sto cemo sa Portugalom skorp 90% vakcinisanih a uvode lockdown?

Baki 🇲🇪
Gost
Baki 🇲🇪

Anja…samo ih ti primaj tvoja volja

The doctor
Gost
The doctor

Hahahah jaooo ma nemo bolan

Nadrealno
Gost
Nadrealno

U tome je i problem, tvoj izbor nas i plaši 😄

Stanje stvari
Gost
Stanje stvari

Nije panika problem, nego nevjerovatna opuštenost, iako oko nas bukti rat, sa hiljada poginulih i ranjenih.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Virus se”razvodnjava”uskoro će kraj pandemiji.

prima
Gost
prima

Rezultat tvog naučnog istraživanja. Hvala ti. Bog te čuo.

Send this to a friend