Društvo

Bečić: Obaveza svih da stvorimo uslove u kojima naši mladi neće zaostajati za vršnjicima iz regiona i EU

Sa sjednice

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić ocijenio da istraživanje o različitim načinima na koje se siromaštvo manifestuje među djecom u Crnoj Gori – utičući na njihovo zdravlje, obrazovanje, sigurnost i budući humani razvoj, pruža značajan uvid u budući razvoj društva i posjeduje potencijal da bude vodilja donosiocima odluka za postavljanje strateških ciljeva koji na najdjelotvorniji način unapređuju društveni položaj ove osjetljivije grupe stanovništva.

“On je, učestvujući u radu sjednice Odbora za ljudska prava, u okviru prve tačke dnevnog reda, posvećene predstavljanju studije „Višedimenzionalno siromaštvo djece u Crnoj Gori“, govorio o važnosti sveobuhvatne studije koja sadrži jasne smjernice i konstruktivne preporuke za buduća djelovanja”, saopšteno je iz Skupštine.

Bečić je izrazio očekivanje da će učesnici političkog diskursa na svim nivoima pomno pratiti i podržavati programe, mjere i zakonska rješenja za poboljšanje uslova djece za obrazovanje, u cilju obezbjeđivanja slobode i jednakosti, kako bi svi podjednako ostvarili svoje potencijale i na taj način učestvovali u jačanju demokratije.

On je istakao spremnost i otvorenost Skupštine da sarađuje sa svim institucijama koje se bave ovom problematikom.

“Obaveza je svih činilaca društvene zajednice da koliko je to u našim pojedinačnim i zajedničkim kompetencijama i moćima stvorimo neophodne uslove u kojima naši mladi neće zaostajati sa svojim vršnjacima iz regiona, iz država članica Evropske unije i razvijenog svijeta u pogledu generisanja ljudskog kapitala. Mirna, stabilna i prosperitetna budućnost naše djece i omladine ne smije biti dovedena u pitanje”, ocijenio je predsjednik Skupštine.

Povodom predstavljanja pomenute studije, učesnicima se obratio i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander, koji je pozdravio skretanje pažnje na pitanje siromaštva djece i naglasio da UNICEF u potpunosti podržava otvorenu i transparentnu debatu o prioritetima koji se tiču djece u Crnoj Gori.

On je naglasio da su djeca ljudski kapital budućnosti Crne Gore, te da samim tim, svi učesnici imaju kolektivnu odgovornost da osiguraju da nijedno dijete ne odrasta u siromaštvu.

Ukazavši na značaj ulaganja u djecu, šef predstavništva UNICEF-a je podsjetio da globalni podaci ukazuju na to da je ulaganje u djecu tokom ranog djetinjstva jedno od najsigurnijih ekonomskih ulaganja za održivi, inkluzivan i pravedan ekonomski rast jedne zemlje.

„Djeca su u srcu razvoja svake zemlje i u središtu procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Crna Gora može računati na UNICEF kao na pouzdanog partnera u tim naporima. Ipak, prava moć da se prekine začarani krug siromaštva djece u rukama je vas koji sjedite u ovom domu. Svaki zakon, svaka politika, svaka odluka o reformama neposredno ili posredno utiče na siromaštvo djece. Svaka od njih je i prilika da se problem siromaštva djece riješi“, zaključio je Santander.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
TrolRealistaBigEva
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trol
Gost
Trol

Bitno je vjeronauku da im uvedete, to ce ih spasit…

Realista
Gost
Realista

Nauči mlade kako se radi plagijat 🤣🤣🤣🤣

Big
Gost
Big

Znamo svi dje mozete vi da odvedete ovaj narod napaceni ,,tako da sigurno 95% ljudi u CG nece taj put 😀😀😀😀

Eva
Gost
Eva

A kako će te stvoriti uslove Europske za Mlade kad već ste ji usadili u njihove mozgove ne damo svetinje vaša Vlada samo zna da ruši Crnu Goru 🇲🇪 i ništa više vi ste zlo za ovu Omladinu 🇲🇪

Send this to a friend