Društvo

Begić: Možemo da suzbijemo epidemiju, ali je to uzalud ako imamo žarište u okruženju

Begić

Sa oko 630 hiljada stanovnika, Crna Gora bi epidemiolozima mogla da bude relativno jednostavan zadatak.

“Možemo mi srediti epidemiološku situaciju u jednoj opštini ili državi – potrebno je samo vrijeme – ali džaba nam sve ako žarišta i dalje ima u okruženju ili u Evropi. Ovdje se ne radi o odluci jedne države nego o činjenici da ćemo svi zavisiti od drugih i da je jedinstvo i zajedništvo na globalnom nivou ključna stvar u ovoj pandemiji”, kaže za BBC na srpskom pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić.

On kaže da su stručnjaci zadovoljni rezultatima koje postižu čija je tajna u činjenici da su vlasti slušale struku, kao i da su rigorozne mjere uvedene i prije nego što se prvi slučaj pojavio.

“Na početku je nama bio cilj da u potpunosti suzbijemo epidemiju, ali pitanje je koliko je to utopistički cilj – treba biti realan i voditi računa o ljudskim i svim drugim resursima. Ne treba težiti nečemu što nije održivo – Crna Gora ima priliku da epidemiju suzbije, da virus ne stigne do osjetljivih, ali mi težimo da epidemijsku krizu razvučemo i da rasteretimo zdravstveni sistem”, kazao je Begić.

Crna Gora je posljednja u regionu zabilježila prvi slučaj zaraze virusom korona – prvi pacijent, koji se u međuvremenu oporavio, registrovan je 17. marta.

Crnogorci vole puno da slave i puno da tuguju

Epidemiolog Begić kaže da je jasno da je crnogorski način borbe sa virusom specifičan.

“Kod pandemija se ne može primijeniti pravilo – ko je vidio jednu pandemiju – vidio je sve, ne postoji jedan model koji se primjenjuje svuda”, ističe Begić.

Osim broja stanovnika, on izdvaja i kulturološke i običajne razlike.

“Crnogorci vole da puno slave i puno tuguju – mi smo identifikovali najmanje tri ili četiri sahrane koje su epidemiološki bili ključni događaji za širenje zaraze kada mjere još nisu bile proglašene. Tu je i ogroman stepen jedinstva, na svakom koraku – od odnosa i pridržavanja donijetih mjera, do činjenice da u terenskim istraživanjima imamo veliku podršku i oboljelih i njihovih kontakata”, kazao je Begić.

Upravo su sahrane i porodična okupljanja glavni načini širenja zaraze u Crnoj Gori, a Begić napominje da je u dva velika klastera, kako se još nazivaju žarišta povezanih zaraženih, okupljeno oko 40 odsto oboljelih u Crnoj Gori.

“Mi i dalje uspiijevamo da identifikujemo sve kontakte. Doduše, imamo i nekoliko slučajeva za koje nemamo podatke o izvoru infekcije, ali to je razumljivo na ovom nivou zaražavanja”, navodi on.

Begić kaže da je problem sa kojim su se crnogorski epidemiolozi susreli na početku epidemije bila društvena osuda zaraženih.

“Svako svakog zna jer društvo nije veliko, ali smo se izborili i sa problemom stigmatizacije nekolicine prvih slučajeva”, ističe Begić.

Ipak, veliku buku u čitavom regionu podigla je jedinstvena odluka crnogorskih vlasti da na početku borbe sa virusom objavi imena onih koji moraju biti u samoizolaciji. Odluku je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti uz podršku Agencije za zaštitu ličnih podataka, dok su joj se usprotivile neke organizacije civilnog društva.

“Kada je primijećeno da neki ne shvataju značaj samoizolacije i ostanka u kući, a potencijalno su bili inficirani, donijeta je odluka da se objave podaci o osobama u samoizolaciji. To je epidemiološkim službama značajno pomoglo jer se promijenio obrazac ponašanja tih osoba – na značaju je dobilo društveno odgovorno ponašanje tih ljudi”, smatra Begić.

U Tuzima kao u Kini

Posebna etapa crnogorske borbe sa pandemijom odvijala se u Tuzima, opštini sa nešto više od 11 hiljada stanovnika.

Najmlađa crnogorska opština, koja je nezavisnost od Podgorice stekla 2018. godine, iskusila je potpuni karantin.

“U Tuzima smo imali porodični klaster u kom je inicijalni slučaj bio povratnik iz SAD koji je stigao prije uvođenja mjera, a otkriven je tek kad je razvio simptome dok je do tada već imao intenzivne kontakte. Čim smo došli do epidemioloških podataka uz kombinaciju sa kulturološkim karakteristikama, predložili smo da se kompletna opština stavi pod posebne mjere – zabrani izlazak iz objekata stanovanja, kretanje i izlazak iz opštine”, navodi Begić.

Broj oboljelih narastao je do 36, ali se strogim mjerama tu i zaustavio.

Brojne višečlane, čvrsto povezane porodice ove nedjelje mogle su da odahnu kada je poslije nekoliko nedjelja dozvoljeno po jednom članu domaćinstva da izađe u nabavku osnovnih namirnica.

“Ono što su ti stanovnici postigli, viđeno je samo u Kini i nisam siguran da to igdje postoji – apsolutno pridržavanje mjera, bez ijednog problema, i to je ugasilo taj klaster. Vidjeli smo onda ogromnu posvećenost – kriznog štaba, opštinskih službi, podgoričkih službi – svi su se stavili u službu te opštine”, kaže Begić.

Teško je predvidjeti dalja dešavanja

I za epidemiologa Begića, pitanje budućnosti ostaje zamagljeno.

Ipak, za najbližu budućnost i vikend pravoslavnog Uskrsa, nema nikakve dileme oko ispravnosti odluke da se izbjegnu bilo kakva masovna okupljanja.

“Bilo kakvo masovno okupljanje, bilo koji da je razlog, predstavlja epidemiološki rizik. Katolički Uskrs je za nama, mise su služene bez prisustva vjernika – građani dobro znaju šta je rizik, koliko je važno znati da postoje asimptomatske osobe”, kazao je Begić.

Na pitanje o nešto daljoj budućnosti i mogućnostima povratka života nalik onom prije pandemije, Begić ima mnogo više nedoumica.

“Teško je, gotovo je nemoguće predvidjeti dalja dešavanja jer ne postoji nijedan podatak koji ukazuje da će se ovaj virus povući dolaskom ljepših dana. Jasno je da otvaranje granica i popuštanje mjera neće biti naglo već jako pažljivo razmatrano i odvijaće se sukcesivno”, objasnio je on.

Pandemija, smatra on, nije više stvar samo ljekara.

“Odavno ovo nije problem zdravstvenog sistema nego kompletnog društva. U njegovom rješavanju uspjeće samo ona koja se striktno budu pridržavala mjera koje su manje-više svuda iste”, kaže Begić.

“Epidemiološko čitanje” Tita

Senad Begić jedan je od najmlađih stručnjaka koji se na najvišem nivou u regionu bori sa virusom korona.

To ga nije spriječilo da se u istraživanju agencije Ipsos nađe među tri ličnosti koje uživaju najveće povjerenje građana Crne Gore u aktuelnim događajima.

Rođen je 1981. godine, medicinu je studirao u Podgorici, a epidemiologiju specijalizirao u Beogradu.

“Mi se školujemo za ovakve stvari, kao što je Tito govorio – spremamo se kao da će sjutra početi rat, a živimo kao da ćemo 100 godina biti u miru. Mi se pripremamo i edukujemo za pandemije, ali se nadamo da nikada nećemo iskusiti njihovu razarajuću moć”, navodi on.

Već dvanaest godina, Begić je zaposlen u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

“Sve primorske opštine imaju jedan ili čak i dva stručnjaka epidemiologije, opštine na sjeveru su mnogo bolje pokrivene. Crna Gora ima niz mladih, entuzijastičnih, školovanih epidemiologa koji su kroz projekte sticali iskustva u Evropi i svijetu”, kazao je Begić.

Na opasku da epidemiologija nije bila među najtraženijim specijalizacijama, Begić se neće uvrijediti – kaže da razumije mlađe kolege koje su težile kliničkim i hirurškim granama koje mogu djelovati atraktivnije i dinamičnije.

“U posljednjih par godina, epidemiologija je postala sve interesantnija grana medicine – čak i Svjetska zdravstvena organizacija nalazi da je najmanje šest od deset zdravstvenih opasnosti u godinama pred nama iz domena epideomiologije. Mi samo radimo svoj posao, pravdamo povjerenje građana, ali i sredstva koja su uložena u nas od budžetskih para – struka dobija na značaju i ja se nadam da će se i poslije ove pandemije taj trend nastaviti u ostalim oblastima zdravstva”, zaključuje Begić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljigava Kravata
Gost
Ljigava Kravata

Botovi demokrata dolaze samo na vijest dje se radi o NKT i IJZ, i tu vode njihovu poganu kampanju. Ovo nije suplja prica, ovo svako jednostavnom analizom moze da utvrdi. I tako je na svim relevantnim portalima koji imaju neku posjetu. Prosto je nevjerovatno kakav je to poganluk, sram da bude plagijatora Blecica sto primorava ljude na ovakvu niskost. Ali,… Više »

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Mi smo u BP disciplinovani baš dobro! Sta nam bi ne znam😂ali se postuju mjere maximalno!

Dura ,,,,
Gost
Dura ,,,,

Rec strucnjaka … odlocno……

Misa
Gost
Misa

Bravo za ovog mladog strucnjaka ,dobro je da ovakve ima CG, ziveo junace…..

Javljaju
Gost
Javljaju

DOKTORE JAVLJAJU SRBI SLEDECI VIKEND SE UKIDA POLICIJSKI SAT
A STO VI MISLITE KO IH JE OPOMENUO ZA OVU MJESRU?
I MI CEMO BRZO ZAR NE ?

Pedja
Gost
Pedja

O cemu ti i kakve veze oni sa nama imaju ?

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Evropska unija je opomenula Srbiju! Zbog represije,i iživljavanja nad narodom,zbog omalovaravanja svog naroda! A to nema nikakve veze sa nama!

dzonatan
Gost
dzonatan

da da, Srbija inače super se snalazi s krizom. a makse

Mileva
Gost
Mileva

Izjava dr Nestorovica objavljena je na svim televizijama da je Srbija pobedila koronu i da policijski cas nece biti potreban 1.maja

Limunada
Gost
Limunada

Doktore primate platu A ja centa ne primih od KAD ME POCESTE CUVATI

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Ni ja brate! Ali ljudi rad svoj posao,i dibro ga rade! Sto se tiče Begića i Muguše,svaka im čast! A nisu oni duzni da ti daju platu,ni meni takođe! Oni spovode mjere iz svoje struke da nas sve spase! A Vlada treba da odriješi kesu,a ne Begić i Muguša!

Svijest
Gost
Svijest

Limunada,na žalost ga nećeš ni primiti, ja radim ko konj i opališe mi po plati.ljepota. toliko o svim njihovim mjerama.to je ono “samo nek smo zdravo”, slažem se ..a kako bit zdravo i živiti od zraka,je l’?

TIM LAVLJE SRCE
Gost
TIM LAVLJE SRCE

A preskociste mjesto rodjenja
Hmmmmm
Cidno

dzonatan
Gost
dzonatan

to je možda DF-u bitno. E da, i Lončaru..

TITOVO DOBA
Gost
TITOVO DOBA

NE DIRAJ MI TITA
TITO JE S NARODOM GRADIO I NAROD JE VAZDA IMAO
SA VAMA IMAJU SAMO ONI KOJE STE OSTAVILI DA RADE.
OVI STO STE IH OSTAVILI PO DOMOVA CENTA NEMAJU

Yyyyyyyxxxxxx
Gost
Yyyyyyyxxxxxx

Kolektivna histerija korone
Sve ce ubrzo Tramp javiti a vi ga slusajte doktore I perite ruke dok ne predjemo na tusiranje

Promorije
Gost
Promorije

A da mozda gradjevinare pozatvarate sa poslom .?

piramida
Gost
piramida

Kad se korona zavrsi, Begic ce u politicare. Zapamtite ovo

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Bego majstore!!!

Dzonson
Gost
Dzonson

Ne mlati begicu….doletio nam virus iz srbije😂😂😂

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

On priča! A ti mlatiš!

03
Gost
03

Danas sam usla u trgovinu s kraja na kraj grada,a nidje policije,a nisam htjela cerku da povedem ,jer bi nas bilo tri u autu. Ima 14 godina. A od auta i naroda se proc ne moze. Idu komsije ,njih cetvoro odose put Dg ,bez dozvole. Haos sto se radi,dje policija

Ja sam
Gost
Ja sam

Reče mi komšija da je pročitao da u autu mogu biti više od 2 osobe ako su iz iste porodice, što je donekle i logično? Vjerovatno se to ne govori da bi se smanjila zloupotreba, ali je logično da ako osobe mogu dijeliti životni prostor, onda mogu biti zajedno i u autu? Svakako ne treba ići niđe bez prijeke potrebe… Više »

Af989
Gost
Af989

U potpunosti ste u pravu. Problem je samo da cemo krenuti naprijed kada nam ne bude potrebna policija da bismo se pridrzavali mjera. Moramo i za nasu policiju imati razumijevanja jer vjerujem da su rastrgnuti na sto strana bas zbog takvih koje ste vidjeli danas da setaju.

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Čuo sam da je ovaj dr školovan, da je prošao dosta evropom zbog specijalizacija, čuo a ne znam jel tačno, al definitivno mi ne ulijeva pouzdanje!!

xox
Gost
xox

shedi onda na brdo i slusaj sta ti pricaju ti sto ih slusas tako

Markisa1
Gost
Markisa1

Ti si onda plitak po svakom pitanju

dzonatan
Gost
dzonatan

Evo BBC ga je cimo za intervju jer mu baš ne ide. Isprani mozgovi što se hvatate na svali DF-ov spin. Ljudi po svijetu rapšu doktorima a vi bi ste da ga na stub srama stavite jer radi dobro poso, pa će možda to štetit ovim vašim indijsncima na izbore. Srađ vas bilo sve! Ne daj se Bego da te… Više »

Lemi
Gost
Lemi

Markisa glup si sidji sa bine.
Mainstream medije ne pratim Dzonatane, meni je mozak jos uvijek koliko toliko zdrav.
DF je inace podizvodjac DPSa , tako da ni njih ne pratim.

Objavite komentar, saljem treci put!

Lida
Gost
Lida

Dobar covjek i vrhunski strucnjak.

Role je king
Gost
Role je king

Sa oko 630 hiljada stanovnika, Crna Gora bi epidemiolozima mogla da bude relativno jednostavan zadatak.
Isto vazi i kad su evropske plate u pitanju samo sto se ne moze od pohlepe
Role je king.

dzonatan
Gost
dzonatan

ko trenutno u zemlji zaslužuje veću platu? ne radi niko važniji poso!

Rumija
Gost
Rumija

U vrijeme epidemije nsjvazniji su Epidemiolozi. I svaka im cast! Pokazali su da nema vise ili manje vazne specijalizacije. Medicina je ogromna nauka i prirodno je da ima svoje ogranke. Begicu i čitavom koordinacionom timu i svim ljekarima u Crnoj Gori ogromno postovanje, povjerenje, priznanje.

Varos Nova
Gost
Varos Nova

Zaboraviste da napisete dje je rodjen? Ako to nije neki problem?

Dura ,,,,
Gost
Dura ,,,,

vidim u kom . roden Nova Varos .< bravo junace blizu smo….

Sistem
Gost
Sistem

Begiču, kso i za sve ovo što radite pogledajte kako to rade druge zemlje. Singapur, Vijetnam, obije Koreje koje su najbolje u tome. Zatvaranje granica, javno reci da od sezone nema ništa prije nego što neko drugi najavi postepen dolazak turista. Ako ti kažeš da nema turizma ove godine, malo ko će preko tvoje riječi. Budeš li čekao, neko će… Više »

1918.
Gost
1918.

Ti “rodoljube” izgleda jedva čekaš da ne bude turističke sezone.

Sistem
Gost
Sistem

Mene kao ni Dr. Begić i većinu CG trenutno interesuje nešto drugo, a tebe vidim peškiri i suncobrani…

Sistem
Gost
Sistem

Svi o zdravlju a ti o peškirima i suncobdanima..

Markisa1
Gost
Markisa1

Ne moze dr da kaze nista za sezonu to nije njegova struka. A kakav smo narod da nam bilo sto kazu micemo namjerno kontru sto opet vidjosmo danas po podgorici pun grad ljudi u grupama setaju nema distance. Volovski narod jedno mu kazes a on ce na to muuuu

Sistem
Gost
Sistem

Može da kaže i rekso je, ako pročitaš piše. Da ako i mi zaustavimo a komšije ga ne zaustave… To znači da računa da ga komšije zaustavi neće, i iz toga proizilazi da sezone neće biti…
Da slažem se to za Volove potpuno, ali kada im je to Mitropolit rekao da su Volovi, bunili su se.

Sistem
Gost
Sistem

Već je On rekao, eto ti u naslovu…

Titograd
Gost
Titograd

Ionako bi trebalo potpuno zatvoriti granicu na śeveru. Odatle nam samo zlo dolazi.

Ja sam
Gost
Ja sam

Hahahah pa i gospodin Begić je došao iz Srbije, iz Nove Varoši konkretno, oćete li i njega da vračare?

Jovan
Gost
Jovan

A cus ovo molim te.Pa kad npr koje ministarsvo prebace na sjever ili puste tom narodu makar nesto da ostane a ne sve u Pg.Ja nijesam sa sjevera ali kako te nije sramota da zlom nazivas taj jadni narod.Pa nijesu oni krivi sto se za svaku sitnicu mora dolsziti u Pg.

Markisa1
Gost
Markisa1

Ne citas pazljivo

Robert
Gost
Robert

Svaka čast na ljudskom i korektnom komentaru!

mrkela
Gost
mrkela

Zatvorena je neće se vratiti niko .

Sneža
Gost
Sneža

Pa cijeli je śever u Podgorici.Pogledaj samo po ministarstavima

Andjela
Gost
Andjela

Hvala ovim ljudima !

1918.
Gost
1918.

E dobri moj doktore Begiću, da ste danas u 13:22 bili u Bulevaru revolucije, od raskrsnice kod zgrade ANB-a, pa prema zgradi RTCG, mogli ste biti svjedok zaista “lijepog primjera”: jedan od članova Nacionalnog koordinacionog tijela ležerno šeta uporedno sa, vjerovatno, nekim svojim drigom i, pritom mu nešto pokazuje na telefonu, a glave su im udaljene manje od 20 santimetara.… Više »

Region
Gost
Region

Glave izgleda mogu na 20sm, bitno laktovi da su daleko

Mesija
Gost
Mesija

Nisi napisao u kojoj sekundi 22min.

1918.
Gost
1918.

Bitno je da je vrijeme tačno u – minut! Što je sasvim dovoljno. Ali vrijeme je mali posa – bitno je da će taj isti sjutra soliti pamet i tebi i meni i svim građanima kako se treba ponašati. A, da ga pitaš reka bi – ko, ja? Nikad u životu ništa nijesma prekršio!!!

Iustinian
Gost
Iustinian

Jesu li se smijali, jesu?Ccc. Dobro je da si vidio to, eto, znaš kako je. Mirno spavaj.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

mi smo svi bipolarni.

Svjefol
Gost
Svjefol

Bravo, samo tako treba nastaviti. A “ljubiteljima demokratije” poruka, vristite iz sveg glasa i bunite se, koliko god hocete, samo ostanite doma.

Lemi
Gost
Lemi

Kakva neznalica! Ko nam sve vodi zdravstvo.

Markisa1
Gost
Markisa1

Ti si zato mozak. Slijep pored ociju. A ako i vidis vidis samo kao at samo pravo

Krsto
Gost
Krsto

Dobro ste vi popustili mjere za subotu. Meni nije jasno zasto ih onda ne ukinete totalno. Mucimo se mjesec dana, a onda zarad politike i dodvoravanja vi popustate u vikendu Vaskrsa. Smijesno.

Maxim.
Gost
Maxim.

Krsto,da su ostavili subotu do 11h napravio bi se haos. Kao što znaš u nedjelju je Uskrs, ako ovo nije dobra odluka onda nzm što jeste. Svi bi u nabavku otišli od 08h-11h ,nastale bi gužve. Ovako ce se gužve smanjiti, Krsto.

Krsto
Gost
Krsto

E ako cekaju subotu da kupuju za Vaskrs onda si u pravu Maxime.

Boka di cataro
Gost
Boka di cataro

Ovdje su glsvni zaraženi dopli iz Amerke.

Gilas
Gost
Gilas

Jedan dr = 12 mogucih scenarija. Toliko i moja baba zna.

Boro
Gost
Boro

Nemojte nas držati u neizvesnosti, konkretno odgovorite kada se ocekuje normalizacija stanja, ne može ovo trajati u nedogled ..

Marija
Gost
Marija

Sjutra ili prekosjutra

Radosav
Gost
Radosav

Sprdaju se sa narodom

dzonatan
Gost
dzonatan

Bravo Begiću!

Duki
Gost
Duki

Srecni sto imamo tebe i tvoje kolege, hvala vam

Lako
Gost
Lako

Suzbijte ako mozete i zatvorite granice osim za robu koja bi se striktno kontrolisala kao i oni koji je dovoze. Primjer Farskih ostrva kao male zemlje (mada jos manje nego mi) je sjajan. Testirali su duplo svakog stanovnika – utvrdili ukupno 184 slucaja. Vec 10 dana nemaju ni jednog novog, a izlijecili su vec 171. Niko nije umrio a od… Više »

Šojic
Gost
Šojic

Ajde da je mi pobjedimo pa držimo zatvorene granice u suprotnom mjere do vakcine

John
Gost
John

Pa ti ces to finansiski izdrzati.

Glava
Gost
Glava

Da je mi suzbijemo a komsiluk nek se cera.Za sta sluze granice.

LovćeNac
Gost
LovćeNac

Propade sezona

Papiric
Gost
Papiric

Daaako nama dozvole da se brcnemo na prazne plaze:)

BarBar
Gost
BarBar

Moramo da zaradimo za hljeb

medolina
Gost
medolina

Proslavi se Bego, a cini mi da vise ni on ne zna sto prica

StaSeRadi
Gost
StaSeRadi

Lupas nerezonski…pokazao se kao najstrucniji kod nas.

Ranko
Gost
Ranko

Mi nismo to znali dok Ti nam ne rece sad

Iustinian
Gost
Iustinian

Dosadio si.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Bravo za doktore,pratit situaciju u Evropi i mjere ka tamo do juna ili jula

Send this to a friend