Društvo Poručio Sreten Perović

Bez maske u protorije DANU ne može ući nijedan njen član, ni poštar, majstor, diplomata, političar…

Sreten Perović

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti DANU nastavlja higijenski oprez i nakon kraja epidemije koronavirusa u Crnoj Gori. Kako je saopštio predsjednik Sreten Perović, bez zaštitne maske u protorije DANU ne može ući nijedan njen član, ni poštar, ni majstor, ni diplomata ni političar, pa ni dobroželeći posjetilac iz dijaspore.

Crna Gora je uspješno prebrodila prvi talas pandemije Covid 19.

“Žrtava je, nažalost, bilo i u Crnoj Gori, i Dukljanska akademija nauka i umjetnosi DANU izražava saučešće porodicama koje su izgubile svoje najbliže. Zahvaljući strogim sigurnosnim mjerama svojeg Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i disciplinovanom odzivu građana, Crna Gora je postala prva država u Evropi koja više nema oboljelih od koronavirusa. Ali to nije kraj globalne korona-pošasti, pa ni mjera opreza, jer u Crnu Goru od danas mogu ući i stariji i mlađi turisti, i benevolentni teisti i zainaćeni ateisti, usmjeravani navodni avanturisti i ubijeđeni anarhisti –  iz više od sto zemalja”, kazao je Perović.

Članovi Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i DANU kao institucija slijedili su usvojene stroge mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, a većinski su se odazvali i na apel Predsjedništva Dukljanske akademije da svojim prilozima pomognu humanitarne akcije pomenutog Vladinog organa.

” U ovim neprirodnim okolnostima članovi DANU su se angažovano oglašavali u štampanim i elektronskim medijima jasnim izjavama, prigodnim stručnim tekstovima, intervjuima i akcijama, za razliku od svojih kolega iz srodnih instiutucija, koji su odabrali “zavjetrinu čiste nauke” kao da se ništa vanredno nije dogodilo”, ističe Perović.

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti je zahvalna za ohrabrujuće poruke i izraze podrške uglednih inostranih članovi i prijatelja, koji Crnu Goru i multikonfesionalni crnogorski narod drže za univerzalnu vrijednost, ali ne samo kao osoben vid odbrane porodičnog i narodnog opstanka, odbrane individualne i kolektivne nezavisnosti i slobode, nego i kao ljekovit podstucaj obnove posustalog patriotizma u Crnoj Gori i na drugim meridijanima.

“Ugledne ličnosti nauke i javnog života iz raznih zemalja, te i naši inostrani prijatelji, naglašavaju da crnogorski građani mogu da se ośećaju mnogo sigurnije, jer imaju zalogu u evroatlanskom zajedništvu, koje im je obezbijedila vidovita državna politika  razumnih, energičnih i hrabrih ljudi, koji u dužem periodu uspješno otklanjaju prepreke  izgrađuji izvjesnije budućnost za svoju zemlju i svoj narod. Oni koji bolje poznaju ili žele da upoznaju istoriju opstanka malobrojnog crnogorskog naroda mogu u samodricanju naših predaka da otkriju uzore moralne odgovornosti pred potrebama zajednice, ako ne i modele brže i efikasnije odbrane od agresivnih kleronacističkih fomacija i moćnih pojedinaca iz zemlje i inozemstva”, navodi Perović.

Crna Gora je, dodaje, sada pred novim iskušenjima.

“Dolaze nam turisti iz stotinak zemalja, i niko ne zna ko je od njih mogući kliconoša Covida 19. Zato se nastavlja higijenski oprez; zato u male prostorije, kakve su ove u kojim radi Dukljnska akademija (jednoiposobni stan!) ne može odjednom ući više od 3 ili 4 člana ili gosta DANU. A i oni moraju ući sa maskama, ili za vrijeme razgovora biti na međuodstojanju od dva metra. Bez zaštitne maske u protorije DANU ne može ući nijedan njen član, ni poštar, ni majstor, ni diplomata ni političar, pa ni dobroželeći posjetilac iz dijaspore”, navodi Perović.

Svi se moraju i dalje pridržavati uputstava Ministarstva zdravlja i medicinskih stručnjaka, kako bi se preduprijedila pojava drugog talasa Korona-virusa koji još ne jenjava u mnogim krajevima svijeta.

“Upozorenje ima imperativno značenje, jer veći dio članstva Dukljanske akademije spada u rizične grupe. Komuniciranje i dalje većim dijelom nastavljamo E-mailom, telefonom ili pismima, iako su to otežane okolnosti za pripremu Naučnog skupa koje su u toku”, navodi Sreten Perović.

S.Đ.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
vitamin CHaris
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Haris
Gost
Haris

Anu što veli DANU u vezi fašistčkog srpskog napada na ambasadu države Crna Gora i paljenje Crnogorske zastave u beograd???

vitamin C
Gost
vitamin C

DANU je sačuvala obraz, a Cana?

Send this to a friend