Društvo

Bez registracije, SPC u Crnoj Gori pravno ne postoji?

Hram Hristovog Vaskrsenja Podgorica

Kako jedna vjerska zajednica može funkcionisati u pravnom sistemu jedne države, a da nije registrovana, kako može obavljati pravne i trgovinske poslove, a da nije registrovana, pitanja su koja je gostujući u programu Televizije Crne Gore (TVCG) postavio premijer Duško Marković.

Naveo je i da ni 200 sveštenika Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su iz cijelog regiona i Rusije došli na službu u Crnu Goru, nemaju prijavljeno prebivalište.

Nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pitanje registracije, odnosno pravnog statusa Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC), je pored vlasništva nad crkvenom imovinom još jedno pitanje koje je produbilo krizu u odnosima crnogorske države sa jedne i Mitropolije crnogorsko primorske SPC i zvaničnog Beograda, sa druge strane.

Dokumenti na koje se poziva Mitropolija

U Mitropoliji tvrde da imaju svojstvo pravnog lica, a u prilog takvoj tvrdnji njihov pravni zastupnik, advokat Dalibor Kavarić, za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi podatak da Mitropolija ima poreski identifikacioni broj (PIB), tekući račun, da plaća poreze, da je evidentirana kao vlasnik imovine, da osniva druga pravna lica, te da se pojavljuje kao stranka u postupcima i sporovima.

To, kako ističe Kavarić, ne bi bilo moguće da ta crkva nije pravno lice.

foto: RSE

“Bez ikakve dvojbe, Mitropolija crnogorsko-primorska ima svojstvo pravnog lica, upisom u važeću evidenciju čak i prije prethodnog zakona (Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine), a posebno ga ima prije stupanja na snagu važećeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer Mitropolija ima stečeno pravo pravnog subjektiviteta i njegovo trajanje, odnosno kontinuitet”, poručuje Kavarić.

Da li je SPC pravno lice?

Podgorički advokat Nikola Martinović, međutim, za RSE kaže da Mitropolija crnogorsko-primorska nema svojstvo pravnog lica i ne može ga dobiti bez adekvatne registracije kod nadležnog državnog organa.

“Poznata je činjenica da Mitropolija crnogorsko-primorska, na čijem čelu se nalazi mitropolit Amfilohije Radović, nije registrovana i nije dobila svojstvo pravnog lica jer se u registrima vjerskih zajednica danas u Crnoj Gori ona ne nalazi, tako da se ne može sa sigurnošću i nedvosmisleno utvrditi ko je zvanični i legalni predstavnik te vjerske zajednice. To što su oni dobili status stranke u nekom upravnom ili parničnom postupku ne znači da su oni pravno lice”, ocjenjuje Martinović.

Zakonske odredbe o registraciji

Prema Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je usvojen 27. decembra prošle godine, vjerska zajednica stiče svojstvo pravnog lica upisom u registar vjerskih zajednica, koji vodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Registracija vjerske zajednice ili dijela vjerske zajednice čiji je vjerski centar u inostranstvu, kakav je u slučaju Mitropolije crnogorsko primorske sa centralom u Beogradu, prema članu 19. Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije obavezna već ona slobodno odlučuje o tome da li će zahtijevati upis u Registar.

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske, advokat Dalibor Kavarić, kaže da on ne zna kakav će biti stav Mitropolije u tom dijelu, odnosno da li će nakon usvajanja za njih spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, tražiti upis u Registar vjerskih zajednica.

“Moje mišljenje je da Mitropolija nema potrebe niti da se registruje niti da se evidentira, jer ima takozvana stečena prava u koja ovaj novi zakon ne može zadirati i shodno Ustavu Crne Gore ovaj propis ne može imati povratno dejstvo, odnosno ne može negativno da utiče na status pravnog lica koji Mitropolija ima i koji je stekla kroz trajanje svog pravnog subjektiviteta. I Valtazar Bogišić je u Opštem imovinskom zakoniku Crne Gore tvrdio da ‘što jednom po zakonu stečeš, to ti nikad niko uzeti ne može'”, zaključuje advokat Dalibor Kavarić.

Upis u registar

No, advokat Nikola Martinović podsjeća da bez upisa u evidenciju, odnosno registar, niti jedna vjerska zajednica ne može dobiti zakonski status pravnog lica.

“Novi zakon propisuje nešto što je u civilizovanom svijetu sasvim normalno a to je da svaka vjerska organizacija, bez obzira gdje joj se nalazi centrala, dužna, pod uslovom da obavlja vjersku djelatnost na teritoriji Crne Gore, da se kod države Crne Gore upiše u odgovarajuće registre, iz prostog razloga da bi država, ali i treća lica znali sa kim ostvaruju pravnu komunikaciju”, smatra advokat Martinović.

Nedavno je u izjavi za RSE profesor međunarodnog privatnog prava i bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić ocijenio problematičnim učešće Mitropolije crnogorsko-primorske u budućem upravnom postupku kojim će se utvrđivati vlasništvo nad crkvenom imovinom, budući da, kako i on tvrdi, ona nije registrovana kao vjerska zajednica i nema status pravnog lica.

Ugovori sa drugim vjerskim zajednicama

Pitanje registracije i pravnog statusa drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori regulisano je posebnim ugovorima koje je država potpisala sa Katoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

Tako je u Temeljnom ugovoru sa Svetom Stolicom koji je potpisan 2011. godine u Vatikanu, Crna Gora priznala pravni subjektivitet Katoličke crkve, u skladu sa načelima svog Ustava i kanonskim pravom te crkve.

Takođe, Ugovorom o uređenju odnosa sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, koji je potpisan 2012. godine, crnogorska država priznala je pravni subjektivitet toj vjerskoj zajednici. Iste godine takav ugovor je crnogorska Vlada potpisala sa Jevrejskom zajednicom.

Crnogorski zvaničnici su u više navrata saopštavali da sličan ugovor sa SPC crnogorska Vlada nije mogla da potpiše zbog toga što SPC u Crnoj Gori decenijama nije htjela da svoje eparhije i organizaciju prijavi u skladu sa Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica Crne Gore iz 1977. godine, zbog čega, kako su ocijenili, nije ni imala pravni subjektivitet na osnovu tog zakona.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je stupio na snagu 8. januara 2020., predviđa da vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju dokazati da je crkvena imovina, izgrađena prije 1918. godine, u njihovom vlasništvu, jer će u suprotnom ona biti smatrana državnom.

Nakon usvajanja zakona uslijedile su protestne šetnje sveštenika i vjernika SPC po svim većim gradovima Crne Gore i Srbije, na kojima se od crnogorske Vlade traži da povuče zakon, što je premijer Marković i u posljednjem televizijskom gostovanju na TVCG odbacio kao mogućnost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Makule
Gost
Makule

Kakva je to crkva koja ne da da se unosi zastava ove drzave nego se samo pominju trobojke i trobojke, dje su te trobojke bile na Fundini, Grahovcu i Vučjem dolu kad je bilo najteže??

Prč
Gost
Prč

Aj ne mlati.pa kako se oduze imovina cpc i ona je to stekla pravom bando cetnicka

e ne znam
Gost
e ne znam

Cu ne mora da se registruje kao pravno lice. Znaci da su svi blesavi koji registruju firme i placaju porez mjesto da kazemo da smo vjerska zajednica i kraj.E svasta

Emilija
Gost
Emilija

Cime opravdati to slepilo za realnost kod mase koja seta sem time da su na nizem stupnju evolucije i tu nema pomoci .
Neka drzava radi svoj posao i to je to.

Drug pre$ednik
Gost
Drug pre$ednik

Sve zavisi iz kog se ugla posmatra: ako se Crna Gora ne registruje u crkvi koja ju je stvorila onda Crna Gora ne postoji

Anonimous
Gost
Anonimous

A da si ti čovjek ne bi bio bot….

Djoko
Gost
Djoko

Da se pita ova srpska crkva CG nebi ni postojala!O cemu pricas?Zna se da je sveta Crnogorska pravoslavna crkva stvarala Crnu Goru.

Titogradlollol
Gost
Titogradlollol

Vidi samo jadnih komentara tzv. “crnogoraca” :))))

Ugostitelj
Gost
Ugostitelj

Vidite li vi narod koji seta.

Djoko
Gost
Djoko

To je preuvelicano,sve puta 10!Nedovoljno da se rusi Crna Gora!Vidimo se na izbore,samo su oni mjerodavni.

rzv
Gost
rzv

Pa neka šeta. Zdravo je to.

evo se krstim
Gost
evo se krstim

oni su nebeska crkva

Hajneken tenda
Gost
Hajneken tenda

Vakat je : ” Ko bi doli / sad je gori”
Treba naruciti tende za ove setače. Diduše, ne treba mnogo, tek za jednu trecinu setaca jer ih je jedna trecina df i demagozi, druga trecina stranci iz komsiluka , a ova treca trecina …e, za nju malo Hajneken tendi ne bi marilo…

Pedja *
Gost
Pedja *

SPC je oduvjek bila samo magla .

Prle
Gost
Prle

Postoji u nasim srcima i to je dovoljno..dolje zelenasi.

Kanjaš
Gost
Kanjaš

A sto, jesi vratio kamatu?

Maestro
Gost
Maestro

SPC u Crnoj Gori postoji od 1921, dakle ni 100 godina. Prije toga je sve to bila Crnogorska pravoslavna crkva.. Eto Đurđeve stupove je gradila SPC, i to će im ostati, ali ovo što je U Podgorici, Nikšiću i na Cetinje, to je vazda pripadalo Crnoj Gori..

FENIKS
Gost
FENIKS

OKUPATOR ISTURENI OBJEKT VELIKE SRBIJE TO JE SPC
DUHOVNI ZLOCINC CRNOGORSKOG NARODA

Mark
Gost
Mark

Neka mi neko iz drzave CG iz njenih institucija na koje se toliko diče sadasnji i bivsi premijer kazu kako je moguce da MCP gradi hramove i stambene zgrade a da nije pravno lice ?!Ko im je to omogucio ?! Pa ova vlast.Zasto ?!Zato ato subdo juce zajedno tikve sadili ?!

Vozi misko
Gost
Vozi misko

U katakombama

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Kakva je to crkva koja ne da da se unose Crnogorske zastave na vjencanjima samo Srpske, da se ne smijete krstiti kao Crnogorac samo kao Srbin, koje ne priznaje drzavu, jezik i narod crnogorski. To nije nasa crkva nego tudjinska.

Jamal
Gost
Jamal

A ko ti je to branio????

Zarko
Gost
Zarko

Svaki pop Jamale! Isto ka sto na krstenje ne smijes rec da si crnogorac, nema krstenja ako si crnogorac

Valtazar B
Gost
Valtazar B

Neregistrovano treba zaustaviti privesti i oduzeti.Naravno da je neispravno ostavit mu mogucnost da se vozi A kategorijim( traktor)….

Djoko
Gost
Djoko

Valtazare vazda si najbolja rjesenja imao

Vojo
Gost
Vojo

Ja tim sprdnjama od spc ne bih da ni da se registruju pa neka se registruju u surdulicu.A sto ovi kykavci ne setaju po Cetinju? Ne smiju zabranise braća

Dsds
Gost
Dsds

Setamo u svim drugim gradovima u kojim sektasa CPC nema ni u promilima, tako da to selo nikome i ne treba. Ovih 100000+ ljudi na ulicama nam je sasvim dovoljno, tih 300 fasista na Cetinju koji dodju iz citave CG nas ne zanima.

Bokelj
Gost
Bokelj

U citavu Crnu Goru nekoliko hiljada sektasa svetosavskih maltretira vecinu gradjana

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Заборавио си додати једну 0

crnogorka
Gost
crnogorka

minus dvije 0 onuh sto dolaze iz srbije i sumske za para i sendvice sto se dijele

Mia
Gost
Mia

Sta li je iduce sto ce CDM da napise protiv SPC, mozda cete reci da vjernici SPC ne postoje, da 200 000 gradjana CG ne postoji? Hocete li da nas protjerate iz CG?

Stav
Gost
Stav

Prećera ga Mia do sad ste govorili 100 000 sad od jednom duplo aj smanji pa cemo se dogovoriti

Sova
Gost
Sova

Od tih 200.000 “vjernika”, par hiljada zna očenaš, zapovijesti i grjehove. Ostali ne znaju ništa.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Не мој тако, знају они све гријехове, у пракси их примјењују сваки дан.

Djoko
Gost
Djoko

A ne no milion

Bokelj
Gost
Bokelj

Mozda 10000 porbica

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Postoji tamo đe je najvažnije, u srcima vjernih Crnogoraca. Cetinje otpadnuto od samoga sebe predstavlja jednu malu jeres.

Bokelj
Gost
Bokelj

Vi ste posrbice, Crnogorci vole svoju drzavu

Delboj
Gost
Delboj

Lider sive ekonomije

Kapetan Boka
Gost
Kapetan Boka

Dobro je kad crni Montenegro postoji i svuda je priznat

crnogorka
Gost
crnogorka

ka vi po onoj,tamo daleko, daleko od mora daleko je srbija

Bada Boom
Gost
Bada Boom

Tacno tako nije registrovana,u pravnom prometu ne postoji,vezano sa tim sve biznise koje su radili su nistavni,i svak ko je sa njima nesto gradio,izdao ili slicno imace problem dokazivanja vlasnistva,zivi bili pa vidjeli!

Cogito
Gost
Cogito

Treba Mitropolija da registruje drzavu, jer je stvorila. A ne obratno. Ne ispirajte narodu mozak ovim neistinitim tvrdnjama i zamjenama teza.

Sova
Gost
Sova

Da mi je tvoja pamet da odmorim malo. Crkva je stvorila Vatikan i… ne mogu da se sjetim druge. Ti, vidim, znaš.

Nedipr
Gost
Nedipr

A kako objasni, molim te!? Copy paste sa in4s info, a, a sto kako, ne znamo. Veljesrpska demagogija.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Da je spc stvsrala drzavu bila bi srbija a ne CG ovako zivite u inostranstvo

Haris
Gost
Haris

I kad se registruje neće postojati, isto joj se hvata. Nikad više 1918.!!!

Milo lopov
Gost
Milo lopov

Upravo sam u CRPS pokušao da nađem Islamsku zajednicu.
Zamislite, nema je. Kao ni CPC.

Neko tamo
Gost
Neko tamo

Katolicka crkva,kao i islamska zajednica su bez ijedne rijeci i odmah svoju imovinu koja nije upisana predali u drzavnu svojinu.i opet se bez problema ti objekti koriste u vjerske svrhe.samo se vi bunite,samo vama nista ne valja.

Berane
Gost
Berane

Jes ali katolici nemaju lokalnog lika samoproklamovanog Papu koji oce da uzme sve katolicko na svoje ime jer “nas Vatikan okupira” i negira sve crnogorsko hahahahahahaha

Neko tamo
Gost
Neko tamo

Upravo to.zakon o slobodi vjeroispovjesti je donijet da hodze,popovi…i ostala vjerska lica ne bi zloupotrebljavajuci svoj polozaj protivpravno prisvojili imovinu koja treba da se koristi za sveopste dobro.umjesto da se okrenete Bogu,postujete bar 10 zapovjesti,vi svojatate nesto sto je Bozje.Bog je jedan,niti je srpski nit crnogorski.a imovina treba da bude drzavna,da je ne koriste raznorazni u svoje svrhe.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Толико да лажу, а наводно Божији људи …. пиххх

rzv
Gost
rzv

Odoh neki dan u crkvu da upalim svijeću. Niđe nikoga i ni jedne upaljene svijeće. Pitam onoga šro prodaje svijeće , što to znači?
Kaže da niko nije dolazio. I opet mi nije jasno. To se nije desilo 25. god. odkad idem u crkvu.

Titograd
Gost
Titograd

Jesu li registrovani u nezavisnu državu Kosovo?

crnogorka
Gost
crnogorka

to ih tek ceka

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Ocete,ocete…Sprdali ste se sa registracijom CPC u MUP-u a sad cemo mi malo da se sprdamo sa vama.Boli,ali mora se.

BB1
Gost
BB1

Od kad je Herceg Novi na Cetinju? Posto u HN nema jedan jedini pripadnik sekte CPC niti se moze naci, il sigurno od straha sto si sektas ne izlazis iz kuce od sramote i ima vas maksimum 3. Izadji slobodno kad bude hiljade ljudi na ulicama Herceg Novog predvodjenih Mitropolijom, nikad nije kasno da se i vi izopaceni vratite na… Više »

Crni Gnojni Čir
Gost
Crni Gnojni Čir

Kako da registruju tendu kad je nemaju? Ili treba u policiju da se registruju kao ona Miraševa nevladina organizacija?

Božina šaner
Gost
Božina šaner

Imam ja tendu, polovnu.

crnogorka
Gost
crnogorka

cuvaj je, valjace ti na putu do srbije

Send this to a friend