Društvo

Biće provjereno da li crvena boja ugrožava živi svijet u Tari

Rijeka Tara

Ekološki, građevinski i inspektori za vode obišli su juče gradilište tunela „Klisura“ koji se gradi na putu Kolašin-Berane preko planine Bjelasice, da bi utvrdili porijeklo i sastav crvene boje koja se u rijeci Tari pojavila prije dva dana. Njihovi nalazi biće objavljeni narednih dana, piše Pobjeda.

Tara je juče bila nešto bistrija u toku od Kolašina ka Mojkovcu, nego u srijedu kada su predstavnici Sportsko-ribolovnog kluba „Tara i Morača“ koji gazduje vodama u Kolašinu prijavili zamućenje crvenom bojom na mjestu gdje se u tu rijeku uliva pritoka Svinjača i neposrednoj blizini mosta ispod Bablje grede. Oni su najavili da će podnijeti krivične prijave zbog tog ekološkog incidenta.

Sekretar za zaštitu životne sredine u Kolašinu Mile Glavičanin kazao je da ih je Komunalna policija obavijestila da je zamućena rijeka Svinjača kao pritoka Tare, a samim tim i Tara. Uzrok su, potvrdio je, radovi koji se izvode na tunelu „Klisura“. Predstavnici Komunalne policije su obišli mjesto izvođenja radova, sačinili zapisnik i obavijestili ekološkog inspektora u Podgorici. Inspektor je odmah izašao na teren i utvrdio činjenično stanje, o čemu će ih obavijestiti.

“Prije svega od ekološkog inspektora očekujemo da utvrdi da li se radovi odvijaju u skladu sa elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu”, kazao je Glavičanin.

Dodaje da su na terenu vidjeli da je rijeka Svinjača, kao pritoka Tare, zamućena zbog nepredviđene situacije.

“Podzemne vode su izbile na neočekivanom mjestu i sprale dio iskopanog materijala. Moguće je da taj materijal sadrži i neku rudu, zbog čega je boja vode crveno-smeđa”, kazao je Glavičanin.

Predsjednik upravnog odbora SRK „Tara i Morača“ koje upravlja vodama u Kolašinu Momir Živković kaže da će zamućenje pogubno djelovati na riblji fond.

“Posebno je ugrožen živi svijet na dijelu rijeke gdje se Svinjača uliva u Taru. Inače, riječ je o atraktivnoj lokaciji za flaj-fišing”, rekao je Živković.

Radove na putu izvodi bosansko-hercegovačka firma Euroasfalt. Iz SRK „Tara i Morača“ konsultovali su stručnjake sa Biotehničkog fakulteta koji su predložili rješenje, ali izvođač radova nije želio da sarađuje.

“Kazali su nam da se riba može spasiti jedino ako ode u dio rijeke gdje je manje vode. Predložili smo toj firmi da vodu iz tunela odvode posebnim cijevima sa gradilišta, kako ne bi imala kontakt sa otkopanim zemljanim materijalom. Nijesmo uspjeli da se dogovorimo”, kaže Živković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Glova
Gost
Glova

Ma što tu ima da se ispituje. Opšte je poznato da je crvena boja u rijeci zdrava, a tek plava i žuta… Tara je jedinstvena “suza Evrope”, koja “krvavo plače”. Neka to Radulović pretvori u brend. Ovo je ludilo….

Nekulturan
Gost
Nekulturan

E ču dal ugrožava,evo i u vodovod će da sipaju kolko je zdravo!

Send this to a friend