Društvo U Plužinama organizovana edukativna radionica

Biciklizam kao sport, rekreacija i turistički proizvod

Bicklizam, kako u regionu tako i kod nas, postaje sve popularniji vid rekreacije, koji promoviše zdrave stilove života, a opština Plužine ima velike mogućnosti za razvoj biciklizma kao turističkog proizvoda, saopštili su danas iz Biciklističkog kluba Perun, nakon što je u Plužinama organizovana edukativna radionica “Biciklizam kao sport, rekreacija i turistički proizvod; Bicikl kao ekonomično ekološko prevozno sredstvo”.

U BK Perun navode da su učenici osmog razreda Obrazovnog centra “Braća Topalović” sa velikim ineresovanjem ispratili edukativnu radionicu, a profesorica Slavica Glomazić najavila na nekom od sljedećih časova temu biciklizam – što su djeca sa osmijehom prihvatila.

Direktor Obrazovnog centra Nikola Agramović kazao je da je najvažnije da su djeca zadovoljna, da im se predstavlja nešto što je u trendu u svijetu, a da su Plužinama potrebne biciklističke staze.

“Današnja edukativna radionica dobra je kako bi se djeca edukovala i upoznala saobraćajnu kulturu, jer su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju. Iako su Plužine mali grad lijepo je da djeca dolaze biciklom u školu”, naveli su u BK Perun.

Ana Petrović Njegoš i Branko Cerović iz tog nikšićkog biciklističkog kluba kazali su da su, osim što su danas upoznali nove ljubitelje biciklizma, zadovoljni velikim brojem pitanja upućenih od strane učesnika na temu takmičenja u biciklizmu modeli i vrste bicikla.

“Cilj edukativne radionice “Biciklizam kao sport, rekreacija i turistički proizvod; Bicikl kao ekonomično ekološko prevozno sredstvo bio je da se djeci školskog uzrasta približi prije svega bicikl kao prevozno sredstvo koje ne zagađuje životnu sredinu. Biciklizam kao izuzetno zdrav sport, koji uključuje sve mišićne grupe, utiče na kapacitet pluća i jača kondiciju”, naglasili su u BK Perun.

Djeca su učila o biciklizmu kao disciplini, pravilnom položaju i rukovanju biciklom, prirodnim vrijednostima, ekonomskoj valorizaciji, kulturnom pejzažu, biciklizmu kao turističkom proizvodu, a učesnici su upoznati i sa osnovnim alatom potrebnim za otklanjanje kvara na biciklu, najčešćim kvarovima i kako ih otkloniti.

“Bicikl se svrstava među pedeset najboljih izuma čovječanstva zbog svoje jednostavnosti i funkcionalnosti. Po nekim procjenama, već ima više od dvije milijarde bicikala u upotrebi širom svijeta. Preko 50 odsto ljudske populacije zna kako da vozi bicikl”, naveli su u BK Perun.

Kako dodaju, korištenje bicikla od najmlađe dobi razvija osjećaj za ravnotežu i motoriku i podstiče spretnost, a do 5. godine života sva djeca mogu voziti bicikl.

“Nama je cilj u BK Perun promovisati bicikl kao sportski rekvizit i alternativno prevozno sredstvo koje ne zagađuje životnu sredinu. A vremenom djeca će steći naviku voziti, samo je bitno predstaviti vožnju na biciklu kao doživljaj koji im omogućava da stignu brže na odredište nego da pješače”, ističu u tom klubu.

Ukazuju i da djeca uče vrlo brzo.

“Uz nekoliko jednostavnih koraka i puno ohrabrenja, većina djece može naučiti voziti dječji bicikl, u manje od sat vremena”, kazali su u BK Perun.

Događaj je realizovan uz podršku opštine Plužine i Kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori kroz projekat “Smanji svoj karbonski otisak”.

Send this to a friend