Društvo

Bojanić Lalović: Ocjene sa tromjesečja ukinuti, umjesto toga uvesti formativno praćenje

Zoja Bojanić Lalović

Zavod za školstvo sačinio je analizu sa prijedlozima koje će dostaviti Ministarstvu prosvjete u cilju prijeko potrebnih reformi u crnogorskom obrazovnom sistemu, kazala je v.d. direktora Zavoda Zoja Bojanić Lalović. Ona je mišljenja da ocjene sa tromjesečja treba ukinuti, a umjesto toga uvesti formativno praćenje.

Analiza stanja u crnogorskom obrazovnom sistemu koju je Zavod sačinio oslanja se na preporuke UNICEF-a i mišljenje strukovnih udruženja. Pored izmjene načina ocjenjivanja, izmjena zakona je, cijeni Bojanić Lalović, od suštinske važnosti.

“Da biste imali kvalitetan kontekst, morate imati dobre okvire, tako da smo se osvrnuli prije svega na Opšti zakon ali se odnosi i na neke zakone koji se odavno nisu mijenjali, kao što je Zakon o umjetničkim školama koji su veoma izazovni”, navodi Bojanić Lalović.

Istakla je da uskoro kreće obuka nastavnog kadra koji će predavati medijsku pismenost od prvog septembra. Prema njenim riječima, za taj predmet vlada veliko interesovanje među osnovcima.

Napominje da u Crnoj Gori vlada medijska manipulacija zbog čega je od velike važnosti uvesti medijsku pismenost u obrazovni sistem.

“Da ih naučimo na koji način da koriste mreže, da prepoznaju vijest i razumiju je, ali i da nauče kako sami da plasiraju određenu informaciju”, zaključila je Bojanić Lalović.

Medijsku pismenost će od 1. septembra kao izborni predmet, moći da izučavaju učenici sedmog, osmog i devetog razreda.

22

avatar
1000
13
9
0
 
20
TinaSviraMajka djakaIpak je takoZnanje
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svira
Gost
Svira

Ukinuti skolstvo i kraj. Ionako su nam djeca neznalice.

Ipak je tako
Gost
Ipak je tako

Magistara ne fali , strucnjaci svi.

Znanje
Gost
Znanje

Blago nama sa ovakvim kadrovima, povecajte plate, svima daju petice, privatne casove nastavnici daju da izdrzavaju porodice, nema kriterijuma , nema polaganja prijemnog za srednju, fakultet……Dje ovo vodi?

Majka djaka
Gost
Majka djaka

Tezeg skolstva od naseg nema u svijetu, prijemni za srednju je potpuno nepotreban,treba da saberu ocjene iz osnovne i to da bude uslov za srednju,kriterijumi su visoki a gradivo preopsirno,mahom nepotrebno i zastarjelo.

Tina
Gost
Tina

A dje ima prijemnj za srednje? U CG nema.

Mare
Gost
Mare

E bravo,pa pretvorite skolu u ispitni centar!Ona je doduse vec u njega pretvorena jer djeca ne razgovaraju vec se testiraju.

Ivan
Gost
Ivan

Ova zoja i ona dmitrovic sto je bila direktorica skole,su zastida za prosvjetu.

Gru
Gost
Gru

Ovo je ono kad ne smijes da se uhvatis u kostac sa sustinom problema pa izmisljas stvari da bi ispalo da nesto radis. Sustina problema u obrazovanju je sto nam je nastavni kadar los. Jako mali broj nastavnika i profesora zna da djecu zainteresuje za gradivo i prenese im to na nacin na koji ce shvatiti. Pa samo udjite na… Više »

Atos
Gost
Atos

Ona je ozbiljan radnik… Njoj pohvale

Mr..
Gost
Mr..

Divna Zoja

Milos
Gost
Milos

Svima dat luce da budemo zemlja sa najvise luca u svemiru

🇲🇪Patriot🇲🇪
Gost
🇲🇪Patriot🇲🇪

Dodajte i deseti razred da ima osnovna škola….

suzana
Gost
suzana

Ajte , ne lupajte! Samo se bavite nevaznim. Treba, kao prvo, da nastavnici djecu UCE! Za to su placeni. Zatim zabraniti privatne casove! Ukinuti eksterno polaganje i maturske ispite! Suzbiti nasilje u skolama, stvoriti djeci potrebne uslove za rad, besplatne izlete, skolske autobuse……

Vlade1962
Gost
Vlade1962

To se zove utopija. Zabraniti privatne časove-mala maca za ljekare. Ukinuti eksterno polaganje i maturske ispite-eksperiment sa prijemnim ispitima pa…..da ne širim priču. Suzbiti nasilje…besplatne….školske autobuse…..lijepo zamišljeno. Hoćeš li ti biti sponzor? Đe si Bill Gates nisam te prepozn’o……

Kom
Gost
Kom

Dok je bila direktorica gimnazije i prije toga osnovne škole nije ovo predlagala

Valter
Gost
Valter

Ti znas sigurno

Brendon
Gost
Brendon

Stvarno se mora reformisati cijeli obrazovni sistem , ne moraju se previše slušati domaći “stručnjaci !
Sve što treba je prekopirati jedan od mnogih uspješnih priča obrazovanja u svijetu , uskladiti ga malo sa domaćim i to je to , ne sprdajte se više !
Ubaciti u osnovno obrazovanje i neke izborme i usmjerene predmete !

Beale_tamo
Gost
Beale_tamo

Prkopirati, malo uskladiti – zato smo tu đe smo što se sve radi na copy paste.

Marko
Gost
Marko

Copy paste metoda ne moze rijesiti nas problem.

neko
Gost
neko

bojim se da ce to ostati damo pusti snovi.. zar ne vidis da je polovina stanovnistva omadjijano crkvom,da su im isprani mozgovi i da smo se vratili koji vihek unazad? sta ce nam skole pored popova i medicina pored tamjana?🤮

Pomatrač
Gost
Pomatrač

Treba ga reformisati, ali da to urade ljudi iz učionice, a ne da to radi Radoje koji je radio sve reforme do sada, pa nedavno izjavi da nijesu valjale, da treba sprovesti novu reformu, naravno s njim na čelu. Kako djeca mogu naučiti hemiju, sa jednim časom nedjeljno? Nemoguće, taman da su svi Mendeljejevi. Jadno je što sve reforme rade… Više »

Majka djaka
Gost
Majka djaka

Tacno tako, ne mogu knjige pisati profesori sa fakulteta pa je gradivno nejasno,pretesko za njihov uzrast.

Send this to a friend