Društvo uputila inicijativu državnom Parlamentu za donošenje novog Zakona o Glavnom gradu:

Borovinić Bojović: Podgorica da dobije Gradski senat

Jelena Borovinić Bojović

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović uputila je predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću inicijativu za izradu novog Zakona o Glavnom gradu, kojim bi se, pored ostalog, uspostavilo novo tijelo – Senat Glavnog grada.

Kako bi se zajedničkim radom došlo do lokalne samouprave koja je u funkciji ostvarivanja prioritetnih razvojnih ciljeva države, Borovinić Bojović je predložila da državni Parlament ili nadležni odbora obrazuje radnu grupu koja bi, sa predstavnicima Gradske Skupštine radila na pripremi predloga novog zakonskog rješenja.

Ona je u inicijativi podsjetila da je Podgorica Ustavom Crne Gore definisana kao glavni grad države, dok je Zakonom o Glavnom gradu utvrđen poseban način ostvarivanja lokalne samouprave u Podgorici zbog njene specifičnosti kao administrativnog centra Crne Gore.

“Dakle, jasno je da Podgorica kao Glavni grad i administrativno-poslovni centar, zbog brojnih specifičnosti koje se tiču veličine teritorije, broja stanovnika, ekonomskih i finansijskih potencijala, kadrovskih i administrativnih kapaciteta, značajno utiče na ukupan razvoj države, zbog čega zaslužuje i odgovarajući zakonski tretman. Kako u našem sistemu lokalne samouprave od avgusta 2022.godine, nemamo opštine u okviru Glavnog grada, kao oblik ostvarivanja lokalne samouprave, ali i zbog potrebe da se unaprijedi učešće građana i građanki u odlučivanju na lokalnom nivou, neophodno je pripremiti novi Zakon o Glavnom gradu”, navodi se u inicijative predsjednice Skupštine Glavnog grada.

Donošenje novog Zakona potrebno je, prema njenim riječima, iskoristiti za kreiranje rješenja koja će doprinijeti boljem prepoznavanju navedenih specifičnosti Podgorice kao Glavnog grada, ali i jasnijem utvrđivanju nadležnosti kojima će se unaprijediti dosadašnji koncept i definisati vizija razvoja grada po mjeri budućih generacija.

“Da bi se to obezbijedilo predlažem da se novim Zakonom o Glavnom gradu, između ostalog, definiše institucionalni mehanizam kojim će se omogućiti usmjeravanje svih raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa neophodnih za ostvarivanje dugoročnih razvojnih ciljeva Glavnog grada, po modelu kako je to urađeno Zakonom o Prijestonici uspostavljanjem Senata Prijestonice. Prava i dužnosti ovog tijela, sastav, način izbora i rada i druga pitanja od značaja za funkcionisanje bliže bi se uredila Statutom Glavnog grada i odlukom o osnivanju”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je ocijenila da je konstituisanje novog saziva Skupštine Crne Gore prilika da se za naredni četvorogodišnji period, kako je kazala, trasiraju pravci razvoja Crne Gore kroz sprovođenje reformi i ispunjavanje standarda Evropske unije, između ostalog i u oblasti lokalne samouprave.

“U tom smislu sigurna sam da unapređenje sistema lokalne samuprave, koji se temelji na principima Ustava Crne Gore i ratifikovanih međunarodnih dokumenata i kreiranje lokalne uprave kao servisa građana koja je otvorena i bliska građanima, predstavlja jedan od ključnih prioriteta novog saziva državnog parlamenta. Unapređenjem i jačanjem lokalne samouprave daje se značajan doprinos izgradnji Crne Gore na načelima demokratije i realizuje jedan od najvažnijih demokratskih principa po kome građani imaju pravo da učestvuju u vođenju javnih poslova. Taj se princip može najneposrednije realizovati upravo na lokalnom nivou vlasti, jer obezbjeđuje da se suština demokratskog uređenja i koncept demokratije ostvaruju na način koji je najbliži građanima”, stoji u inicijativi Borovinić Bojović.

16

avatar
1000
15
1
0
 
16
objektivanMutna vodamnmnšto reći semnenad_mne
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
objektivan
Gost
objektivan

koja je razlika izmedju Skupstine opstine i Senata, pa g-dja bi vise voljela da je zovu predsjednicom Senata nego predsjednicom Skupstine opstine, mora se razlikovati od drugih presjednika opstina, jos Knezevica da maknu i muza da joj stave na celo DNP pa sve sa titulama po kuci!!!

mnmn
Gost
mnmn

Obavezno! Da placamo vise zaludnika i besposlicara kao sto si ti i koljenia ili koLenica

što reći sem
Gost
što reći sem

A što, da ne bi da se zoveš i senatorkom? Rado bih zamijenila jedno slovo u riječi senatorka, ali, poštujem ovaj portal i ljude generalno

Mutna voda
Gost
Mutna voda

Ko god da si na dobro ti sve islo, nasmijao/La si me!

nenad_mne
Gost
nenad_mne

Ima li još neko da se zaposli?

marius
Gost
marius

Znači, ipak ih sve niste pozaposljavi. Ako ih ni sad ne budete mogli sve pozaposljavat, evo predlažem da pošto nam je država jedan veliki cirkus postala, to što niste uspjeli zaposlit po firmama, nađite im nešto u ovoj velikoj cirkuskoj šatri, neka bar zabavljaju narod.

Ivi
Gost
Ivi

Tražili ste gledajte😂😂😂😂😂

končar
Gost
končar

A što da ne.Ludu kuću već ima.

Predsjedk
Gost
Predsjedk

Jos cete i Kaligula poziciju predloziti, a ima dovoljno konja za Senat.

Blok 5
Gost
Blok 5

uradiste li ista normalno od kad ste na vlast?
Jedan projekat makar ?ne nista osim sto izmisljate radna mjesta i nekakve se sad.
Nego vi ste taman mjera ovom narodu zatucenom

gost9376
Gost
gost9376

ni skupstina vam ne funkcionise a vi cete zbog novih uhljeba i senat da izmisljate

Brendon
Gost
Brendon

Jaooo menii , treba fotelja za još partijskih uhljeba … u CG bi dobar biznis bio uvoz fotelja i preparata za mršanje , pošto će ih trebati jako puno zbog ovih “direktora” 😂

Ccccc
Gost
Ccccc

Jos radnih mjesta, pardon, parazita na grbaci grada i naroda…

sirak
Gost
sirak

kako ne a ti da budes Julije Cezar

Hurem
Gost
Hurem

Malo je parlament za dubinu i širinu no još bam natovarite da plaćamo i senat pun popova.👎😇👹

BraUleE
Gost
BraUleE

Da primaju platu ovi iz Front-a. Viđela žena da grad ima para, pa da se uhljebe partijski drugovi. Glasajte naaaaaarode, glasajte….

Send this to a friend