Društvo

Bošnjak: Ministarstvo zdravlja deskriminiše mlade koji žele da studiraju medicinu

Branka Bošnjak

U Ministarstvu zdravlja imaju namjeru, zbog svoje nesposobnosti i neznanja kojim su unazadili naš zdravstveni sistem, da sad diskriiminišu mlade ljude koji žele da u Crnoj Gori studiraju medicinu, poručila je poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak, nakon što je generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta i zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović poručila da ovaj resor pokušava da uspostavi model da se studenti medicine, nakon završenih studija, ugovorom obavežu da narednih šest godina rade u zdravstvenom sistemu Crne Gore-

“Kada sam prvi put čula izjavu generalne direktorice Direktorata za kontrolu kvaliteta i zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu, gospođe Miranović mislila sam da se radi o ličnoj, nespretnoj i ishitrenoj izjavi nekoga ko je, očigledno nezasluženo, na toj funkciji, a još gore je što je takav neko bio i dio akademske zajednice na Univerzitetu Crne Gore. Ali šokirana sam da je gospođa Miranović opet, onako arogantno, u njenom prepoznatljivom stilu, saopštila da se zapravo radi o zvaničnom stavu Ministarstva zdravlja”, navela je Bošnjak.

Prema njenim riječima, svojom politikom su srozali status i ugled ljekara, doveli ih na ivicu egzistencije s mizernim platama, nameću im prinudni, često neplaćen, prekovremeni rad do granica njihove fizičke izdržljivosti i sad, umjesto da, kako dodaje Bošnjak, rade na unaprijeđenju položaja ljekara, kako bi zaustavili njihov odlazak, ovi «genijalci» su naumili da destimulišu buduće studente medicine ucjenjujući ih sa planovima nakon završetka studija.

“Ako se ta suluda ideja realizuje, to bi bio eklatantan primjer diskriminacije studenata medicine u odnosu na sve ostale studente državnog univerziteta. Gospođa Miranović se čak usudila da napravi paralelu sa studijama medicine u SAD-u i to sa onim koji su namijenjeni za stvaranje kadrovske baze za vojne svrhe, što je nonsens, ali vrlo drsko i manipulatorski sa njene strane. Prvo, gospođa Miranović bi trebala da zna da u SAD-u nema besplatnog tercijalnog-univerzitetskog obrazovanja”, poručila je Bošnjak.

Kako dodaje, Miranović bi, kao neko ko je predavao na Medicinskom fakultetu, trebala bi da zna da napravi razliku između stipendija i besplatnog obrazovanja.

“Za njenu informaciju, godina studija na prestižnim medicinskim fakultetima u SAD-u zna da košta i do 100.000 dolara i da gotovo da nema onih koji dobiju stipendiju koja kompletno može pokriti te troškove, a posebno je teško dobiti stipendiju za prvu godinu studija”, objašnjava Bošnjak.

Tvrdi da je nekorektno je miješati lončiće, jer ako država stipendira nekoga odabranog, a posebno ako to radi namjenski, ciljano za kadar u vojsci, onda je, tvrdi poslanica DF-a,  logično da se potpisuju ugovori sa pravima i obavezama obje strane, nakon završetka studija.

“No ona to ili ne razumije, ili namjerno neće da razumije. To bi donekle mogli porediti sa finansiranjem specijalizacija nakon završenih studija, ali sa ovim sa čim ona upoređuje nikako. I njeno pominjanje da sličan model postoji u nekim južnoameričkim totalitarnim državama je takođe skandalozan, pa valjda mi težimo Evropskoj uniji a ne tim totalitarnim sistemima”, navodi oni.

Izgleda da je, kako ističe, najbolje za sistem zdravstva i zaustavljanje odliva ljekarskog kadra da ova rukovodeća ekipa u Ministarstvu zdravlja pod hitno podnese ostavke i da to preuzmu ljudi koji znaju šte je zdravstvo i koji žele da unaprijede ovaj sistem.

“Samo ovakvi neznaveni kadrovi koji samo poznaju silu i koji su svojevremeno smijenjeni radi mobinga, asad nažalost su na čelu ministarstva mogu osmisliti ovako sulude ideje. A koliko su iskreni u namjeri za povećanje plata ljekarima, imaće prilike da pokažu kada budu zauzimali stav prema inicijativama DF-a za izmjenu zakona koje su već u skupštinskoj proceduri, a kojima je predviđeno značajno povećanje plata ljekarima i ukidanje nametnutog im, često neplaćenog, prekovremenog prinudnog rada preko zakonom dozvoljenog maksimuma”, smatra Bošnjak.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
MilicaLjuboBot sendvicar🥪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milica
Gost
Milica

Naravno da diskriminišete. Zašto se onda studenti i ostalih fakulteta ne izjašnjavaju?

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Koliko god se ja neslagao sa vama i vasom partijom za ovo ste upravu….

Ljubo
Gost
Ljubo

Onda idi za njima u inostranstvo pa se tamo lijeci o svom trosku

Send this to a friend