Društvo

Bratić u Grčkoj: Uspostavljanje saradnje između dvije zemlje u oblasti kulture i sporta

Delegacija Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, koju je predvodila ministarka Vesna Bratić, boravila je u zvaničnoj posjeti Grčkoj od 19. do 22. oktobra zbog učešća na „Circle the MED“ forumu. Pored učešća na forumu, ministarka Bratić razgovarala je o saradnji dvije države u oblasti kulture i sporta sa ministarkom kulture i sporta Grčke, Linom Mendoni.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu formira mješovita grupa arheologa koja bi se bavila zajedničkim aktivnostima na arheološkim istraživanjima lokacija u Crnoj Gori. Na taj način će se dragocjeno iskustvo koje su stekli grčki arheolozi prenositi na crnogorske kolege i time značajno doprinijeti razvoju arheologije u Crnoj Gori.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo kulture i sporta Grčke ponudilo je našim studentima konzervacije i restauracije da budu dio projekta arheoloških iskopavanja koje vrše profesori i studenti Univerziteta sa Krita, što će značajno unaprijediti i nastavni proces u ovoj oblasti na našem Univerzitetu.

Na novoformiranom studijskom programu konzarvacije i restaruracije je u Crnoj Gori upisano pet studenata, koji će uz podšku Ministarstva kulture i sporta Grčke proći obuku u oblastima istraživanja grčke i minojske kulture, predstavlja dobar preduslov za saradnju i kreiranje velikih projekata.

U pogledu kulturno – umjetničke saradnje između dvije zemlje, dogovoreno je gostovanje umjetnika u novootvorenom umjetničkom habu u renoviranoj zgradi starog zatvora u Kotoru, koji ima kapacitet da primi 39 umjetnika. U narednom periodu, grupa umjetnika iz Grčke pridružiće se umjetnicima iz više zemalja koje će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta ugostiti u habu u Kotoru.

Ministarka Bratić i ministarka kulture i sporta Grčke Lina Medoni razgovarale su i o saradnji u okviru Jadransko-jonskog programa, kao i o organizovanju izložbi eksponata, prilikom kojih bi se prikazivale istorijske zbirke Grčke u Crnoj Gori, kao i crnogorske zbirke u Grčkoj, što bi dovelo i do saradnje na institucionalnom novou između dvije zemlje.

“Ministarstvo kulture i sporta Grčke ponudilo je pomoć našem ministarstvu u pogledu upravljanja sportskim objektima, dogovorene su razmjene sportista, razmatrane su mogućnosti priprema naših sportista u Grčkoj, kao i pripreme grčkih sportista u našoj zemlji”, zaključuje se u saopštenju.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Banja V.CCCCCCProgres
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Banja V.
Gost
Banja V.

Dobro su proputili za ovu godinu. Ovo da pokazu da su prava Vlada. Bratic se izgleda bolje osjeca., kada ce na Odbor.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Zatvorite granicu….

Progres
Gost
Progres

Što čine ministri, ne savijaju se u dom, pa krivi nema kvorum za śednicu vlade…

Send this to a friend