Društvo

Bregu: Saradnja je ključna za efikasnu borbu protiv pandemije

Vijeće za regionalnu saradnju organizovalo konsultancije putem video konferencije sa predstavnicima šest vlada Zapadnog Balkana, Evropske unije i drugih regionalnih aktera o zajedničkim aktivnostima na ublažavanju posljedica pandemije uzrokovane virusom Covid-19

“Ovo su dani kada se stvari mijenjaju iz minute u minut, kako na nivou EU, tako i na nivou regiona, pri čemu su vrijeme, razmjena infomacija i koordinacija od suštinskog značaja. Saradnja je ključna za efikasnu borbu protiv pandemije. Od presudne je važnosti da koridori prema regionu budu otvoreni prvenstveno radi snabdijevanja lijekovima, medicinskom opremom i hranom. Imamo odgovornost da hitno djelujemo i damo ključni doprinos osiguranju kontinuiteta privredne djelatnosti, očuvanju rada lanaca snabdijevanja i spriječavanju pogoršanja socijalnih i ekonomskih problema sa kojima se naš region već suočava,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu obraćajući se učesnicima video konferencije.

Učesnici sastanka, među kojima su bili predstavnici vlasti Albanije, Bosne i Hercegovine,  Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, zatim Evropske unije (EU), Transportne zajednice i Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) predstavili su situaciju u svojim ekonomijama, odnosno poljima rada, i buduće planove, pri čemu su svi akteri iz regiona naglasili da je od ključne važnosti da se uspostave zeleni koridori unutar regiona, kao i sa EU.

“Vijeće za regionalnu saradnju je spremno da na ovaj način nastavi olakšavati razmjenu informacija među svim relevantnim akterima, te uključi i sve učesnike naše organizacije iz Jugoistočne Evrope i susjednih zemalja, uz redovnu komunikaciju radi provjere situacije na terenu i sagledavanja mogućnosti za njeno rješavanje. Kako je dogovoreno, naš sljedeći korak je priprema zajedničkih zaključaka kako bi se regionu omogućilo da radi na uspostavljanju zelenog koridora kako bi se obezbijedio nesmetan protok roba unutar regiona, kao i van njega. To će se temeljiti na principima osiguravanja ekonomskog kontinuiteta, izbjegavanja prekida isporuke roba i osnovnih usluga na cijelom Zapadnom Balkanu i van njega, a u cilju zaštite zdravlja i života naših građana,“ rekla je Bregu i dodala da će region od EU zatražiti da se neiskorištena sredstva iz instrumenta predpristupne pomoći (IPA) dodijele za moguće hitne zahtjeve iz regiona.

Današnji sastanak putem interneta dio je regionalnog odgovora na globalnu krizu uzrokovanu pandemijom virusa korona, koja prvenstveno predstavlja rizik po zdravlje naših građana, ali uzrokuje i značajne ekonomske gubitke zbog zatvaranja zemalja. Do danas su četiri od šest ekonomija Zapadnog Balkana proglasile vanredno stanje, dok je preko 400 građana zaraženo virusom COVID-19.

M.D.

Send this to a friend