Društvo

Broj za hitne situacije za turiste koji su u romingu

Od 1. jula svi turisti koji dolaskom u Crnu Goru budu u romingu koristili mreže crnogorskih mobilnih operatera Crnogorski Telekom i Telenor dobijaće, na crnogorskom i engleskom jeziku, poruku kojom će biti obaviješteni o funkcionisanju broja 112 u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Tekst poruke na crnogorskom jeziku je „Dobro došli u Crnu Goru! U slučaju hitne situacije pozovite 112”, a na engleskom “Welcome to Montenegro! In case of any emergency call 112”, navode u MUP-u.

Kako su dodali, treći mobilnin operater, Mtel, radi na tehničkom rješenju kojim bi u narednom periodu turisti koji koriste njihove usluge u romingu takođe dobili navedenu poruku.

“Broj 112 je jedini broj za pozive u hitnim situacijama koji je dostupan u svim državama članicama Evropske unije i uveden je da bi se preko jedinstvenog broja omogućilo građanima da imaju pristup svim hitnim službama u slučaju potrebe. Ministarstvo unutrašnjih poslova na ovaj način nastoji da doprinese što sigurnijem i bezbjednijem boravku turista koji posjećuju našu zemlju”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend