Društvo

Čak i jedna propuštena godina ranog obrazovanja je previše

U Mojkovcu, Ulcinju i Bijelom Polju u sklopu kampanje “Zablistaću u vrtiću” održane su velike prezentacije vrtića namijenjene roditeljima i djeci, a uz poziv roditeljima da upišu djecu u vrtić, poslata je poruka da je čak i jedna izgubljena godina ranog vaspitanja i obrazovanja previše.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, roditelji i djeca bili su u prilici da se upoznaju sa radom vrtića, razgovaraju sa vaspitačima, nutricionistima, stručnim saradnicima, predstavnicima savjeta roditelja, i informišu se na koji način se vrši upis.

Direktorica vrtića “Jevrosima Rabrenović-Jevra” u Mojkovcu, Dubravka Drobnjak rekla je da je zajednički zadatak svih u obrazovnm sistemu da ukažu na značaj i benefite koje za djecu ima rano vaspitsnje i obrazovanje kroz boravak djece u vrtiću.

Pozivajući roditelje da upašu djecu u JPU “Solidarnost” u Ulcinju, direktorica Vjera Kostić rekla je da je čak i jedna izgubljena godina ranog vaspitanja i obrazovanja previše, te da se ničim ne može zamijeniti vaspitanje i obrazovanje koje se djeci pruži u vrtiću.

Direktorice sva tri vrtića su izrazile očekivanje da će ove godine broj upisane djece biti veći.

Ida Ćetković, direktorica JPU “Dušo Basekić” u Bojelom Polju rekla je da ovu ustanovu u tekućoj godini pohađa 1050 djece, te da ove godine očekuje više djece u vrtiću. Ona je rekla da u sklopu Vrtića radi 12 vaspitnih jedinica, a da se uz podršku Ministarstva prosvjete nastoji obuhvatiti veći broj djece iz udaljenih i seoskih područja uz pomoć interaktivnih službi, te izrazila uvjerenje da će ove godine još više djece iz ovih područja biti obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.

Ćetković je naglasila da je korist vrtića višestruka, o čemu svjedoče rezultati svih naučnih istraživanja, te podsjetila da je vrtić u Bijelom Polju lider na Sjeveru u inovacijama, projektima i animiranju roditelja da upišu djecu u vrtić.

U okviru manifestacija u sva tri grada djeca iz vrtića pjesmom i igrom pozvala su drugare koji još nijesu upisani da im se pridruže u vrtiću.

“Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ organizovana je drugu godinu za redom, a cilj je povećanje upisa djece u vrtiće. Kampanja je naročito fokusirana na sjeverne gradove u kojima je upis nešto slabiji. Ovogodišnji podaci govore da je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Crnoj Gori za posljednje četiri godine povećan sa nešto preko 50 na oko 73 odsto”, navode iz ovog resora.

Ministarstvo prosvjete će kampanjama i poboljšanjem uslova kroz obnovu infrastrukture nastaviti da radi na dostizanju cilja kojem teže sve zemlje Evropske unije, a to je 95 odsto upisa u predškolske ustanove.

Kampanja se nastavlja i u srijedu, 19. juna manifestacijama ispred vrtića u Andrijevici sa početkom u 11 sati i Tivtu na Trgu kulture sa početkom u 9,30 sati

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
markisa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
markisa
Gost
markisa

To je tacno,a tacno je i da kad bi vise vodili racuna o higijeni,i kad roditelji ne bi dovodili bolesnu djecu u vrtice…da bi djeca bila zdravija,i manje bi odsustvovali iz vrtica!

Send this to a friend