Društvo

CEDIS: Prekidi u napajanju strujom Župe Nikšićke posljedica nepovoljnih meteo uslova, a ne nemara

Zgrada CEDIS-a
Zgrada CEDIS-a

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS, reagovali su nakon obraćanja predsjednikaMjesne zajednice Župa Dragoljuba Radulovića u kojem navodi da je to naselje osam dana bez urednog napajanja strujom. Iz te kompanije su kazali, da su prekidi u napajanju strujom područja Župe Nikšićke u prethodnom periodu posljedica, po mrežu izuzetno nepovoljnog sklopa meteo uslova, te da nema mjesta zaključcima o nemaru, neulaganju i „maćehinskom odnosu“.

<<<Nikšićka Župa osmi dan bez urednog napajanja strujom<<<

“Juče je navedeno područje bilo bez napajanja električnom energijom od jutarnjih časova do 15:30h, kada su ekipe uspjele da saniraju oštećenja, nakon višečasovnog obilaska vodova po nepristupačnom terenu. Na području nikšićke opštine je prethodnih dana padao “vlažan” snijeg zbog kojeg, uz niske noćne temprerature, dolazi do formiranja leda na provodnicima, što stvara dodatno opterećenje koje prevazilazi projektovane limite i uzrokuje brojna oštećenja na mreži”, navodi se u reagovanju.

Važno je, ističu, da naši korisnici znaju da su CEDIS i ekipe na terenu, u slučaju prekida preduzimali sve neophodne aktivnosti kako bi stabilizovali napajanje električnom energijom u najkraćem roku.

“Takođe, kroz preventivno održavanje mreža je pripremljena za zimske uslove, međutim treba imati u vidu da crveni meteo-alarm podrazumijeva ekstremno nepovoljne uslove, koji mogu da prevaziđu standarde za koje se mreža projektuje, zbog čega se i prilikom izdavanja upozorenja na meteo uslove upućuje na mogućnost problema na elektrodistributivnoj infrastrukturi”, dodaju u reagovanju.

Zbog svega navedenog apelujemo na razumijevanje, jer su u uslovima crvenog meteo – alarma oštećenja na mreži neminovnost, ne samo u Crnoj Gori, već svuda u svijetu.

“CEDIS je u prethodnom periodu uložio desetine miliona eura u revitalizaciju određenih srednjenaponskih dalekovoda i niskonaponske mreže prema ruralnim prodručjima u svim opštinama, koja je vršena po propisanim standardima, ali u opisanim uslovima teško da se mogu izbjeći kvarovi, naročito na nadzemnim vodovima. Dakle, osim rizika po ekipe koje rade na otvorenom, svaki meteo-alarm za CEDIS znači i mogućnost finasijskih gubtaka, jer je dovoljan dan da se anuliraju mjeseci rada i stotine hiljada eura ulaganja”, navode u reagovanju.

Kada je riječ o periodu prije najavljenog meteo-alarma, radi preciznosti, navodimo sve prekide za područje Župe koji su bili aktuelni tokom januara:

– U periodu do 10. januara nije bilo prekida;
– 10. januara je evidentiran prekid za područje koje se napaja sa TS 35/10kV Mačak u trajanju od 45minuta u večernjim satima. Ispad je posledica prolaznog kvara u postrojenju 35/10kV „Seoca“ koja je u vlasništvu Uniproma i nema stalnu posadu, zbog čega su korisnici dobili napajanje nakon dolaska uklopničara u postrojenje;
– 16. januara evidentiran prekid za područje koje se napaja iz TS 35/10kV „Mačak“ u trajanju od 1h u kasnim večernjim satima, usljed prolaznog kvara u postrojenju 35/10kV „Seoca“.
– 17. januara evidentirana dva prekida za područje koje se napaja iz TS 35/10kV „Mačak“ u trajanju od 22 minuta i jedan od 2 minuta zbog ispada usljed opterećenja trafostanice.

“Od 18. januara su aktuelne izuzetno loše vremenske prilike, koje su se na stabilnost napajanja u Župi u najvećoj mjeri odrazile 20. i 21. januara, kada je zbog vlažnog snijega i leda na provodnicima došlo do ozbiljnijih havarija na mreži”, naglašavaju iz CEDIS-a.

Dakle, na navedenom području do 10. januara nisu evidentirani prekidi, nakon čega je uslijedio period relativno nestabilnog napajanja koje je u najvećoj mjeri, gledano prema učestalosti i prema dužini trajanja prekida, posledica nepovoljnih meteo uslova.

“Bez obzira na navedeno, nakon stabilizacije vremenskih uslova, detaljno ćemo analizirati uzroke prekida i stanje mreže na tom području i preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi otklonili eventualne probleme na mreži sa koje se napaja Župa Nikšićka”, zaključuju u reagovanju.

Send this to a friend